Navigointipolku


Keitä olemme
Edustuston esittely

Kääntäjäharjoittelijoiden kokemuksia
Lähetä tämä sivuLähetä tämä sivuTulostaTulosta

Komission käännöstoimen pääosastoon on mahdollista hakea 1-5:n kuukauden harjoitteluun. Tässä aikaisemmat harjoittelijat kertovat kokemuksistaan.

Nyberg

Niina Nyberg, Bryssel

Vietin kuukauden harjoitteluni DGT:n suomen kielen FI.1 yksikössä Brysselissä syyskuussa 2015. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt Brysselissä, joten en tiennyt mitä kaupungilta odottaa. Olin Belgian säätiedotteiden sijaan lueskellut Euroopan unionin virallista lehteä, ja minua hieman jännitti EU-kääntäjän toimenkuvaan kuuluvien haastavien tekstien kirjoittaminen. Työnteko yksikössä yllätti minut positiivisesti. Kummini toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi, ja ensimmäisestä päivästä lähtien tunsin työskenteleväni osana yksikköä. Tekstit olivat totta kai haastavia, mutta myös erittäin opettavaisia ja palkitsevia. Sain kokemusta erilaisten tekstien kääntämisestä, ja kaikista käännöksistä sain rakentavaa palautetta. Kaikki suomen kielen yksikön jäsenet ovat olleet erittäin auttavaisia ja mukavia. Mielestäni työilmapiiri on täällä erinomainen. Tutustuin suomalaisten lisäksi muihin muista maista tulleihin harjoittelijoihin, ja vietimme paljon aikaa yhdessä mm. lounastaen ja Brysseliä tutkien. Tässä kansainvälisessä kaupungissa on ollut helppo tutustua uusiin ihmisiin ja ihmiset tuntuvat ylipäätänsä erittäin sosiaalisilta ja mukavilta. Yksinäiseksi ei siis itseään ole ehtinyt tuntea. Lisäksi kaupungista löytyy paljon tekemistä, joten aikakaan ei käy koskaan tylsäksi; sateenvarjo on kuitenkin aina muodikas asuste kaupungille lähtiessä.

Viiden kuukauden harjoittelijoille järjestetään enemmän vierailuja muihin toimielimiin, mutta kummini onnistui järjestämään meille mielenkiintoisen vierailun mm. parlamenttiin. Erilaiset konferenssit olivat myös harjoittelijoille mahdollisia, ja vietinkin yhden päivän Irlanti-aiheisessa konferenssissa. Kokemukseni ylitti huimasti odotukseni, ja tunnen, että lähden Brysselistä yhtä kokemusta ja monta uutta ystävää rikkaampana.

 Nina Färm

Nina Färm, Bryssel

Olin viiden kuukauden harjoittelijana suomen kielen FI.1-osastolla 1.3–31.7.2015 välisenä aikana. Aikaisempaa kokemusta kääntämisestä yliopiston ulkopuolelta minulla oli melko vähän, ja itse työ harjoittelussa jännittikin etukäteen eniten. Harjoittelijana minut otettiin kuitenkin hyvin vastaan ja apua sai aina tarvittaessa. Harjoittelun kuluessa opin muun muassa erilaisten tekstityyppien kääntämisen eroja, käyttämään erilasia järjestelmiä ja etsimään tietoa erityyppisiin käännösongelmiin. Arvostin harjoittelussa erityisesti sitä, että vaikka olin "vain" harjoittelija, pääsin kuitenkin tekemään sitä, mitä muutkin kääntäjät tekevät – eli kääntämään erilaisia tekstejä. Ilahduin myös siitä, miten laajasti harjoittelijana on mahdollista osallistua erilaisiin koulutuksiin. Kävinkin varsinaisten, käännösharjoitteluun kuuluvien teknisten ja muiden EU:n perusasioihin keskittyvien koulutusten lisäksi erilaisissa koulutustilaisuuksissa esimerkiksi ympäristöoikeuteen, ydinvoimaan ja EU:n päätöksentekoon liittyen. Lisäksi vierailut eri toimielimiin kuten neuvostoon ja parlamenttiin olivat antoisia.

Harjoittelupaikaksi valikoitui Bryssel. Vaikkei Bryssel ehkä ole se kaunein kaupunki, pidin Brysselin monikulttuurisuudesta sekä siitä, että kaupungissa tuntuu aina tapahtuvan jotain ja erilaisia tapahtumia riittää joka päivälle. Totta on sekin, että kaikkialle on lyhyt matka, joten itse ehdin käydä mm. Luxemburgissa, Amsterdamissa, Gentissä, Knokkessa sekä Ardenneilla harjoittelun aikana. Mukavaa oli myös se, että harjoittelijoille järjestettiin paljon tapahtumia ja lisäksi lisää sisältöä omaan harjoitteluun sai erilaisten alajärjestöjen kautta. Itse kävin alajärjestöjen kautta mm. suunnistamassa, joogaretriitillä, ranskan- ja hollannintunneilla sekä patikoimassa.

Kaiken kaikkiaan harjoittelu oli vertaansa vailla oleva kokemus, joka oli sekä opettavainen että hauska. Olen erittäin kiitollinen siitä, että sain mahdollisuudesta tutustua komission kääntäjän työhön harjoittelijana ja suosittelenkin harjoittelua lämpimästi kaikille sitä suunnitteleville.

Leena Rahko 

Leena Rahko, Luxemburg

Suoritin viiden kuukauden harjoittelun Luxemburgissa kevät-kesällä 2015. Sain harjoittelupaikan opintojeni loppusuoralla, joten minulla ei vielä ollut paljoa työkokemusta kääntämisestä. Heti harjoittelun alussa pääsin kuitenkin oikeisiin töihin kiitos Katin hyvän ohjauksen. Työ oli mielenkiintoista ja tekstit vaihtelevia. Vaikka englanti on ehdottomasti yleisin lähtökieli, sain välillä käännettävää myös toisesta työkielestäni espanjasta. Tärkeä osa viihtymistä ovat tietysti myös työkaverit, joiden seurassa tunsin oloni oikein tervetulleeksi. Vietin kahvitauot suomen yksikön porukassa ja lounastauot muiden kielten käännösharjoittelijoiden kanssa. Kaiken kaikkiaan viihdyin töissä erittäin hyvin, enkä panisi lainkaan pahakseni, jos minulle tulevaisuudessa tarjoutuisi mahdollisuus työskennellä komissiolle.

Varsinaisen käännösharjoittelun lisäksi olin mukana monenlaisissa harjoittelijoiden järjestämissä aktiviteeteissa. Tapahtumat olivat avoimia kaikille harjoittelijoille ja kaikki voivat myös osallistua niiden järjestämiseen. Luxemburgin harjoittelijoiden suhteellisen pienestä määrästä huolimatta ohjelmaa oli koko ajan paljon ja välillä lähes liikaakin. Luxemburgin valtti harjoittelupaikkana on ehdottomasti se, että harjoittelijat oppivat tuntemaan toisensa hyvin, joten vaikka menisit johonkin tapahtumaan yksin, tunnet aina olosi tervetulleeksi.

Inari Kurvinen

Inari Kurvinen, Luxemburg

Kuukauden harjoitteluni Luxemburgissa komission suomen kielen käännösosastolla on ollut todella antoisa ja olen viihtynyt paremmin kuin hyvin. Kaikki asiat Luxemburgiin liittyen ovat olleet minulle positiivisia yllätyksiä, koska en tiennyt maasta juuri mitään tänne tullessani. Vaikka opiskelen pääaineena kääntämistä, harjoitteluun tulo toki jännitti - turhaan. Työskentelyilmapiiri on mielettömän hyvä, ja suomen osastolla läppä lentää ja keskenään tullaan hyvin toimeen. Heti alkumetreistä lähtien tunsin oloni tervetulleeksi. Kyselin paljon kollegoiltani, ja minua autettiin kaikessa käännösohjelmiin ja töihin liittyvässä. Kääntämäni tekstit olivat melko erilaisia, joten sain nähdä, kuinka monenlaisia ja eripituisia tekstejä komissiossa käännetään. Saman päivän aikana saatoin kääntää aihepiireiltään laidasta laitaan olevia tekstejä. Vaikka ranska on minulla vahvin kieli, niin käänsin suurimmaksi osin englanniksi. Sain kuitenkin joitakin tekstejä käännettäväksi myös ranskasta.
Kahvitauot ja lounastunti vierähtivät usein kollegoiden tai toisen harjoittelijan kanssa. Tauot ovat tärkeitä yhdessäolon hetkiä! Työpäiväni olivat n. kahdeksantuntisia.
Luxemburg itsessään on kaunis, suloinen, toimiva maa. Jo yhden kuukauden aikana ehdin reissata Saksaan ja Ranskaan ja kävin kurkkimassa, miltä maa näyttää keskustan rajojen ulkopuolella. Harjoitteluaikanani tutustuin varmasti suurempaan määrään ihmisiä kuin koko yliopistoaikanani, ja juurikin väestön monikulttuurisuuden ja ison opiskelijamäärän vuoksi minun ei tarvinnut tuntea oloani yksinäiseksi Luxemburgissa.

Niina Männistö, Bryssel

Aloitin viiden kuukauden harjoitteluni Brysselissä lokakuussa 2014. Käännöstoimen pääosasto oli minulle entuudestaan tuttu paikka, sillä olin ollut harjoittelijana kuukauden ajan kesällä 2010. Tuota kuukautta lukuun ottamatta minulla ei ollut paljoakaan aiempaa kääntämiskokemusta, mutta se ei onneksi ole haitannut. Me harjoittelijat saimme osallistua lukuisiin koulutuksiin heti harjoittelun alussa, ja suomen kielen osaston väki on aina valmiina auttamaan meitä. Olen työskennellyt suurimman osan harjoitteluajasta verkkokääntämiseen keskittyvässä tiimissä, ja työ on ollut todella mielenkiintoista. Vierailin myös muutaman viikon ajan toisessa yksikössä, jossa sain onnekseni kokeilla muun muassa säädöstekstin kääntämistä. Viisi kuukautta ei ole työkokemuksena pitkä aika, mutta minulle on silti harjoittelun aikana kehittynyt kääntäjän identiteetti. On ollut hienoa saada jatkuvaa palautetta käännöksistä ja nähdä, kuinka omat taidot ovat parantuneet. Kääntäjän työ komissiossa on miellyttävää, sillä työ tarjoaa vapautta, mutta tukea on silti aina saatavilla.

Taija Karhu, Bryssel

Olin viiden kuukauden kääntäjäharjoittelussa Brysselissä kevätkaudella 2014. Alussa kaikille harjoittelijoille järjestettyjen yhteisten koulutusten jälkeen pääsimme nopeasti aloittamaan varsinaiset työt, mikä oli mukavaa, sillä tekemällä oppii! Omalta ohjaajalta ja muilta tarkastajilta harjoittelun aikana saatu palaute on ollut myös erittäin arvokasta, sillä omista virheistä ja niihin tehdyistä korjauksistakin oppii!

Sitä lähdinkin tältä harjoittelulta hakemaan: uuden oppimista. Olen erittäin tyytyväinen siihen, että harjoittelulle asettamani tavoitteet eivät ainoastaan täyttyneet, vaan ne ylittyivät kaikin tavoin: Opin käyttämään käännösmuistiohjelmaa, sain kääntää erityyppisiä ja eri aihealueita käsitteleviä tekstejä ja sain myös itse vaikuttaa töiden valintaan. Yhdessä muiden harjoittelijoiden kanssa pääsimme tutustumaan EU:n eri toimielimiin, ja minulla oli mahdollisuus tutustua myös web-kääntämiseen. Koulutukset, vierailut ja muut harjoittelijoille järjestetyt tilaisuudet olivat mielenkiintoisia, ja niiden aikana saaduista tiedoista ja vinkeistä on toivottavasti hyötyä jatkossakin!

Vapaa-ajalla matkustelin jonkin verran Belgiassa ja mm. Ranskassa, kiertelin Brysseliä ja maistelin paikallisia erikoisuuksia, kävin parilla live-keikalla ja yritin käydä säännöllisesti juoksemassa lähipuistossa. Harjoittelu oli todella hieno ja ainutlaatuinen kokemus, ja nyt sen päättyessä olen entistä varmempi siitä, että olen oikealla alalla.

Minna Helminen, Bryssel

Olin Brysselissä harjoittelijana kesäkauden 2014. Trados Studio ei ollut tuttu ennen tänne tuloa, mutta sen käytöstä pääsi aika nopeasti jyvälle. DGT:ssä pääsee onneksi tekemään aivan samaa työtä kuin vakituisetkin työntekijät, mikä ei joka pääosastolla toteudu. Pääsimme käännöstyön lisäksi tutustumaan muihin toimielimiin ja edunvalvontatoimistoihin sekä kääntäjäharjoittelijoiden että komission muiden suomalaisharjoittelijoiden kanssa.

Harjoittelun lisäksi osallistuin harjoittelijoiden toimintaan, ja löysin kuin löysinkin Brysselistä myös aktiivisen kansantanssiyhteisön. Olin mukana harjoittelijoiden venäjän keskustelupiirissä ja teatterialakomiteassa, jonka kanssa valmistelimme lyhyen näytelmän Euroball -tapahtumassa esitettäväksi.

Harjoittelu oli mielenkiintoinen kokemus, josta on varmasti tulevaisuudessa hyötyä. Työstään saa jatkuvasti palautetta, mikä on auttanut taitojen kehittämisessä valtavasti. Suosittelen myös tuleville harjoittelijoille alakomiteoihin osallistumista, vaikka Everestä onkin Eurooppa-kortteliin vähän matkaa.

Kati Lehtinen

Kati Lehtinen, Luxemburg

Moien! Olin kesällä 2014 DGT:n 1kk-kääntäjäharjoittelussa Luxemburgissa. Kuukausi on lyhyt aika, mutta siinäkin ajassa ehtii paljon. Kääntämistyöhön pääsi hyvin kiinni, kun oli niin hyvä tutor, ja hyvät työkalut. Sain kääntää monenlaisia tekstejä, ja erityisen mukavaa oli, että ranskankielisiä juustotekstejäkin jonkin verran löytyi. Kaikenlaiset tekstien konventiot alkoivat pikkuhiljaa jäädä myös mieleen, ja useampaan aihealueeseenkin pääsin tutustumaan.

Vapaa-ajalla kiertelin Luxemburgia vähän ristiin rastiin; koko maan bussien ja junien käyttö on näppärää kuukausikortilla, vinkiksi tulevillekin harjoittelijoille. Korkeuserot jyrkkine kukkulan rinteineen ja jokilaaksoineen oli piristäväkin yllätys, jota ei pelkästään karttoja tutkimalla osannut arvata. Hauskaa on Luxemburgin monikielisyys, mutta se myös yllätti jopa siinä määrin, että oma pää ei vielä kuukaudessa kovin hyvin onnistunut mukautumaan tuohon kielisoppaan – paikallisesta luxemburgin kielestäkin sentään tarttui muutamia sanoja. Kaiken kaikkiaan tämä kuukausi oli mukava kokemus ja viihdyin Luxemburgissa todella hyvin.

Sanna Tirkkonen, Luxemburg

Olin DGT:n kääntäjäharjoittelijana Luxemburgissa talvikauden 2013-2014. Harjoittelu ylitti odotukseni - oppimisen ja kokemusten määrä oli ihan omaa luokkaansa. Pääsin kääntämään kaikenlaisia tekstejä ja opin uutta eri tekstilajien kääntämisestä ja tietenkin aihealueista, joita oli valtava kirjo. Kääntäjäharjoittelussa hienoa onkin, että pääsee tekemään aivan samaa työtä kuin varsinaiset työntekijätkin. Lisäksi työnhakuvalmennus, konferenssit Brysselissä, koulutustilaisuudet, vierailut lähes kaikkiin EU:n toimielimiin - meille harjoittelijoille todella järjestettiin paljon ohjelmaa, mitä arvostan kovasti.

Toimiston ulkopuolella tein reissuja lähimaiden kaupunkeihin, kävin kuntosalilla ja harjoittelijoiden pitämillä ranskan- ja saksantunneilla sekä olin mukana harjoittelijoiden Charity Subcommitteessa, jonka tiimoilta järjestimme mm. joulumyyjäiset JMO:ssa. Kaiken kaikkiaan harjoittelusta jäi hieno fiilis, ja saatan hyvinkin osallistua kääntäjien rekrytointikilpailuun tulevaisuudessa.

Ilmoitustaulu


Oikotie

Euroopan komissio
Komissaarit
Kehitysyhteistyön teemavuosi
Luxemburg
Resurssitehokkuus
Europe Direct
Sinun Eurooppasi -neuvonta
EU Bookshop
Euroopan parlamentti Suomen-tiedotustoimisto
Viimeisin päivitys: 29/09/2015  |Sivun alkuun