http://ec.europa.eu/finland/
4 6/2011

Viikkotiedote 10.2.2011
Eurooppatalo


Eurooppatalo muuttaa alkukesästä Kamppiin

Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto muuttavat Pohjoisesplanadilta Voimataloon Kampintorille (Malminkatu 16, Helsinki). Tätä koskeva uusi vuokrasopimus allekirjoitettiin maanantaina. Voimatalosta vuokratut tilat ovat talon kahdessa alimmassa kerroksessa. Voimatalo on Kampin keskuksen tuntumassa, ja sinne on erittäin hyvät liikenneyhteydet.

Yleisölle avoin EU-tiedotuspiste sekä Eurooppasali sijaitsevat katutasossa. Uusissa toimitiloissa on entistä paremmat mahdollisuudet EU-tilaisuuksien järjestämiseen. Yleisötilat ovat esteettömät, muunneltavat sekä nykyistä suuremmat ja paremmin varustellut. Ne soveltuvat hyvin seminaarien ja keskustelutilaisuuksien sekä näyttelyiden ja esimerkiksi kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

Eurooppatalon nykyinen vuokrasopimus ja samalla toiminta Pohjoisesplanadilla päättyy toukokuun lopussa, jolloin Eurooppatalo siirtyy uusiin tiloihin. Tarkasta muuttopäivästä ja toiminnan aloittamisesta tiedotetaan erikseen.

Alkuun

Tietoyhteiskunta

Edustusto Facebookiin

Tiedätkö ja tunnetko sosiaalisen median mahdollisuudet? Liity mukaan niin tiedät mistä puhutaan ja pääset mukaan kommentoimaan. Edustusto avasi Facebook-sivunsa 8. helmikuuta. Tervetuloa mukaan seuraamaan edustuston toimintaa ja uutisia myös sosiaalisessa mediassa! Nyt voit tykätä ja kommentoida asioita Facebookissakin!

Facebook-sivut

Alkuun

Monikielisyys

 

Nuorten käännöskilpailun vuoden 2010 voittajat selvillä

Marraskuussa kaikissa EU-maissa järjestetyn Juvenes Translatores -kilpailun voittajat on julistettu. Suomen voittaja on Aino Sassi Kemijärven lukiosta. Hän käänsi kilpailutekstin englannista suomeen.

Tähän 17-vuotiaille toisen asteen oppilaille tarkoitettuun kilpailuun osallistui tänä vuonna ennätysmäärä oppilaita: heitä oli noin 3 000 eli 25 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kilpailukäännösten tarkastamisesta vastasivat Euroopan komission käännöstoimen pääosaston ammattikääntäjät. Kunkin käännöksen arvioijana toimi sen kielen syntyperäinen puhuja, johon teksti oli käännetty. Tämän jälkeen tuomaristo valitsi parhaan käännöksen kustakin EU-maasta.

Voittajat pääsevät kolmipäiväiselle matkalle Brysseliin valitsemansa aikuisen kanssa. He saavat palkinnot ja osallistumistodistukset komission käännöstoimen pääosaston uudelta pääjohtajalta Rytis Martikonikselta 7. huhtikuuta 2011 pidettävässä tilaisuudessa. Heillä on myös mahdollisuus tavata EU-komission kääntäjiä ja seurata heidän työskentelyään.

Juvenes Translatores (”nuoret kääntäjät” latinaksi) on ainutlaatuinen kilpailu, jossa 17-vuotiaat voivat testata käännöstaitojaan millä tahansa virallisella EU-kielellä. Se toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007 kokeiluhankkeena, jolla haluttiin antaa nuorille tilaisuus kokeilla kääntämistä ja lisätä kääntäjän ammatin ja kieltenopiskelun arvostusta kouluissa.

Lisätietoja kilpailun sivustolta.

Facebook: JuvenesTranslatores

Twitter: @translatores

Lue lehdistötiedote kokonaisuudessaan.

Alkuun

Yritystoiminta

Matkapuhelinvalmistajilta yhteislaturi

Onko koskaan harmittanut, kun et voinut lainata kaverin kännykkälaturia, koska se ei ollut omaan puhelimeesi sopiva? Montako erilaista laturia lojuu eteisen laatikossa käyttämättömänä? Ongelmat ovat pian historiaa. Matkapuhelinten yhteislaturin mallikappale on jo valmistettu.

Kaikkien matkapuhelinmerkkien kanssa yhteensopiva laturi on yksinkertainen ajatus, jota komissio on ajanut useita vuosia. Neljäntoista matkapuhelinyrityksen ja Euroopan komission yhteistyöllä ratkaisu on löytynyt.

Yhteislaturia koskeva sopimus saatiin EU:ssa aikaan ilman uusia sääntelytoimia, toimimalla terveen järjen mukaisesti kaikkia hyödyttävällä tavalla. Euroopan komissio aikoo tehdä yhteistyötä teollisuuden kanssa, jotta kuluttajat Euroopassa saisivat aloitteen edut hyväkseen mahdollisimman nopeasti.

Sopimus koskee tiedonsiirtovalmiuksilla varustettuja matkapuhelimia eli sellaisia, jotka voidaan yhdistää tietokoneeseen esimerkiksi kuvien, tiedostojen tai musiikin siirtämistä varten. Markkinoilla olevista matkapuhelimista jo suurin osa sopii datasiirtoon. Näihin puhelimiin lukeutuvat myös niin sanotut älypuhelimet. Yhteislaturin teknisenä perustana on micro-USB-liitin. Valmistajien sopimuksen mukaan niissä puhelimissa, joissa ei ole micro-USB-liitäntää, voidaan käyttää sovitinta.

Yhteislaturi on konkreettinen esimerkki standardointityöllä aikaan saatavista eurooppalaisia hyödyttävistä parannuksista. Standardointi on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla komissio pyrkii hyödyntämään sisämarkkinoiden mahdollisuuksia, kuten tammikuussa 2011 annetussa vuotuisessa kasvuselvityksessä esitetään.

Lue koko lehdistötiedote.

Alkuun

Tutkimus ja innovointi

Komissio luotaa näkemyksiä radikaaleista muutoksista kasvun ja työpaikkojen luomiseksi

EU:n komissio on käynnistänyt sidosryhmäkuulemisen EU:n tutkimus- ja innovointirahoitukseen tarvittavista merkittävistä parannuksista, joiden tarkoituksena on helpottaa osallistumista, lisätä tieteellistä ja taloudellista vaikutusta ja saada parempi vastine rahalle.

Keskiviikkona julkaistussa vihreässä kirjassa ehdotettu uusi ns. ”yhteinen strategiakehys” kattaa nykyisen tutkimuspuiteohjelman (PO7), kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman (CIP) ja Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT).

Menettelyjen yksinkertaistuminen helpottaa ja tehostaa EU:n veronmaksajien rahojen käytön taloudellista valvontaa.

Komissio käynnistää lähiviikkoina kilpailun löytääkseen innostavan nimen uudelle strategiakehykselle.

Komission ehdotuksissa otetaan kaikilta osin huomioon nykyisen 7. puiteohjelman sekä kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelman väliarviointien tulokset. Komission vastine PO7:n väliarviointiin julkaistiin niin ikään keskiviikkona.

Kannanottoja voi esittää 20. toukokuuta saakka. Komissio järjestää sidosryhmäkuulemisen päätteeksi 10. kesäkuuta laajan konferenssin, jossa julkistetaan myös uuden strategiakehyksen nimi.

Lue koko lehdistötiedote.

Alkuun

Liikenne

Uusissa autoissa oltava tästä lähtien huomiovalot

Kaikissa uusissa henkilö- ja pakettiautotyypeissä on tästä lähtien oltava varusteena huomiovalot koko EU:ssa. Kuorma- ja linja-autoissa ne tulevat pakollisiksi puolentoista vuoden kuluttua eli elokuussa 2012.

Huomiovalot (Daytime Running Lights) ovat erikoisvalaisimia, jotka syttyvät automaattisesti, kun ajoneuvon moottori käynnistetään. Pimeän tullen kuljettajan on sytytettävä ajovalot manuaalisesti, jolloin huomiovalot sammuvat automaattisesti.

Huomiovalojen odotetaan parantavan liikenneturvallisuutta, sillä muut tienkäyttäjät — myös jalankulkijat, pyöräilijät ja moottoripyöräilijät — huomaavat niillä varustetun ajoneuvon selvästi entistä paremmin. Euroopan teillä sai vuonna 2009 surmansa yli 35 000 ihmistä. Jokaista kuolonuhria kohti arviolta neljä ihmistä sai pysyvän vamman, kymmenen loukkaantui vakavasti ja 40 lievemmin. Niissä maissa, joissa huomiovalot ovat jo olleet pakollisia, niiden kehutaan parantaneen liikenneturvallisuutta erittäin paljon.

Lisäksi huomiovalot kuluttavat vähemmän energiaa kuin tavanomaiset lähivalot. Huomiovalojen energiankulutus on noin 20–30 prosenttia tavanomaisten ajovalojen energiankulutuksesta. Suhteellinen energiankulutus pienenee kymmeneen prosenttiin, jos huomiovaloissa käytetään valonlähteenä valodiodeja (LED).

Lue koko lehdistötiedote.

Alkuun

Tietoyhteiskunta

Hätänumeropäivä 11.2.

Yleiseurooppalainen hätänumero 112 viettää 20-vuotispäivää! Euroopan unionin jäsenmaat päättivät ottaa yleiseurooppalaisen hätänumeron 112 käyttöön vuonna 1991. Suomessa hätänumero 112 on otettu käyttöön vuonna 1993.

Hätänumeron 20 vuotta sitten alkanut taival on osoittautunut menestykseksi: sen sijaan, että Euroopassa olisi yli 40 kansallista eri hätänumeroa, voidaan hätäkeskus tavoittaa ympäri Euroopan vain yhdestä numerosta — 112.

Suomessa useilla paikkakunnilla järjestetään tapahtumia, joiden tavoitteena on kiinnittää ihmisten huomio vahinkojen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisemiseen. Monet tapaturmat, tulipalot ja rikokset on vältettävissä suunnitelmallisella toiminnalla. Lisäksi 112-päivänä jaetaan tietoa ja opastetaan ihmisiä toimimaan oikein hätätilanteissa.

Alkuun

Ympäristö

LIFE+-infotilaisuus 2011

Euroopan komissio julkaisee tässä kuussa LIFE+-ohjelman viidennen hakukierroksen. Hakukierroksella on jaettavana yli 265 miljoonaa euroa osarahoitusta EU-maissa toteutettaviin hankkeisiin, joiden aihealueina ovat luonto ja biodiversiteetti, ympäristöpolitiikka ja hallinto sekä tiedotus ja viestintä.

Komissio järjestää yhdessä STELLA Consulting ja MWH -yritysten kanssa LIFE+-ohjelman infotilaisuuden Suomessa. Infotilaisuuden tavoitteena on kertoa tuen hakijoille LIFE+-ohjelman vuoden 2011 hakukierroksesta ja auttaa päätöksenteossa hakemuksen tekemistä pohtivia. Lisäksi kerrotaan, kuinka hakija voi välttää hakemuksen teossa yleisimmät ongelmat. Infotilaisuus järjestetään maanantaina 21.3.2011 Suomen ympäristökeskuksessa, Helsingissä.

Lisätietopyynnöt ja ilmoittautumiset LIFE+-infotilaisuuteen voi tehdä verkossa. Ilmoittautuminen päättyy maanantaina 7. maaliskuuta 2011.

Lisätietoa on myös LIFE-sivuilla.

Alkuun

Laajentuminen

Ehdotuspyyntö PRINCE 2010

Komission laajentumisasioiden pääosasto aikoo tukea laajentumisaiheisia hankkeita ja se on julkaissut aiheesta ehdotuspyynnön. Jotta hanke olisi hakukelpoinen, sillä on oltava suuri vaikutus siihen, miten EU:n laajentumisprosessi yleisesti ymmärretään kannustamalla julkiseen keskusteluun, ja sen avulla EU-kansalaisten on saatava tietoa jäsenehdokkaina olevien maiden todellisuudesta.

Ehdotuspyynnön yleisenä tavoitteena on tiedottaa eduista ja haasteista, joita liittyy EU:n laajentumiseen Länsi-Balkanin maihin, Turkkiin ja Islantiin, ottamalla tiedotustoimintaan mukaan keskeiset sidosryhmät, mielipidevaikuttajat ja viestinnän ammattilaiset sekä edistämällä ihmisten välistä kanssakäymistä.

Ehdotuspyyntö on jaettu kahteen erään: televisio-ohjelmat ja valistustoimet. Ainoastaan oikeushenkilöt ovat hakukelpoisia, eivätkä yksityiset kansalaiset voi saada avustusta. Tämän ehdotuspyynnön nojalla rahoitusta jaetaan yhteensä 2 500 000 euroa. Hakemukset on lähetettävä viimeistään 31. maaliskuuta 2011.

Alkuun

Ympäristö

Herättääkö vesi ajatuksia?

Osallistu kansainväliseen vesiaiheiseen blogikilpailuun TH!NK5 Water competition!

Toimittajia, opiskelijoita ja bloginpitäjiä pyydetään kilpailusivuston kautta kertomaan ajatuksiaan vedestä ja kaikesta siihen liittyvästä maailman vesipäivän (22. maaliskuuta) lähestyessä. Tekstit on laadittava englanniksi, ja ne on toimitettava viimeistään 22. maaliskuuta.

Komissio kustantaa 20 parhaan kirjoittajan matkan Portugaliin huhtikuussa 2011. Matkan teemana on vesi. Katso kilpailun säännöt täältä.

Alkuun

Avoimia toimia

Avoimia toimia

EU:n eri toimielimiin haetaan töihin EU:n yhteisen rekrytointitoimiston eli EPSOn kautta. Seuraa sivustolla olevia ilmoituksia!

Alkuun

Linkit

Linkkivinkit

Alkuun

Tapahtuma-
kalenteri

Tapahtumakalenteri

14.2. Suomi, EU ja maailmanpolitiikan uudet valtasuhteet (Espoo)

Ulkoministeri Alexander Stubb luennoi klo 15.00–16.00 Aalto-yliopistossa, Otakaari 1, A-sali. Ulkoministerin luentoa kommentoi opiskelijapaneeli, jossa on edustajat Aalto-yliopiston ylioppilaskunnasta, Eurooppanuorista ja Suomen nuorten ja opiskelijoiden YK-liitosta. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun tilaisuuden loppupuolella. Tilaisuuden järjestävät Uudenmaan Eurooppatiedotus, Eurooppanuoret ja Aalto-yliopisto. Lisätietoa: aluetiedottaja Hanna Päivärinta, Uudenmaan Eurooppatiedotus, puh. 09 1605 6565.

15.2. Elokuvaillassa Akadimia Platonos (Platonin Akatemia) (Helsinki)

Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto esittää klo 18.00 LUX-elokuvapalkinnosta kilpailleen elokuvan Platonin Akatemia (Kreikka ja Saksa, 2009). Tilaisuus järjestetään Eurooppasalissa (Pohjoisesplanadi 31). Elokuva esitetään kreikaksi ja albaniaksi, mutta se on tekstitetty englanniksi.

15.2. EU tänään ja huomenna luentosarja Porissa: EU:n ja euroalueen talousnäkymät — kuinka velkakriisistä selvitään?

Satakunnan Eurooppatiedotus ja Länsi-Suomen kesäyliopisto järjestävät yhteistyössä Porin yliopistokeskuksen kanssa yleisölle avoimen luentosarjan Euroopan unionista ja siihen liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä. Turun kauppakorkeakoulun emeritusprofessori Paavo Okko luennoi aiheesta "EU:n ja euroalueen talousnäkymät — kuinka velkakriisistä selvitään?" klo 14.00-15.30 Porin yliopistokeskuksen auditoriossa 125 osoitteessa Pohjoisranta 11 A. Lisätiedot: Satakunnan Eurooppatiedotuksen aluetiedottaja Tiina Viitanen, puh. 010 3456 610, tiina.viitanen@formin.fi.

22.2 EU:n kalastuspolitiikan uudistus 2013 ja vaikutukset Suomeen (Turku)

Yhteinen kalastuspolitiikka eli YKP on monien muiden politiikkalohkojen ohella EU:ssa uudistustyön alla tänä vuonna. Eurooppatiedotus järjestää EU:n kalastuspolitiikan uudistusta käsittelevän yleisölle avoimen seminaarin klo 10.00—12.00 Turun kaupunginkirjaston Studiossa, Linnankatu 2. Mukana keskustelemassa ovat mm. MEP Carl Haglund, Suomen Ammattikalastajaliitto ry - Finlands Yrkesfiskarförbund rf:n puheenjohtaja Olavi Sahlsten sekä Åbolands fiskarförbund rf:n toiminnanjohtaja Kaj Mattsson. Tilaisuus on kaksikielinen, kahvitarjoilu klo 9.30 alkaen. Pyydämme ilmoittamaan osallistumisestanne 21.2. mennessä Eurooppatiedotukseen, senja.kallio@formin.fi tai puh. 010 3456 630. Tervetuloa!

10.3. Vapaaehtoistoiminnan lounastunti (Helsinki)

Vapaaehtoistoiminnan vuoden haastekampanjan avajaisia juhlitaan klo 12.00–13.00 Helsingin keskustassa Kolmen sepän patsaalla. Tilaisuuden järjestävät Vapaaehtoistoiminnan vuoden 2011 koordinaatio – Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE ja Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi yhdessä muiden vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Lisätietoja tilaisuudesta antaa projektisihteeri Karoliina Tikka (044-722 9353, karoliina.tikka@alli.fi). Tietoa Vapaaehtoistoiminnan vuodesta on sivulla www.vapaaehtoistoiminta2011.fi. Tilaisuuteen ilmoittaudutaan 1.3. mennessä osoitteessa www.alli.fi/koulutuskalenteri. Tervetuloa viettämään lounastuntia vapaaehtoistoiminnan merkeissä!

Alkuun

Euroopan komission Suomen-edustusto Facebookissa
Eurooppasali Facebookissa ja Twitterissä

Edustuston viikkotiedote ilmestyy torstaisin.
Tilaukset, osoitteenmuutokset ja peruutukset:
COMM-REP-HEL-NEWS@ec.europa.eu