http://ec.europa.eu/finland/
4 3/2011

Viikkotiedote 20.1.2011
Kulttuuripääkaupunki


Turku avasi kulttuuripääkaupunkivuoden

Turku ja Tallinna ovat Euroopan kulttuuripääkaupungit vuonna 2011. Kulttuuripääkaupunkivuosi käynnistyi Turussa virallisesti viime lauantaina. Euroopan komission edustajana avajaisiin osallistui koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komission jäsen Androulla Vassiliou.

Aurajoen rannan huikeat ilmanumerot, tuli ja ilotulitteet, upea koreografia ja suuri draama avasivat kulttuuripääkaupunkivuoden. Kova pakkanenkaan ei haitannut, kun yli 50 000 ihmistä seurasi värikästä rumpujen, viirien ja tulien viestittelyä joen yli. Upeuden taustana oli yksi maailman suurimmista koskaan rakennetuista tulipiirroksista.

Viikonloppu tarjosi roppakaupalla kulttuuria Turussa ja ympäryskunnissa maksuttomissa ja maksullisissa tilaisuuksissa.

Avajaisseremonia käynnisti laajan koko vuoden kestävän kulttuuriohjelman, joka sisältää yli tuhat tapahtumaa.

Alkuun

Liikenne

Lentoasemien on otettava opikseen lumen aiheuttamista ongelmista

EU-komission liikenteestä vastaava komissaari Siim Kallas tapasi keskiviikkona Brysselissä Euroopan suurten lentoasemien johtajia. Keskustelunaiheena oli miten voidaan välttää sellaiset ongelmat, joita lentoasemilla esiintyi viime kuussa runsaan lumentulon vuoksi.

Huonon sään vuoksi monet EU:n suuret lentoasemat suljettiin kokonaan tai osittain, mikä häiritsi merkittävästi lentoliikennettä eri puolilla Eurooppaa. Myös huolet jäänestoaineen loppumisesta vaikuttivat joidenkin lentoasemien toimintaan. Tuhannet matkustajat joutuivat viettämään yönsä lentoasemalla, ja noin 35 000 lentoa peruttiin. Tämä on enemmän kuin vuonna 2009 yhteensä.

Saman ongelman toistuminen voidaan estää parantamalla lentoasemien varautumista lumisateisiin. On myös varmistettava parempi yhteistyö ilmassa ja maassa työskentelevien välillä sekä keskuslentoasemien asianmukainen yhteistoiminta. Lisäksi matkustajille tarkoitettua tiedottamista on parannettava.

Ensi joulua ajatellen varapuheenjohtaja Kallas on pyytänyt, että EU:n lentoasemat raportoivat hänelle mahdollisimman pian varautumissuunnitelmista talvea varten. Komissio aikoo esittää myöhemmin tänä vuonna julkistettavassa lentoasemapaketissa erityisiä toimenpiteitä keskeisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Lue lisää lehdistötiedotteesta.

Alkuun

Ympäristö

EU:lla on vielä opittavaa kierrätyksestä

Eräät EU-maat ovat edistyneet loistavasti jätteiden käsittelyssä, mutta EU ei ole silti vielä täysin saavuttanut pitkän aikavälin tavoitettaan kierrätysyhteiskunnasta, jossa ei ainoastaan vältetä jätteiden syntymistä vaan myös hyödynnetään niitä resurssina.

Tämä käy ilmi komission keskiviikkona julkaisemasta kertomuksesta, joka koskee EU-maiden edistymistä jätteiden syntymisen ehkäisemisessä ja niiden kierrättämisessä.

Huono uutinen on, että jätteiden kokonaistuotanto näyttäisi kasvavan edelleen (tai parhaassakin tapauksessa vain pysyvän samalla tasolla) useimmissa EU-maissa, mutta hyvä uutinen on, että kasvu on talouskasvua hitaampaa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana yhdyskuntajätteen tuotanto on vakiintunut noin 524 kiloksi vuodessa henkeä kohti, vaikka kotitalouksien kulutus on samana aikana kasvanut noin 16 prosentilla.

EU-maiden välillä on valtavia eroja. Kierrätysaste vaihtelee muutamasta prosentista 70 prosenttiin. Eräissä jäsenvaltioissa on lähes kokonaan luovuttu kaatopaikalle sijoittamisesta, toisissa taas yli 90 prosenttia jätteestä haudataan yhä maahan.

Viime lokakuussa päivätyssä tutkimuksessa Suomi, Bulgaria ja Saksa mainitaan esimerkkeinä maista, joissa jätetuotanto on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Suomella on myös parantamisen varaa käytettyjen paristojen kierrättämisessä.

Jätteiden kokonaistuotannon vähentämiseksi on siis vielä tehtävissä paljon. Esimerkiksi 25 prosenttia kotitalouksien EU:ssa ostamista elintarvikkeista heitetään pois. Noin 60 prosenttia näin syntyvästä jätteestä voitaisiin välttää, mikä erään tutkimuksen mukaan merkitsisi samalla kotitalouksille noin 500 euron säästöä vuodessa.

Vielä on huomattavasti parantamisen varaa ennen kuin nykyiset jätteiden keräämistä ja kierrätystä koskevat EU:n vähimmäistavoitteet saavutetaan.

Lue lisää lehdistötiedotteesta.

Alkuun

Tietoyhteiskunta

Heikkouksia netin sisällönsuodatusjärjestelmissä

Euroopan komissio on julkistanut tutkimuksen, jonka mukaan reilut 84 prosenttia testatuista internetin sisällönsuodatusohjelmista antaa vanhemmille mahdollisuuden estää pääsy tietyille verkkosivuille. Ohjelmia ei kuitenkaan aina voida käyttää, eivätkä kaikki vanhemmat katso niiden käyttämistä tarpeelliseksi.

Kyseiset ohjelmat eivät pysty yhtä hyvin suodattamaan ns. Web2.0-sisältöä, kuten verkkoyhteisöpalveluja ja blogeja. Lisäksi vain muutama tuote markkinoilla pystyy suodattamaan matkapuhelimen tai pelikonsolin kautta käytettävää verkkosisältöä, vaikka nykyään joka neljäs lapsi Euroopassa käyttää internetiä tätä kautta.

Lisäksi EUKidsOnline-kysely osoitti, että vain neljännes vanhemmista EU:ssa käyttää sisällönsuodatusohjelmia valvoakseen, seuratakseen tai rajoittaakseen lastensa internetinkäyttöä.

Tulosten julkaisemisella pyritään lisäämään tietoisuutta siitä, miten tärkeää on suojella lapsia internetin tietynlaisilta sisällöiltä. Vanhemmille halutaan myös antaa puolueetonta tietoa tehokkaimmista sisällönsuodatusohjelmista. Komissio haluaa auttaa vanhempia ja heidän lapsiaan käyttämään internetiä turvallisesti. Tähän se on sitoutunut Euroopan digitaalistrategiassa.

Komissio rahoittaa ja seuraa jatkossakin EU:n Safer Internet ‑ohjelmasta suodatusohjelmien testejä, joita suoritetaan puolen vuoden välein vuoden 2012 loppuun saakka. Vanhemmat voivat hakea tarpeisiinsa parhaiten sopivan suodatusohjelman tietokannasta, joka löytyy osoitteesta www.yprt.eu/sip.

Turvallisempi Internet ‑päivää vietetään tiistaina 8. helmikuuta 2011.

Katso lisätietoja tutkimuksista lehdistötiedotteesta.

Alkuun

Europa-verkkojulkaisu

Europa-verkkojulkaisu

Uusia artikkeleita Europa-verkkojulkaisussa:

  • Pariisi teki Jorma Uotisesta taiteilijan
  • Suomalaiset halukkaita elinluovutuksiin
  • EU:n Rabit-joukot tulivat apuun Kreikan ja Turkin rajalla
  • Vapaaehtoistyö tapetilla tänä vuonna
  • Unkarin sisäpolitiikassa kuohuu

Lue kaikki uudet jutut Europa-verkkojulkaisun omilta sivuilta osoitteessa http://www.europalehti.fi/

Alkuun

Avoimia toimia

Avoimia toimia
  • Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA Parmassa hakee tiedealan virkamiehiä. Katso lisätiedot EFSA:n sivuilta.

Alkuun

Linkit

Linkkivinkit

·        EU:n yhteinen rekrytointitoimisto eli EPSO järjestää internetissä tiedotustilaisuuden uramahdollisuuksista EU:ssa. Suorana verkkolähetyksenä järjestettävä tilaisuus on ensimmäinen laatuaan. Se lähetetään tänään torstaina 20. tammikuuta klo 17—18 Suomen aikaa täällä.

Alkuun

Tapahtuma-
kalenteri

Tapahtumakalenteri

27.1. Afganistanista Somalian vesille (Helsinki)

Eurooppalainen Suomi ry:n Kupillinen Eurooppaa ‑kahvilakeskustelujen sarjassa puhutaan klo 18.00 Espa2-kahvilassa (Eteläesplanadi 2) EU:n kriisinhallinnasta, Suomen varautumisesta EU:n nopean toiminnan joukkoihin, miinalaivan lähettämisestä Somaliaan ja ylipäänsä Suomesta kriisinhallinnan pikkujättiläisenä. Aiheeseen paneutuvat puolustusministeri Jyri Häkämies ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg. Keskustelua luotsaa toimittaja Juha Ristamäki. Ilmoittautumisia pyydetään 24.1. mennessä joko sähköpostilla es@eurooppalainensuomi.fi tai puhelimitse (09) 681 1570.

27.1. Infotilaisuus EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuodesta sekä Kansalaisten Eurooppa- ja Youth in action -ohjelmista (Tampere)

Allianssin projektisihteeri Karoliina Tikka antaa tietoa ja toimintaideoita vapaaehtoistoiminnan teemavuodesta ja Cimon vastaava asiantuntija Mauri Uusilehto kertoo, miten Kansalaisten Eurooppa- ja Youth in action -ohjelmia voi hyödyntää. Kahvitarjoilu. Tilaisuus järjestetään kello 13.00—15.30 Tampereen kaupunginkirjaston luentosalissa 1 osoitteessa Pirkankatu 2. Ilmoittautumisia pyydetään viimeistään 25.1. Pirkanmaan Eurooppatiedotukseen outi.koskinen@formin.fi tai p. 010 3456 450.

28.1. EU:n maatalouspolitiikan uudistus 2014 ja vaikutukset Suomeen (Turku)

EU:n yhteinen maatalouspolitiikka YMP tai tutummin "CAP" on ollut yksi keskustelluimmista EU-aiheista. Eurooppatiedotus järjestää aihetta käsittelevän yleisölle avoimen seminaarin klo 10–12 Turun kaupunginkirjaston Studiossa, Linnankatu 2. Kahvitarjoilu klo 09.30 alkaen. Pyydämme ystävällisesti ilmoittamaan osallistumisestanne keskiviikkoon 26.1. mennessä Eurooppatiedotukseen, senja.kallio@formin.fi tai puh. 010 3456 630. Tervetuloa!

2.2. Elokuvaillassa Illégal (Laiton) (Helsinki)

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto esittää LUX-elokuvapalkinnosta kilpailleen draamaelokuvan Illégal (Belgia, Ranska, Luxemburg) Eurooppasalissa (Pohjoisesplanadi 31) klo 18.00. Tania, 39-vuotias venäläisnainen on asunut 14-vuotiaan poikansa kanssa laittomasti Belgiassa jo kymmenen vuoden ajan. Lopulta hänet ja hänen poikansa pidätetään poliisin tekemän tarkastuksen yhteydessä. Laiton on tarina äidin taistelusta kasvotonta valtiota vastaan. Elokuva on tekstitetty englanniksi.

 

Alkuun

 

Edustuston viikkotiedote ilmestyy torstaisin.
Tilaukset, osoitteenmuutokset ja peruutukset:
COMM-REP-HEL-NEWS@ec.europa.eu