AA+A++Nyomtatható változatHonlaptérképRSSRSS

Regionális és helyi hatóságok

A tagállami kormányok, valamint a regionális és helyi kormányzati szervek közötti párbeszéd elő fogja segíteni, hogy a polgárok jobban a magukénak érezzék az EU prioritásait, ami szükséges ahhoz, hogy mindenki tevékenyen részt vegyen az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek megvalósításában.

Számos uniós országban a regionális, illetve a helyi hatóságok felelősek az Európa 2020 stratégiához kapcsolódó egyes szakpolitikai területekért, mint pl. az oktatásért és képzésért, a vállalkozói tevékenységért, a munkaerőpiacért, az infrastruktúráért vagy az energiahatékonyságért.

Kiemelten fontos, hogy a döntéshozók a kormányzat valamennyi szintjén tudatában legyenek annak, hogy az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés biztosítása érdekében az Európa 2020 stratégiát hatékonyan kell végrehajtani helyi szinten. Az is rendkívül lényeges, hogy mindegyik szereplő kivegye a részét a folyamatból, és életbe léptesse a szükséges változtatásokat.

A z Európai Unió Régiók Bizottsága segít a regionális és helyi hatóságok mobilizálásában. Létrehozta az Európa 2020 stratégia végrehajtását nyomon követő platformot English, amelyben több mint 150 régió és város képviselteti magát. A hálózat célja, hogy tagjai kicseréljék egymással a növekedéssel és a munkahelyteremtéssel kapcsolatos tapasztalataikat, és hozzájáruljanak az Európa 2020 stratégiáról szóló eszmecseréhez.

Az Európai Bizottság szintén létrehozott egy online hálózatépítési platformot English, amely eszközt kínál a helyi és regionális hatóságoknak, hogy részt vegyenek az Európa 2020 stratégia céljai megvalósításában.

"Az Európa 2020 stratégia kézikönyve a városok és a régiók számára" English a Régiók Bizottsága által az Európai Bizottsággal szoros együttműködésben kidolgozott dokumentum, amely közérthető nyelven ismerteti, hogy a helyi és a regionális hatóságok miképpen járulhatnak hozzá a stratégia végrehajtásához. A kézikönyv azokra a bevált módszerekre épít, amelyeket az Európa 2020 stratégia végrehajtását nyomon követő platform felmérések segítségével gyűjtött össze, illetve amelyek az Európai Bizottság által kezelt adatbázisokban már jelenleg is szerepelnek.

Az oldal tetejére