AA+A++PrintSitemapRSSRSS

Europske institucije i tijela

Waving EU flag © EU

Uloga je svake institucije EU-a osigurati da se EU kreće u pravom smjeru kako bi se ostvarili ciljevi strategije Europa 2020.

Europski semestar – tko radi što i kada?

Europsko vijeće

Na temelju pregleda politika EU-a i međuovisnosti EU-a i država članica, Europsko vijeće nadležno je za upravljanje strategijom:

  • s pomoću godišnjih općih ocjena napretka na razini EU-a i nacionalnoj razini na proljetnom sastanku; analizira cjelokupnu makroekonomsku situaciju i napredak prema ostvarenju pet glavnih ciljeva na razini EU-a i najvažnijih inicijativa; daje smjernice za politike na razini EU-a i europodručja na temelju godišnjeg pregleda rastakoji dostavlja Komisija; daje smjernice na razini EU-a u područjima fiskalne i makroekonomske politike, strukturnih reformi i poticanja rasta
  • na temelju rasprava o gospodarskim kretanjima i prioritetima strategije
  • na sastanku u lipnju prihvaća preporuke po državama članicama, na temelju prijedloga Komisije.

Top

Vijeće EU-a (Vijeće ministara)

Međusobno praćenje i kritički osvrt glavne su zadaće Vijeća u kojem nacionalni ministri nadležni za mjerodavna područja politika (npr. tržišno natjecanje, zapošljavanje i obrazovanje) raspravljaju o provedbi nacionalnog programa reformi u svojem području nadležnosti (napredak prema ostvarenju ciljeva i najvažnijih inicijativa).

Top

Komisija:

  • svake godine prati situaciju na temelju niza pokazatelja DeutschEnglishfrançais koje priprema Eurostat u suradnji s drugim službama Europske komisije, a kojima se prikazuje ukupan napredak prema ostvarenju glavnih ciljeva strategije Europa 2020.
  • priprema godišnji pregled rasta i ocjenjuje izvješća po državama i programe stabilnosti/konvergencije (taj je pregled glavni izvor tema za rasprave na proljetnom sastanku Europskog vijeća)
  • donosi preporuke o politikama po državama članicama te im po potrebi (u lipanju) upućuje upozorenja koja se odnose na politike English na temelju analize njihovih izvješća o napretku u ostvarenju nacionalnih ciljeva.

Top

Predstavništva Europske komisije u državama članicama

U svakom glavnom gradu EU-a postoji predstavništvo Europske komisije koje Komisiji pomaže u praćenju događaja u državama članicama. Komisija je u svako predstavništvo uputila stručnog „službenika za europski semestar”.

Službenici za europski semestar stručnjaci su za gospodarsku politiku koji nacionalnim dionicima mogu pomoći u razumijevanju pojedinosti gospodarskog upravljanja EU-a, koje su često složene. Osim toga, cilj im je steći potpunu sliku izazova s kojima se suočava dotična država članica kako bi godišnje preporuke za tu državu što bolje odgovarale stvarnosti. Surađuju sa svim mjerodavnim skupinama u društvu, uključujući ministarstva, nacionalne, regionalne i lokalne parlamente, socijalne partnere i druge interesne skupine.

Službenika za provedbu europskog semestra u vašoj državi možete pronaći na web-mjestima Predstavništva Europske komisije българскиčeštinadanskDeutschελληνικάEnglishespañoleesti keelsuomifrançaisGaeilgemagyaritalianolietuvių kalbalatviešu valodaMaltiNederlandspolskiportuguêsromânăslovenčinaslovenščinasvenska.

Top

Europski parlament

Europski parlament ima važnu ulogu, među ostalim i u poticanju nacionalnih parlamenata na sudjelovanje. Uz nova pravila o gospodarskom upravljanju, Europski parlament može uspostaviti gospodarski dijalog s Vijećem i Komisijom.

To u načelu znači da članovi Europskog parlamenta mogu temeljito proučiti prijedloge i odluke dviju navedenih institucija i zatražiti objašnjenja u bilo kojoj fazi postupka. Time postupak postaje transparentniji, a Vijeće i Komisija preuzimaju veću odgovornost.

Top

Europski gospodarski i socijalni odbor

Zahvaljujući Europskom gospodarskom i socijalnom odboru nacionalni socijalni partneri i civilno društvo mogu sudjelovati u provedbi strategije Europa 2020. u praksi. Rad odbora usmjeren je na zajedničku odgovornost nacionalnih društvenih snaga za strategiju Europa 2020. i pokretanje prekograničnih mreža. Europski gospodarski i socijalni odbor ima Upravni odbor za strategiju 2020. Englishfrançais, kojemu je zadaća:

  • koordinirati i osigurati dosljednost Odbora u radu i u donošenju mišljenja o pitanjima povezanima sa strategijom Europa 2020.
  • organizirati sastanke s nacionalnim gospodarskim i socijalnim odborima i sličnim organizacijama radi pripreme zajedničkih inicijativa i izvješća o strategiji Europa 2020.
  • u suradnji s članovima EESC-a i Komunikacijskom skupinom o strategiji Europa 2020. koordinirati komunikaciju organiziranog civilnog društva.

Top

Odbor regija

Odbor regija English podržava provedbu strategije i daje mišljenje o politikama s gledišta gradova i regija EU-a, npr. tako što donosi mišljenja o povezanim inicijativama i politikama, organizira ankete, savjetovanja i tematske konferencije za dionike te surađuje s institucijama EU-a.

Top

Europska investicijska banka i Europski investicijski fond

Te dvije institucije imaju središnju ulogu u razvoju novih financijskih instrumenata radi zadodvoljavanja potreba poslovnog sektora. One mogu podržati „moralni krug” profitabilnog financiranja inovacija i poduzetništva, od rane faze ulaganja do uvrštenja na burzu. To se može postići u partnerstvu s mnogim javnim inicijativama i programima koji već postoje na nacionalnoj razini.

Top