AA+A++Nyomtatható változatHonlaptérképRSSRSS

Az Európa 2020 stratégiáról dióhéjban

Az „Európa 2020” az Európai Unió 10 évre szóló foglalkoztatási és növekedési stratégiája. A stratégiát az EU 2010-ben indította útnak abból a célból, hogy megteremtse az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés feltételeit.

A stratégia öt kiemelt cél formájában határozza meg, milyen eredményeket kell az Európai Uniónak 2020 végére elérnie a következő területeken: foglalkoztatás; kutatás és fejlesztés; éghajlat-politika/energiaügy; oktatásügy; társadalmi befogadás és szegénység elleni küzdelem.

Az Európa 2020 stratégia céljainak megvalósítása felé tett előrehaladás ösztönzése és a megvalósítás nyomon követése az ún. európai szemeszter, azaz a gazdasági és költségvetési politikák uniós koordinációjának éves ciklusa keretében valósul meg.

2014 márciusában a Bizottság közleményt adott ki, melyben mérleget készített az Európa 2020 stratégiáról , és áttekintette az abban kitűzött célok megvalósítása terén tett előrehaladást .

A Bizottság 2014 májusa és októbere között nyilvános konzultációt tartott a stratégiáról, és a konzultáció eredményét közleményben pdf - 178 KB [178 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) tette közzé 2015 márciusában.

2015-ben a Tanács új integrált iránymutatásokat fogadott el, melyeket a tagállamok és az Unió gazdaságpolitikáira vonatkozó átfogó iránymutatások és a tagállamok foglalkoztatáspolitikáira vonatkozó iránymutatások alkotnak. Ezek az új integrált iránymutatások lépnek a 2010. évi integrált iránymutatások helyébe.


Lásd még:

 

Az oldal tetejére