AA+A++NatisniZemljevid straniRSSRSS

Govori in predstavitve strategije Evropa 2020

Europe's digital challenge
European Council, 24-25 October 2013

The European Council on the 24th and 25th October hosts a debate on the digital economy in Europe. Internet and e-services create five jobs for every two lost even in times of high unemployment. It is self-evident that the single market and the digital economy reinforce each other. Buying goods and services is much easier online – but it is also easier to spot where the single market is not working and to see the cost of fragmentation. The European Commission has prepared a paper proposing measures to address failings of the Digital Single Market.


Zavzemimo se za Evropo
Govor predsednika Barrosa o stanju v Evropski uniji, 11. september 2013

Govor predsednika Barrosa o stanju v Uniji 2013

V svojem govoru o stanju v Uniji 2013 je predsednik Barroso pozval „vse, ki jim je mar za Evropo, da se ne glede na svoje politično ali ideološko prepričanje in ne glede na to, od kod prihajajo, zavzamejo za Evropo“.


Energy and tax fraud on the European Council agenda
European Council, 22 May

Speech by President Barroso on the preparations of the European Council of 22 May

Ahead of the European Council, President Barroso addressed the European Parliament in Strasbourg. He stressed energy and the fight against tax fraud and tax evasion as the two main topics of the Council meeting.


Pismo predsednika Barrosa članom Evropskega sveta
11. marec 2012

Pismo predsednika Barrosa članom Evropskega sveta pdf - 11 KB [11 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Predsednik Barroso je članom Evropskega sveta pred zasedanjem poslal pismo, v katerem je zapisal: „Krize še nismo premagali, o čemer priča visoka stopnja brezposelnosti, vendar že lahko vidimo prve sadove reform, s katerimi države članice popravljajo velika neravnotežja v evropskem gospodarstvu.“


Strategija Evropa 2020: načrt za svet po krizi
Zasedanje Lizbonskega sveta o strategiji Evropa 2020 v Bruslju

Govor predsednika Barrosa: Evropa 2020: načrt za svet po krizi English

Na sestanku na vrhu o strategiji Evropa 2020 je predsednik Barroso predstavil pristop EU do reševanja gospodarskih izzivov: ključ do trajnostne in vključujoče gospodarske rasti sta zaupanje in konkurenčnost.


Čas je, da uresničimo svoje zaveze
Zasedanje Evropskega sveta, 18. oktober 2012

Govor predsednika Komisije Barrosa English

Ukrepi EU za reševanje gospodarske krize napredujejo in prišel je čas, da izpolnimo svoje zaveze. Z uvedbo enotnega nadzornega mehanizma bomo dokončno prekinili negativno povezavo med bančnim in državnim dolgom. Evropa potrebuje tudi dolgoročno vizijo trajnostne ekonomske in monetarne unije, ki bo temeljila na tesnejšem povezovanju, celovitem enotnem trgu in kredibilni finančni zmogljivosti.

 • Poročilo o paktu za rast in delovna mesta pdf - 691 KB [691 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

 • Sklepi Evropskega sveta o dokončnem oblikovanju ekonomske in monetarne unije English

 • Izjava predsednika Barrosa po skupni tiskovni konferenci ob tristranskem socialnem vrhu English

 • Socialni vrh: skupna prizadevanja za gospodarsko rast, ki ustvarja nova delovna mesta, in boljše ekonomsko upravljanje English

 • Izjava voditeljev vlad in držav evrskega območja o Grčiji English

 • Izjava predsednika Barrosa na tiskovni konferenci po zasedanju Evropskega sveta English

 • Barroso: Sklepi zasedanja Evropskega sveta 17.in 18. oktobra 2012 English


Govor o položaju Unije 2012
Govor predsednika Barrosa na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, 12. september 2012

Govor predsednika Komisije Barrosa

Predsednik Komisije Barroso je pozval k oblikovanju federacije nacionalnih držav in napovedal načrt za tesnejšo ekonomsko in monetarno povezavo EU. Predsednik Evropske komisije je v svojem letnem govoru o položaju v Uniji dejal, da Evropa potrebuje novo usmeritev in nov način razmišljanja.


Nujno potrebna enotnost Evropske unije
Komentar predsednika Barrosa, 29. avgust 2012

Komentar predsednika Evropske komisije Barrosa English

„12. septembra bo Komisija predstavila predlog za enotni nadzorni mehanizem za banke.“

„Predlog Komisije je del širšega svežnja predlogov za oblikovanje gospodarske, fiskalne in politične unije, s katero bomo na novo opredelili evropsko povezovanje.“


Barroso predlagal vzpostavitev bančne unije
Govor predsednika Barrosa na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o sklepih Evropskega sveta 28. in 29. junija 2012

Govor predsednika Komisije Barrosa English

Na junijskem zasedanju Evropskega sveta so voditelji vlad in držav članic ter predstavniki Evropske komisije razpravljali o strategiji EU za spodbujanje gospodarske rasti. Med drugim so poudarili pomen takojšnjih ukrepov za oživitev gospodarstva ter dolgoročnega načrta za okrepitev Evropske unije. Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je v govoru pred poslanci Evropskega parlamenta predstavil glavne ukrepe EU za rešitev krize in okrepitev gospodarske rasti.


Obnovitev gospodarske rasti, naložba v prihodnost
Zasedanje Evropskega sveta, 28. junij 2012

Predstavitev predsednika Barrosa: Obnovitev gospodarske rasti, naložba v prihodnost

Predsednik Barroso je predstavil analizo stanja in predloge za obnovitev gospodarske rasti v Evropi, ki je nujna politična naloga, in poudaril, da mora biti prihodnji proračun EU proračun za gospodarsko rast. Besedilo predstavitve Evropskemu svetu je objavljeno na tej strani.


Skupna prizadevanja za uravnovešeno gospodarsko rast v svetu
Izjava predsednika Evropske komisije ob koncu zasedanja skupine G20 v Mehiki, 19. junij 2012

Izjava predsednika Barrosa

Predsednik Barroso je v izjavi ob koncu razprav o stanju svetovnega gospodarstva in evropski dolžniški krizi omenil priznanje, ki so ga izrekli voditelji držav G20 Evropski uniji in njenim prizadevanjem, da se reši iz krize, in poudaril, da države G20 podpirajo večjo povezanost Evropske unije.

 • Videoposnetek tiskovne konference English

 • Skupna izjava o trgovinskih odnosih EU/ZDA English

 • Skupna izjava o rezultatih zasedanja skupine G20 English

 • Izjava voditeljev držav G20 English


Uvodne besede predsednika Barrosa o prihodnjih ukrepih za stabilnost, rast in delovna mesta
Tiskovna konferenca v Bruslju, 30. maj 2012

Uvodne besede predsednika Barrosa o prihodnjih ukrepih za stabilnost, rast in delovna mesta English

„Naredili smo pregled proračunskega in ekonomskega stanja v vsaki od 27 držav članic. In predlagali ustrezno ravnanje – posebno priporočilo za reforme, ki jih je treba izpeljati, da bi dosegli stabilnost, gospodarsko rast in nova delovna mesta.“


Misija gospodarska rast: gospodarska rast in stabilnost jamstvo za prihodnost Evrope
Govor predsednika Barrosa, 29. maj 2012

Govor predsednika Barrosa: Misija gospodarska rast – gospodarska rast in stabilnost jamstvo za prihodnost Evrope English

„Ne moremo imeti trajnostne rasti, dokler imamo netrajnosten dolg. Kažejo se prvi začetki novega ravnovesja v evropskem gospodarstvu. Javni primanjkljaji v Evropi se znižujejo, kar je najboljši način za obnovitev zaupanja in zmanjšanje stroškov posojil. Nikar ne pozabimo, da z vsakim evrom, ki ga prihranimo pri servisiranju dolga, dobimo evro več za zaposlovanje in naložbe.“


Potrebujemo tako stabilnost kot gospodarsko rast
Predsednik Barroso je predstavil prve rezultate reševanja brezposelnosti mladih s strukturnimi sredstvi EU, 23. maj 2012

Brezposelnost mladih: sredstva iz strukturnih skladov EU za pomoč mladim

José Manuel Barroso je voditeljem držav in vlad EU predstavil prve rezultate skupnih ukrepov, namenjenih zniževanju brezposelnosti mladih. Iz predstavitve je razvidna poraba sredstev EU za zaposlovanje in usposabljanje mladih.


Pravi trenutek za spodbuditev gospodarske rasti: sporočilo Evropske komisije ob 9. maju
8. maj 2012

Izjava predsednika Barrosa: Pravi trenutek za spodbuditev gospodarske rasti – sporočilo Evropske komisije ob 9. maju pdf - 100 KB [100 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Evropska komisija je ob 9. maju objavila sporočilo Čas odločitve: ukrepi za gospodarsko rast, ukrepi za delovna mesta. Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je ob tem dejal: „Stabilnost in gospodarsko rast sta dva enako pomembna vidika, vedno smo ukrepali v to smer. Zato prvič, ne smemo popustiti v prizadevanjih za stabilnost. Zadolženost in proračunski primanjkljaj je treba zmanjšati, če želimo obnoviti zaupanje in zmanjšati stroške posojil. Vsak evro, ki ga namenimo za obresti, bi lahko koristneje porabili za zaposlovanje in vlaganje (...) Drugič, pospešiti je treba strukturne reforme. Države članice morajo znižati davek na delo in tako spodbuditi zaposlovanje (...) Tretjič, okrepiti je treba vlaganje. In če mislimo resno z vlaganjem za gospodarsko rast, se bo treba dogovoriti o proračunu EU za prihodnjh sedem let, v katerem bo poudarek na ukrepih, ki spodbujajo rast, ne na porabi.“


Države članice bodo morale vložiti več truda v odpravljanje razlik med izraženo politično voljo in dejanskim ukrepanjem.
Evropski parlament, 13. marec 2012

Govor predsednika Barrosa o rezultatih pomladanskega zasedanja Evropskega sveta English

Predsednik Barroso je Evropskemu parlamentu predstavil rezultate pomladanskega zasedanja Evropskega sveta, predvsem v zvezi z Grčijo in ukrepi, s katerimi bi v skladu s strategijo Evropa 2020 spodbudili finančno stabilnost in gospodarsko rast ter z njo povezano zaposlovanje.

 • Pismo članom Evropskega sveta

 • Priloga k pismu

 • Izjava predsednika Barrosa na tiskovni konferenci pred začetkom zasedanja Evropskega sveta, 29. februar 2012 English

 • Celoten govor (vmesna tiskovna konferenca) English

 • Celoten govor (sklepna tiskovna konferenca) English


Podpis pogodbe o stabilnosti, uskajevanju in upravljanju
2. marec 2012

Izjava predsednika Barrosa ob podpisu pogodbe o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju v ekonomski in monetarni uniji English

José Manuel Barroso je izrazil prepričanje, da „nam bo s to pogodbo in drugimi pravnimi instrumenti, od zakonodajnega svežnja o gospodarskem upravljanju do evropskega mehanizma za stabilnost, od strategije Evropa 2020 do strukturnih skladov, uspelo povezati stabilnost in gospodarsko rast.“

 • Videoposnetek English


Evropi 2020 naproti: postavljamo temelje za prihodnjo blaginjo
Zasedanje o strategiji Evropa 2020, 27. februar 2012

Govor predsednika Barrosa: Evropi 2020 naproti – postavljamo temelje za prihodnjo blaginjo English

V svojem naslovnem govoru je predsednik Barroso opozoril na velike strukturne težave, v katerih se je znašla Evropska unija. Rešiti jih je mogoče samo s temeljitimi reformami, ki bodo seveda delo nacionalnih prizadevanj, vendar hkrati „resnično evropske“, temelječe na evropskih prednostih.

 • Videoposnetek English


Gospodarska rast in nova delovna mesta: prihodnji ukrepi
Neformalno zasedanje Evropskega sveta, 30. januar 2012

Predstavitev predsednika Barrosa: Gospodarska rast in nova delovna mesta: prihodnji ukrepi pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Brezposelnost mladih, uveljavitev enotnega trga, pomoč malim podjetjem: predsednik Barroso je voditeljem držav in vlad predstavil glavne ukrepe, ki jih je predlagala Evropska komisija za krepitev gospodarske rasti – pospešitev uveljavitve akta o enotnem trgu, racionalizacija finančnih sredstev iz Evropskega socialnega sklada, namenjenih zaposlovanju mladih, ciljno naravnano financiranje malih podjetij.


Gospodarsko upravljanje: izjava o mednarodnem sporazumu
Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, 18. januar 2012

Izjava predsednika Barrosa: „Sporazum bo pomembno izhodišče za pripravo trdnega programa stabilnosti in gospodarske rasti, ki bo temeljil na strategiji Evropa 2020 in časovnici, ki jo je pripravila Komisija.“ English

Predsednik Barroso je v govoru v Evropskem parlamentu označil mednarodni sporazum za ključno prvino obsežnega svežnja ukrepov, namenjenih reševanju dolžniške krize držav, med katerimi je tudi okrepljeni evropski mehanizem za stabilnost, ki je nujen za stabilnost in kohezijo evrskega območja.

 • Videoposnetek predsednikove izjave English


Strategija Evropa 2020 terja takojšnje ukrepanje
Razprava v Evropskem parlamentu ob začetku danskega predsedovanja Svetu EU, 18. januar 2012

Uvodna izjava predsednika Barrosa: „Strategija Evropa 2020 ne pomeni, da lahko z izvajanjem počakamo do leta 2020. Takoj je treba začeti!“ English

Predsednik Barroso je v govoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta ob začetku danskega predsedovanja Svetu EU izrazil prepričanje, da bo Danska odločilno prispevala k skupnemu evropskemu projektu. Spomnil je na stališče Komisije, da je za rešitev krize potrebno dosledno ukrepanje, ki ne bo zajelo zgolj fiskalne konsolidacije, in poudaril, kako pomembno je uresničiti ukrepe iz strategije Evropa 2020.

 • Videoposnetek predsednikove izjave English

 • Razprava v Evropskem parlamentu v živo English

 • Videoposnetek predsednikovih sklepnih poudarkov English

 • Predsednikova izjava na tiskovni konferenci ob predstavitvi programa danskega predsedovanja Svetu EU English

 • Novica o obisku komisarjev na Danskem, 11. in 12. januar 2012

 • Posnetek skupne tiskovne konference ob predstavitvi programa danskega predsedovanja Svetu EU English


Ocena pakta za evro plus
Zasedanje Evropskega sveta, 9. december 2011

Nastop predsednika Barrosa: Ocena pakta za evro plus pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Če želimo uresničiti cilje strategije Evropa 2020 za pametno, trajnostno in vključujočo gospodarsko rast, si moramo prizadevati za konkurenčnost in zaposlovanje, finančno stabilnost in vzdržne javne finance. Predsednik Barroso je predstavil napredek pri uresničevanju pakta za evro plus in poudaril pomen, ki ga ima pakt za reševanje krize v Evropski uniji.

 • Predsednikov govor o sklepih z decembrskega zasedanja Evropskega sveta. English

 • Predsednikova sklepna izjava o sklepih z decembrskega zasedanja Evropskega sveta English

 • Osnovni podatki o paktu za evro plus pdf - 3 MB [3 MB] English (en)

 • Izjava voditeljev vlad in držav evrskega območja English

 • Sklepi Evropskega sveta English


Krepitev gospodarskega upravljanja
Razprava v Evropskem parlamentu o gospodarskem upravljanju, 16. november 2011

Govor predsednika Barrosa: „V prihodnje bo treba še utrditi evropsko povezavo." English

Predsednik Barroso je v govoru v Evropskem parlamentu potrdil, da bo Komisija predlagala sprejetje letnega pregleda gospodarske rasti 2012, v katerem so navedeni prednostni ukrepi EU v zvezi z gospodarsko rastjo in zaposlovanjem v naslednjih 12 oziroma 18 mesecih.

 • Posnetek govora predsednika Barrosa o gospodarskem upravljanju English


Viri gospodarske rasti v Evropi
Zasedanje Evropskega sveta, 23. oktober 2011

Predstavitev predsednika Barrosa: Viri gospodarske rasti v Evropi pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

BDP Evropske unije se je v zadnjih 15 letih povečal za več kot 30 %, v tem času je nastalo več kot 23 milijonov novih delovnih mest, vendar bi jih lahko še več. Več poudarka je treba dati raziskavam, zmanjšati birokracijo, podjetjem olajšati najemanje posojil. Proizvodnja ima še vedno pomembno mesto v gospodarstvu EU, zlasti v sektorju zelenih tehnologij, kjer ima Evropa vodilno vlogo v svetu. Nič manj pomembna nista izobraževanje in zaposlovanje, veliko lahko naredimo tudi s strukturnimi skladi, je poudaril Barroso.


Dogovor Sveta in Parlamenta o gospodarskem upravljanju
20. september 2011

Izjava predsednika Barrosa: „Ta dogovor daje Evropski uniji in njenim članicam možnost, da se izognejo pastem nevzdržnega dolga.“ English

Svet in Parlament sta sklenila dogovor leto dni potem, ko je Evropska komisija predstavila sveženj zakonodajnih predlogov v zvezi s krepitvijo gospodarskega upravljanja v Evropski uniji, zlasti v evrskem območju. Predsednik Barroso je poudaril velike prednosti dogovora.


Evropski semester: ocena stanja
Zasedanje Evropskega sveta, 23. in 24. junij 2011

Predstavitev predsednika Barrosa

Evropska unija se je znašla v ekonomski in finančni krizi neslutenih razsežnosti. Če želimo doseči novo in trajnostno gospodarsko rast in se pri tem kar najbolj izogniti posledicam za socialne programe, bomo morali ravnati bolj povezano in usklajeno. Predsednik Barroso je na zasedanju Evropskega sveta predstavil ugotovitve prvega evropskega semestra, tj. letnega usklajevanja ekonomskih politik, ki naj bi prispevalo k uresničitvi glavnih ciljev strategije Evropa 2020.

 • Govor predsednika Barrosa v Evropskem parlamentu o pripravah na zasedanje Evropskega sveta English

 • Izjava predsednika Barrosa po zasedanju Evropskega sveta English

 • Govor predsednika Barrosa v Evropskem parlamentu o rezultatih zasedanja Evropskega sveta English

 • Izjava na tiskovni konferenci po prvem dnevu zasedanja Evropskega sveta English

 • Pismo predsedniku Evropskega sveta

 • Tiskovna konferenca pred začetkom zasedanja Evropskega sveta English

 • Cilji strategije Evropa 2020

 • Sklepi Evropskega sveta

 • Video: José Manuel Barroso med razpravo v Evropskem parlamentu o rezultatih zasedanja Evropskega sveta English


Priporočila za države 2011
7. junij 2011

Izjava predsednika Barrosa: „S skupnim in zavzetim prizadevanjem lahko dosežemo, da bo Evropa premagala krizo in zavarovala svojo prihodnost.“

Predsednik Barroso je poudaril, da je Evropska komisija z objavo 27 nacionalnih priporočil naredila nov korak v podpori državam članicam in njihovim prizadevanjem za večjo gospodarsko rast in nova delovna mesta, s tem pa okrevanju gospodarstva EU v celoti.


Nov zasuk v gospodarskem upravljanju
Zasedanje Evropskega sveta, 24. in 25. marec 2011

Izjava predsednika Barrosa po zasedanju Evropskega sveta: „Monetarno unijo smo utrdili z gospodarsko unijo.“ English

Ob končanem spomladanskem zasedanju Evropskega sveta je predsednik Barroso izrazil zadovoljstvo, ker ima monetarna unija zdaj podporo tesno povezane gospodarske unije.

 • Govor predsednika Barrosa v Evropskem parlamentu pred zasedanjem Evropskega sveta English

 • Govor predsednika Barrosa po prvem dnevu zasedanja English

 • Sklepi Evropskega sveta English


Strategija Evropa 2020: minilo je leto dni, pred nami jih je še devet
Konferenca Evropskega sveta v Lizboni, 15. marec 2011

Izjava predsednika Barrosa: „Cilj je preprost: dobra delovna mesta, višji življenjski standard, boljša kakovost življenja za vse evropske prebivalce.“ English

Predsednik Barroso je ponovil, da s strategijo Evropa 2020 ustvarjamo Evropo, ki se bo merila z najboljšimi na svetu. Poudaril je, da pakt za evro jasno navaja strategijo Evropa 2020 in določa najvišjo politično pristojnost za konkretne ukrepe iz strategije, kar zagotavlja njihovo takojšnje izvajanje.

 • Videoposnetek English


Prednostna področja za Evropo: energija in inovacije
Zasedanje Evropskega sveta, 4 februar 2011

Predstavitev predsednika Barrosa: Energija, prednostno področje za Evropo pdf - 608 KB [608 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Predstavitev predsednika Barrosa: Inovacije, prednostno področje za Evropo pdf - 424 KB [424 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Najpomembnejša izziva za Evropsko unijo so cenejša, ekološka in zadostna energija ter inovacije, ki bodo gospodarstvu dale vodilno mesto v svetu. Energija predstavlja 2,5 % proračunske porabe EU in povzroča 80 % emisij toplogrednih plinov. Predsednik Barroso je poudaril, da lahko samo z usklajeno politiko povečamo energetsko učinkovitost, oblikujemo evropski energetski trg in zmanjšamo odvisnost Evropske unije od zunanjih dobaviteljev. Če želimo, da Evropska unija ohrani vodilni položaj v tehnološkem razvoju, bo treba za raziskave in inovacije nameniti 3 % evropskega BDP.

 • Osnovni podatki o energiji v Evropi pdf - 746 KB [746 KB] English (en)

 • Sredstva za energetske projekte EU iz evropskega programa za gospodarsko okrevanje pdf - 4 MB [4 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

 • Osnovni podatki o inovacijah pdf - 430 KB [430 KB] English (en)

 • Sklepi Evropskega sveta English


Letni pregled gospodarske rasti
Začetek evropskega semestra, 12. januar 2011

Govor predsednika Barrosa v zvezi z letnim pregledom rasti: „Začenjamo novo poglavje evropskega povezovanja. Tu so konkretni ukrepi našega gospodarskega upravljanja.“ English

Predsednik Barroso je predstavil letni pregled gospodarske rasti, ki najavlja začetek prvega evropskega semestra in jasno kaže pot, po kateri mora Evropa stopati naslednje leto.

 • Letni pregled rasti 2011 hrvatski (hr)

 • Evropski semester: vprašanja in odgovori v zvezi z novim gospodarskim upravljanjem EU English

 • Letni pregled rasti: povzetek analize gospodarskega stanja in ukrepov English

 • Madžarsko predsedstvo prevzelo odgovornost za uspešno izvedbo evropskega semestra English

 • Izjava komisarja Andorja o letnem pregledu rasti English

 • Nemčija pozdravlja letni pregled rasti

 • Izjava komisarja Rehna o letnem pregledu rasti English


„Noben primanjkljaj ni zastonj“
Komisija je predlagala zakonodajo o gospodarskem upravljanju, 29. september 2010

Uvodna izjava predsednika Barrosa: „To je največji premik v gospodarskem upravljanju, odkar smo sprejeli pakt za stabilnost in rast.“ English

Po besedah predsednika Barrosa pomenijo zakonodajni predlogi največji premik v gospodarskem upravljanju po ukrepih iz pakta za stabilnost in rast. Prepričan je, da bodo za vselej spremenili upravljanje gospodarstva. Komisija mora poskrbeti, da se bodo davki, ki jih državljani plačujejo danes, jutri obrestovali.

 • Sporočilo za medije

 • Sveženj ukrepov za gospodarsko upravljanje (1): Okrepitev pakta za stabilnost in rast English

 • Sveženj ukrepov za gospodarsko upravljanje (2): Preprečevanje in zmanjševanje makroekonomskega neravnovesja English

 • Sveženj ukrepov za gospodarsko upravljanje (3): Časovnica in pregled novega okvira za nadzor in izvrševanje English

 • Povezava na zakonodajne predloge English (en)


Dogovor Evropskega sveta o ciljih strategije Evropa 2020
Zasedanje Evropskega sveta, 17. junij 2010

Izjava predsednika Barrosa: „Zavihali smo rokave in pokazali, da znamo stopiti skupaj, kadar nas vodi skupna politična volja.“ English

Predsednik Barroso je izrazil zadovoljstvo, ker je Svet enoglasno potrdil ne le splošne usmeritve, temveč tudi konkretne cilje strategije Evropa 2020 za gospodarsko rast in zaposlovanje.


Strategija Evropa 2020 in celosten pristop h gospodarski rasti
Razprava v Evropskem parlamentu o strategiji Evropa 2020, 5. maj 2010

Govor predsednika Barrosa: Težka odločitev: strategija Evropa 2020 in celosten pristop h gospodarski rasti English

Predsednik Barroso je predstavil rešitve iz strategije Evropa 2020, ki naj bi Evropo popeljale iz krize. Poudaril je, da bodo ukrepe sicer izvajali na ravni EU, da pa ne bo šlo brez reform, ki jih bo morala izvesti vsaka država članica.


„Prevzeti moramo odgovornost za uresničevanje strategije Evropa 2020“
Tristranski socialni vrh v Bruslju, 25. marec 2010

Uvodna izjava predsednika Barrosa: „Prevzeti moramo odgovornost za uresničevanje strategije Evropa 2020“ English

Predsednik Barroso je poudaril, da bodo morale institucije EU, države članice, socialni partnerji, regije in drugi deležniki po najboljših močeh sodelovati in skupaj graditi pametno, trajnostno in vključujoče gospodarstvo z visoko stopnjo zaposlenosti.


Jasni cilji strategije Evropa 2020
Plenarno zasedanje Evropskega parlamenta pred zasedanjem Evropskega sveta v Bruslju, 24. marec 2010

Govor predsednika Barrosa English

Predsednik Barroso je poudaril, kako pomembno bo doseči dogovor evropskih voditeljev glede jasnih ciljev strategije 2020.


Evropa 2020: strategija za trajnostno gospodarsko rast in delovna mesta
Neformalno zasedanje Evropskega sveta, 11. februar 2010

Predstavitev predsednika Barrosa: Strategija Evropa 2020 za trajnostno gospodarsko rast English

Gospodarska rast, ki bo temeljila na znanju in inovacijah, vključujoča družba in visoka stopnja zaposlenosti, konkurenčno in trajnostno gospodarstvo: predsednik Barroso je na neformalnem zasedanju Evropskega sveta predstavil prednostne usmeritve strategije Evropa 2020, s katero želi Evropska unija doseči trajnostno rast in zaposlovanje.