AA+A++Nyomtatható változatHonlaptérképRSSRSS

Beszédek, tájékoztatók és nyilatkozatok az Európa 2020 stratégiáról

Europe's digital challenge
European Council, 24-25 October 2013

The European Council on the 24th and 25th October hosts a debate on the digital economy in Europe. Internet and e-services create five jobs for every two lost even in times of high unemployment. It is self-evident that the single market and the digital economy reinforce each other. Buying goods and services is much easier online – but it is also easier to spot where the single market is not working and to see the cost of fragmentation. The European Commission has prepared a paper proposing measures to address failings of the Digital Single Market.


Tegyünk együtt Európáért
Barroso elnök értékelő beszéde az Európai Unió helyzetéről (2013. szeptember 11.)

Barroso elnök 2013. évi értékelő beszéde az Unió helyzetéről

Az Unió helyzetéről szóló 2013. évi beszédében Barroso elnök felszólította mindazokat, akik szívükön viselik Európa sorsát, hogy politikai vagy ideológiai meggyőződésüktől, származási helyüktől függetlenül emeljék fel szavukat Európáért.


Energy and tax fraud on the European Council agenda
European Council, 22 May

Speech by President Barroso on the preparations of the European Council of 22 May

Ahead of the European Council, President Barroso addressed the European Parliament in Strasbourg. He stressed energy and the fight against tax fraud and tax evasion as the two main topics of the Council meeting.


Barroso elnök levele az Európai Tanács tagjaihoz
2013. március 11.

Barroso elnök levele az Európai Tanács tagjaihoz pdf - 11 KB [11 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Az Európai Tanács ülése előtt Barroso elnök levelet küldött az Európai Tanács tagjainak, amelyben kijelentette: „Még nem lábaltunk ki teljesen a válságból, ahogyan azt az elfogadhatatlanul magas munkanélküliségi ráták is mutatják, de már látszik a tagállamok reformokra irányuló erőfeszítéseinek gyümölcse, és folyamatban van az európai gazdaság rendkívül súlyos egyensúlyhiányának kiigazítása.”


Európa 2020: Tervek a válság utáni időszakra
A Lisszaboni Tanács brüsszeli csúcstalálkozója az Európa 2020 témájában

Barroso elnök beszéde: „Európa 2020: Tervek a válság utáni időszakra” English

Az Európa 2020 stratégia kapcsán megrendezett csúcstalálkozón Barroso elnök felvázolta, miképpen kíván az EU szembenézni a gazdasági kihívásokkal: a hosszú távú, fenntartható és inkluzív növekedés kulcseleme a bizalom és a versenyképesség.


Eljött az ideje, hogy teljesítsük kötelezettségvállalásainkat
Az Európai Tanács 2012. október 18-i ülése

José Manuel Barroso elnök beszéde English

A válságra adott európai uniós válaszintézkedések megvalósítása jó úton halad. Eljött az ideje annak, hogy teljesítsük kötelezettségvállalásainkat. Az egységes felügyeleti mechanizmus kiépítésével meg kell szüntetnünk a banki adósságok és az államadósság között kialakult ördögi kört. Ugyanakkor olyan távlati tervvel kell rendelkeznünk, amely a mélyebb integráció, az egységes piac integritása és egy hiteles közös fiskális rendszer létrehozása révén biztosítja Európában a gazdasági és a monetáris unió fenntarthatóságát.

 • Jelentés a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktumról pdf - 691 KB [691 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

 • Az Európai Tanács következtetései a Gazdasági és Monetáris Unió megvalósításáról English

 • Barroso elnök nyilatkozata a Háromoldalú Szociális Csúcstalálkozó alkalmából megrendezett közös sajtótájékoztató után English

 • Szociális csúcs: együttműködés a munkahelyteremtő növekedésért és a megerősített gazdaságirányításért English

 • Az euróövezet állam-, illetve kormányfőinek nyilatkozata Görögországról English

 • Barroso elnök nyilatkozata az Európai Tanács ülése után megrendezett sajtótájékoztatón English

 • José Manuel Barroso: Az Európai Tanács 2012. október 17-18-i következtetései English


Az Unió helyzetéről szóló 2012. évi beszéd
Barroso elnök beszéde az Európai Parlament 2012. szeptember 12-i plenáris ülésén

José Manuel Barroso elnök beszéde

Beszédében Barroso elnök szorgalmazta, hogy az EU alakuljon nemzetállamok szövetségévé, és bejelentette, hogy a Bizottság tervet terjeszt majd elő a gazdasági és monetáris unió elmélyítése céljából. Az Unió helyzetéről szóló évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke meggyőző érveket sorakoztatott fel amellett, hogy Európában irányváltásra és új gondolkodásmódra van szükség.


Európa – szükség van az integráció elmélyítésére
José Manuel Barroso 2012. augusztus 29-i beszéde

Barroso elnök beszéde English

„A Bizottság szeptember 12-én előterjeszti az egységes bankfelügyeleti mechanizmus létrehozására irányuló javaslatait.”

„A Bizottság készülőben lévő javaslatai annak az átfogó javaslatcsomagnak a részét képezik, amely a gazdasági, költségvetési és politikai unió kiépítése révén magasabb szintre fogja emelni az európai integrációt.”


Barroso elnök bankunió létrehozását javasolja
Barroso elnök beszéde az Európai Parlament plenáris ülésének a 2012. június 28–29-i európai tanácsi ülésről szóló vitáján

José Manuel Barroso elnök beszéde English

2012 júniusában a tagállamok állam- és kormányfői az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével együtt megbeszélést folytattak az EU növekedési stratégiájáról, amely a gazdaság beindítására és az Európai Unió hosszú távú megerősítésére irányul. José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke az Európai Parlamentben tartott beszédében beszámolt az uniós válságkezelés fő elemeiről és a jövőbeli növekedésre vonatkozó elképzelésekről.


A növekedés helyreállítása, befektetés a jövőnkbe
Az Európai Tanács 2012. június 28-i ülése

Barroso elnök ismertetője: A növekedés helyreállítása, befektetés a jövőnkbe

Ismertetőjében Barroso elnök elemzi, miért van sürgető szükség az európai gazdasági növekedés újraindítására, és áttekinti az erre irányuló javaslatokat. Az elnök hangsúlyozza: a következő időszakra szóló uniós költségvetésnek a gazdasági növekedést kell szolgálnia. Az Európai Tanácsnak szóló ismertető a fenti linkre kattintva érhető el.


„Közösen kell helyreállítanunk a globális növekedés egyensúlyát”
Barroso elnök nyilatkozata a mexikói G20-csúcsértekezlet után (2012. június 19.)

Barroso elnök nyilatkozata

A világgazdaság helyzete és az európai adósságválság megvitatása után közzétett nyilatkozatában Barroso elnök örömmel nyugtázta, hogy a G20-ak vezetői elismerték a válság kezelésére irányuló uniós erőfeszítéseket, és üdvözölte azt a tényt is, hogy a G20-csoport támogatja a további európai integrációt.

 • Tekintse meg a sajtótájékoztatóról készült videofelvételt English

 • Együttes nyilatkozat az EU és az USA közötti kereskedelmi kapcsolatokról English

 • Együttes nyilatkozat a G20-ak csúcstalálkozójának eredményeiről English

 • A G20-ak vezetőinek nyilatkozata English


Barroso elnök nyitóbeszéde a stabilitással, növekedéssel és munkahelyteremtéssel kapcsolatos további lépésekről
Sajtótájékoztató, Brüsszel, 2012. május 30.

Barroso elnök nyitóbeszéde a stabilitással, növekedéssel és munkahelyteremtéssel kapcsolatos további lépésekről English

„Megvizsgáltuk mind a 27 tagállam költségvetési és gazdasági helyzetét. Miután felállítottuk a diagnózist, javaslatot tettünk a kezelésre: konkrét ajánlásokat fogalmaztunk meg a stabilitás, a növekedés és a munkahelyteremtés megvalósításához szükséges reformokkal kapcsolatban.”


Célunk a növekedés: Európa jövőjének biztosítása a növekedés és a stabilitás elősegítése révén
José Manuel Barroso elnök beszéde (2012. május 29.)

Barroso elnök beszéde: „Európa jövőjének biztosítása a növekedés és a stabilitás elősegítése révén” English

Amíg fenntarthatatlan adósságaink vannak, nem tudunk fenntartható növekedést biztosítani. Ma már látjuk az első jeleit annak, hogy az európai gazdaság egyensúlya kezd helyreállni. A hiányok Európa-szerte csökkennek, ami a legjobb módja annak, hogy kiépítsük a bizalmat és csökkentsük a hitelfelvételi költségeket. Nem szabad elfelejtenünk, hogy azt a pénzt, amit nem kell adósságszolgálatra kiadnunk, munkahelyteremtésre és beruházásokra tudjuk fordítani.


Stabilitásra és növekedésre egyaránt szükségünk van
Barroso elnök ismertette, milyen eredményeket értek el eddig a tagállamok azon kezdeményezés keretében, amely az ifjúsági munkanélküliséget az uniós strukturális alapok felhasználásával hivatott csökkenteni (2012. május 23.).

Küzdelem az ifjúsági munkanélküliség ellen: az uniós strukturális alapok felhasználása a fiatalok megsegítésére

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke ma este ismertette az állam-, illetve kormányfőkkel, milyen eredményeket értek el az eddigiek folyamán azok a közös cselekvési munkacsoportok, amelyek az ifjúsági munkanélküliség magas szintjét hivatottak csökkenteni. Az elnök áttekintette, hogy miképpen használják fel a tagállamok az uniós pénzeket arra, hogy munka- és képzési lehetőségeket biztosítsanak állampolgáraiknak.


Ragadjuk meg a megfelelő pillanatot – hozzuk lendületbe a növekedést: az Európai Bizottság május 9-i üzenete
2012. május 8.

Barroso elnök nyilatkozata: „Ragadjuk meg a megfelelő pillanatot – hozzuk lendületbe a növekedést: az Európai Bizottság május 9-i üzenete” pdf - 100 KB [100 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Május 9-én a biztosi testület megvitatta az „Eljött a döntés ideje: tegyünk a növekedésért, tegyünk a munkahelyteremtésért” című dokumentumot. A vitát követően José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: „Ikerutas megközelítést alkalmazunk a stabilitás és a növekedés tekintetében – mindig is ez a törekvés jellemezte a cselekedeteinket. Most először is arra van szükség, hogy továbbra is kiemelt figyelmet szenteljünk a stabilitás kérdésének. Az adósság- és a hiánycsökkentés elengedhetetlenül fontos a bizalomépítéshez és ahhoz, hogy olcsóbban lehessen hitelhez jutni. Minél többet költünk kamatfizetésre, annál kevesebb pénz jut munkahelyteremtésre és beruházásokra […] Másodsorban fel kell gyorsítanunk a szerkezeti reformokat. A tagállamoknak csökkenteniük kell a munkára kivetett adókat annak érdekében, hogy ösztönözzék a munkahelyteremtést […] Harmadsorban pedig több beruházásra van szükség. Ha valóban elő akarjuk segíteni a növekedésösztönző beruházások létrejöttét, olyan uniós költségvetést kell elfogadnunk a következő hét évre, amely a kiadások helyett a növekedésösztönző intézkedések finanszírozását állítja a középpontba.”


A tagállamoknak többet kell tenniük a helyi döntéshozatal szintjén azért, hogy felszámolják a politikai akarat megvalósulása terén tapasztalható hiányosságokat
Európai Parlament, 2012. március 13.

Barroso elnök beszéde az Európai Tanács tavaszi ülésén elért eredményekről English

Barroso elnök bemutatta az Európai Parlamentnek, milyen eredményeket ért el tavaszi ülésén az Európai Tanács Görögországgal kapcsolatban, illetve azoknak az intézkedéseknek a terén, amelyek az Európa 2020 menetrend keretében a pénzügyi stabilitást és a munkahelyteremtést hivatottak elősegíteni.


Aláírták a stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződést
2012. március 2.

A gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés ünnepélyes aláírásakor elmondott Barroso-nyilatkozat English

Barroso elnök hangot adott azon meggyőződésének, miszerint „a szerződések, illetve a jog által biztosított egyéb eszközökkel – legyen szó a hatos csomagról, az Európai Stabilitási Mechanizmusról, a foglalkoztatást és növekedést célzó Európa 2020 stratégiáról vagy a strukturális alapokról – képesek leszünk arra, hogy egyidejűleg a stabilitást és a növekedést is megvalósítsuk.”

 • Tekintse meg a videofelvételt English


„Úton az Európa 2020 stratégia megvalósítása felé: a jövőbeli jólét alapjainak megteremtése”
Európa 2020 csúcstalálkozó, 2012. február 27.

Barroso elnök beszéde: „Úton az Európa 2020 stratégia megvalósítása felé: a jövőbeli jólét alapjainak megteremtése” English

Vitaindító beszédében Barroso elnök azokról a komoly szerkezeti kihívásokról beszélt, melyekkel Európának korunkban szembe kell néznie. Ezekkel a kihívásokkal csak úgy lehet megbirkózni, ha – a tagállami erőfeszítésekre építve – mélyreható reformokat hajtunk végre úgy, hogy eközben az európai értékekre támaszkodva végig igazak maradunk az európaiság eszményéhez.

 • Tekintse meg a videofelvételt English


Növekedés és munkahelyteremtés: A következő lépések
Az Európai Tanács 2012. január 30-i informális ülése

Barroso elnök ismertetője: Növekedés és munkahelyteremtés: A következő lépések pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

A fiatalok foglalkoztatása, az egységes piac kiépítése és a kisvállalkozások támogatása – Barroso elnök tájékoztatta az uniós állam- és kormányfőket arról, milyen főbb intézkedéseket javasol az Európai Bizottság a gazdasági növekedés támogatása céljából. A javaslatok között az egységes piacra vonatkozó intézkedéscsomag gyorsított végrehajtása, az Európai Szociális Alap forrásaiból a fiatalok elhelyezkedését szolgáló munkahelyteremtésre fordított kiadások racionalizálása, valamint a kis- és középvállalkozások célzott finanszírozása.


Gazdasági kormányzás: Nyilatkozat a nemzetközi egyezményről
Az Európai Parlament 2012. január 18-i plenáris ülése

Barroso elnök nyilatkozata: „A megállapodás fontos eszköze lehet az Európa 2020 stratégiára, valamint a Bizottság által ismertetett ütemtervre épülő, megbízható stabilitási és növekedési menetrend kidolgozásának.” English

Az Európai Parlament ülésén Barroso elnök kijelentette: a nemzetközi megállapodás nélkülözhetetlen eleme annak az intézkedéscsomagnak, amely az államadósság-válságot hivatott megszüntetni. A csomag tartalmazza még a megerősített és a tervezetnél korábban bevezetett európai stabilitási mechanizmust is, amelyre az euróövezet stabilitása és kohéziója érdekében sürgős szükség van.

 • Tekintse meg az elnök beszédét English


Európa 2020 – Most kell lépnünk
Európai parlamenti vita a dán uniós elnökség kezdetete alkalmával (2012. január 18.)

José Manuel Barroso elnök nyitóbeszéde: „Az Európa 2020 stratégia nem várhat 2020-ig: most kell lépnünk.” English

Az EU dán elnökségének kezdetete alkalmával az Európai Parlamentben megtartott plenáris vita során mondott beszédében Barroso elnök kifejezte abbéli meggyőződését, hogy Dánia döntő módon hozzá fog járulni a közös európai projekthez. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Bizottság a költségvetési konszolidáción túlmutató, átfogó válságkezelés híve. Hangsúlyozta azt is, mennyire fontos az Európa 2020 stratégia intézkedéseit végrehajtani.

 • Az elnök nyitóbeszédének közvetítése English

 • Az európai parlamenti vita élőben English

 • Az elnök záróbeszédének közvetítése English

 • Barroso elnöknek a dán elnökségi program bemutatását követő sajóértekezleten tartott beszéde English

 • A biztosi testület látogatása Dániában (2012. január 11–12.)

 • Közös sajtóértekezlet a dán elnökségi program bemutatását követően English


Az Euró Plusz Paktum tapasztalatainak összegzése
Az Európai Tanács 2011. december 9-i ülése

José Manuel Barroso prezentációja: Az Euró Plusz Paktum tapasztalatainak összegzése pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

A versenyképesség és a foglalkoztatás növelése, illetve a pénzügyi stabilitás és az államháztartások fenntarthatóságának előmozdítása egyaránt nélkülözhetetlen ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre irányuló céljait. Barroso elnök bemutatta az Euró Plusz Paktum végrehajtása terén elért eredményeket, és hangsúlyozta, milyen fontos szerepet játszik a paktum abban, hogy az Európai Unió kilábaljon a válságból.

 • Az elnök beszéde a decemberi Európai Tanács következtetéseiről English

 • Az elnök záróbeszéde a decemberi Európai Tanács következtetéseiről English

 • Háttér-információk az Euró Plusz Paktumról pdf - 3 MB [3 MB] English (en)

 • Az euróövezet állam-, illetve kormányfőinek nyilatkozata English

 • Az Európai Tanács következtetései English


Az európai gazdasági kormányzás megszilárdítása
Európai parlamenti vita a gazdasági kormányzásról, 2011. november 16.

Barroso elnök beszéde: „A jövőben még jobban el kell mélyítenünk az integrációt” English

Az Európai Parlamentben a gazdasági irányítás témájában mondott beszédében Barroso elnök megerősítette, hogy a Bizottság elő fogja terjeszteni a 2012-es éves növekedési jelentést, amely meghatározza, milyen célok jelentenek majd szakpolitikai prioritást az EU számára a növekedés és a foglalkoztatás tekintetében a következő 12–18 hónap során.

 • Tekintse meg a gazdasági kormányzásról szóló teljes Barroso-nyilatkozatot English


Európa növekedési forrásai
Az Európai Tanács 2011. október 23-i ülése

Barroso elnök ismertetője: Európa növekedési forrásai pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Az elmúlt 15 évben 23 millió új munkahely jött létre Európában, és az EU által megtermelt GDP több mint 30%-kal bővült. Az lenne a jó, ha a kedvező tendencia folytatódna. Ehhez elő kell mozdítani a kutatás-fejlesztés ügyét, csökkenteni kell a bürokratikus terheket, és meg kell könnyíteni a vállalkozások számára a hitelhez jutást. A feldolgozóipar a jövőben is fontos szerepet játszhat abban, hogy lendületet adjon az uniós gazdaság fejlődésének. Különösen igaz ez a környezetbarát technológiákra, melyek terén Európa világelsőnek számít. Barroso elnök hangsúlyozta, hogy az oktatás fejlesztése és a foglalkoztatás bővítése is fontos tényezőt jelent, és kiemelte, hogy a strukturális alapok is rendkívül sokat segíthetnek a célok elérésében.


A Tanács és a Parlament megállapodik a gazdasági kormányzásról
2011. szeptember 20.

Barroso elnök nyilatkozata: „A megállapodás hatékony eszközhöz juttatja az Európai Uniót és a tagállamokat, melynek segítségével elkerülhetik, hogy a visszafordíthatatlan eladósodás csapdájába essenek” English

A Tanács és a Parlament közötti megállapodás megkötésére egy évvel azt követően került sor, hogy a Bizottság hat jogalkotási javaslatból álló csomagot terjesztett elő az Európai Unió – különösen az euróövezet – gazdasági kormányzásának megszilárdítása céljából. Nyilatkozatában Barroso elnök felvázolta a megállapodásból származó előnyöket.


Az európai szemeszter: számvetés
Az Európai Tanács 2011. június 23–24-i ülése

Barroso elnök prezentációja

Az Európai Uniónak történelme eddigi legsúlyosabb gazdasági és pénzügyi válságával kell megbirkóznia. A kohézió és a koordináció elmélyítésére van szükség annak érdekében, hogy a fejlődés megújuljon és fenntartható pályára álljon, s ennek terhei a legkevésbé háruljanak a társadalomra. José Manuel Barroso részt vett az Európai Tanács ülésén. Az elnök ismertette az első európai szemeszterrel kapcsolatos következtetéseket. Az európai szemeszter a gazdaságpolitikai koordináció évente ismétlődő ciklusa, mely az Európa 2020 stratégia átfogó célkitűzéseit hivatott megvalósítani.

 • Az Európai Tanács előkészítéséről szóló, az Európai Parlamentben elmondott Barroso-beszéd English

 • Az Európai Tanács ülését követően kiadott Barroso-nyilatkozat English

 • Az Európai Tanács által elért eredményekről szóló, az Európai Parlamenthez intézett Barroso-beszéd English

 • Az Európai Tanács első ülésnapja végén megtartott sajtótájékoztatón elmondott nyilatkozat English

 • Az Európai Tanács tagjaihoz intézett levél

 • Az Európai Tanács ülése előtti sajtótájékoztató English

 • Az Európa 2020 stratégia célkitűzései

 • Az Európai Tanács következtetései

 • Videó: José Manuel Barroso az Európai Parlamentben az Európai Tanács ülésén elért eredményekről folytatott vitán English


2011. évi országspecifikus ajánlások
2011. június 7.

Barroso elnök nyilatkozata: „Ezek az erőfeszítések – ha kellő komolysággal és együttesen hajtjuk őket végre – lehetővé teszik, hogy Európa túljusson a válságon, és jövőbeli jólétünk zálogát jelentik.”

Barroso elnök hangsúlyozta: a 27 uniós tagállamnak szóló országspecifikus ajánlások közzététele révén a Bizottság újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy támogassa a tagországokat a gazdasági növekedés és foglakoztatás javítása terén tett erőfeszítéseikben, és az EU egészét visszavezesse a gazdasági fejlődés útjára.


Gyökeres változások a gazdasági kormányzás terén
Az Európai Tanács 2011. március 24–25-i ülése

A Barroso elnök által az Európai Tanács ülését követően kiadott nyilatkozata: „A gazdasági unió megteremtésével megszilárdítottuk az uniós monetáris uniót” English

Az Európai Tanács tavaszi ülését követően Barroso elnök elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági unió elmélyítése révén az EU megszilárdította a monetáris uniót.

 • Az Európai Tanács ülése előtti napon megrendezett vitán elmondott Barroso-beszéd English

 • Az első ülésnap végén elmondott Barroso-beszéd English

 • Az Európai Tanács következtetései English


Európa 2020: Egy év eltelt, kilenc még hátravan
Az Európai Tanács lisszaboni ülésén megrendezett konferencia – 2011. március 15.

Barroso elnök nyilatkozata: „Célunk egyszerű: jobb munkahelyeket, magasabb életszínvonalat és jobb életminőséget kívánunk biztosítani minden európai polgárnak.” English

Barroso elnök ismételten hangsúlyozta: az Európa 2020 stratégia célja egy olyan Európa megteremtése, amely számára a világ legjobbjai jelentik a mércét. Az elnök kiemelte: az Európaktum egyértelmű hivatkozást tartalmaz az Európa 2020 stratégiára, és a stratégiában felvázolt konkrét intézkedések közül többet a legmagasabb politikai szintre emel annak érdekében, hogy biztosítsa azonnali megvalósításukat.

 • Tekintse meg a videofelvételt English


Európai prioritások: energiaügy és innováció
Az Európai Tanács 2011. február 4-i ülése

Barroso elnök prezentációja: Energiaügyi prioritások Európa számára pdf - 608 KB [608 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Barroso elnök prezentációja: Innovációs prioritások Európa számára pdf - 424 KB [424 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Európa számára kiemelten fontos kihívást jelent a világ élvonalába tartozó innováció, illetve az olcsóbb, környezetkímélőbb és biztonságosabb energiaellátás biztosítása. Az energetikai kiadások az uniós GDP 2,5%-át és az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 80%-át teszik ki. Barroso elnök hangsúlyozta: összehangolt szakpolitikákra van szükség annak érdekében, hogy javuljon az energiahatékonyság, európai energiapiac jöjjön létre, és csökkenjen az EU függése a külső beszállítóktól. Ha bruttó hazai termékének 3%-át a kutatás és az innováció fejlesztésébe ruházná be, az Európai Unió meg tudná őrizni azt az előnyt, mellyel az intelligens növekedés terén jelenleg rendelkezik.

 • Háttér-információk az európai energiaügyről pdf - 746 KB [746 KB] English (en)

 • Az európai gazdaságélénkítési terv keretében finanszírozott uniós energiaprojektek pdf - 4 MB [4 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

 • Háttér-információk az innovációról pdf - 430 KB [430 KB] English (en)

 • Az Európai Tanács következtetései English


Éves növekedési jelentés
Az európai szemeszter kezdete – 2011. január 12.

Barroso elnök beszéde az éves növekedési jelentésről: „Az európai integráció új szakasza kezdődik. Ez a mi gazdasági kormányzásunk a gyakorlatban.” English

Barroso elnök ismertette az éves növekedési jelentést, mely határozott irányt jelöl ki azt illetően, merre kell az Uniónak tartania a következő év folyamán, egyben pedig a gazdaságpolitikai koordináció első európai szemeszterének kezdetét is jelzi.

 • Éves növekedési jelentés (2011) hrvatski (hr)

 • Európai szemeszter: új architektúra az új európai uniós gazdasági irányításhoz – Kérdések és válaszok English

 • Éves növekedési jelentés: A gazdasági elemzés összefoglalása és ajánlások English

 • A magyar elnökség elkötelezte magát az első európai szemeszter sikeres végrehajtása mellett English

 • Andor László nyilatkozata az éves gazdasági jelentésről English

 • Németország üdvözli az éves gazdasági jelentést

 • Olli Rehn nyilatkozata az éves gazdasági jelentésről English


A deficitnek ára van
A Bizottság gazdasági kormányzásról szóló jogszabály elfogadását javasolja – 2010. szeptember 29.

Barroso elnök nyitóbeszéde: A javaslatok, melyeket a mai napon előterjesztünk, a legnagyobb lépést jelentik a gazdasági kormányzás megteremtése felé azóta, hogy elfogadtuk a Stabilitási és Növekedési Paktumot English

José Manuel Barroso szerint a javaslatok a legnagyobb lépést jelentik a gazdasági kormányzás felé a Stabilitási és Növekedési Paktumot alkotó intézkedések elfogadása óta. Az elnök kifejezte abbeli meggyőződését, hogy a javaslatok elsöprő változást hoznak a gazdasági kormányzás kérdésének kezelése tekintetében. A Bizottság feladata gondoskodni arról, hogy a polgárok a jövőben kellő mértékben hasznát lássák majd az államkasszába most befizetett adóknak.

 • Sajtóközlemény

 • A gazdasági kormányzásról szóló jogszabálycsomag (1): A Stabilitási és Növekedési Paktum megerősítése English

 • A gazdasági kormányzásról szóló jogszabálycsomag (2): A makrogazdasági egyensúlytalanságok megelőzése és korrekciója English

 • A gazdasági kormányzásról szóló jogszabálycsomag (3): Az új felügyeleti és végrehajtási keretrendszer kronológiája és áttekintése English

 • A csomagot alkotó jogalkotási javaslatok English (en)


Az Európai Tanács megállapodik az Európa 2020 stratégia célkitűzéseiről
Az Európai Tanács 2010. június 17-i ülése

Barroso elnök nyilatkozata: „Feltűrtük az ingujjunkat, és megmutattuk, hogy együtt tudunk dolgozni, ha megvan a közös politikai akarat” English

Barroso elnök elégedettségét fejezte ki azt illetően, hogy a Tanács nemcsak nagy vonalakban, de a konkrét célkitűzéseket illetően is egyhangú egyetértésre jutott az európai növekedést és foglalkoztatást célzó Európa 2020 stratégia tekintetében.


Az Európa 2020 stratégia és a növekedés holisztikus megközelítése
Az Európa 2020 stratégiáról az Európai Parlamentben 2010. május 5-én megtartott vita

Barroso elnök beszéde: Igen az Európa 2020 stratégiára és a növekedés holisztikus megközelítésére English

Beszédében Barroso elnök megoldásokat vázolt fel arra vonatkozóan, hogyan kell Európát kivezetni a válságból. Ezeket a megoldásokat az Európa 2020 stratégia tartalmazza. Az elnök hangsúlyozta, hogy Európa cselekedni fog, ezzel egyidejűleg azonban azt is kiemelte: ugyanennyire fontos, hogy a 27 tagállam mindegyike reformokat hajtson végre az ügy érdekében.


„Az Európa 2020 stratégiának kötelezettségvállalásra kell ösztönöznie az érintetteket”
Háromoldalú szociális csúcstalálkozó Brüsszelben, 2010. március 25-én

Barroso elnök bevezetője: „Az Európa 2020 stratégiának kötelezettségvállalásra kell ösztönöznie az érintetteket” English

Barroso elnök beszédében hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy minden uniós intézmény, tagállam, szociális partner, régió és mindegyik érdekelt fél a lehető legjobban együttműködjön annak érdekében, hogy intelligens, fenntartható és inkluzív gazdaságot építsenek ki, amelyet a foglalkoztatás magas szintje jellemez.


Világos célkitűzések az Európa 2020 stratégia tekintetében
Az Európai Parlament 2010. március 24-i plenáris ülése az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt

Barroso elnök beszéde English

Barroso elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az uniós vezetők egymással megállapodásra jutva világos célkitűzéseket határozzanak meg az Európa 2020 stratégia vonatkozásában.


Európa 2020: a fenntartható növekedés és foglalkoztatás stratégiája
Az Európai Tanács 2010. február 11-i informális ülése

Barroso elnök prezentációja: Európa 2020, a fenntartható növekedés stratégiája English

Tudáson és innováción alapuló gazdasági növekedés, befogadó, magas foglalkoztatást biztosító társadalom és versenyképes, fenntartható gazdaság: ezek az elsődleges céljai a fenntartható növekedést és foglalkoztatást célzó Európa 2020 stratégiának, melyet Barroso elnök terjesztett az informális Európai Tanács elé.