Ομιλίες και παρουσιάσεις για τη στρατηγική "Ευρώπη 2020"

Europe's digital challenge
European Council, 24-25 October 2013

The European Council on the 24th and 25th October hosts a debate on the digital economy in Europe. Internet and e-services create five jobs for every two lost even in times of high unemployment. It is self-evident that the single market and the digital economy reinforce each other. Buying goods and services is much easier online – but it is also easier to spot where the single market is not working and to see the cost of fragmentation. The European Commission has prepared a paper proposing measures to address failings of the Digital Single Market.


Υπερασπιστείτε την Ευρώπη!
Λόγος του προέδρου Μπαρόζο για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Λόγος του προέδρου Μπαρόζο για την κατάσταση της Ένωσης-2013

Στον λόγο του "Η κατάσταση της Ένωσης - 2013, ο πρόεδρος Μπαρόζο έκανε έκκληση σε "όλους όσους νοιάζονται για την Ευρώπη, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις και από όπου κι αν προέρχονται, να υπερασπιστούν την Ευρώπη."


Energy and tax fraud on the European Council agenda
European Council, 22 May

Speech by President Barroso on the preparations of the European Council of 22 May

Ahead of the European Council, President Barroso addressed the European Parliament in Strasbourg. He stressed energy and the fight against tax fraud and tax evasion as the two main topics of the Council meeting.


Επιστολή του προέδρου Μπαρόζο προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
11 Μαρτίου 2012

Επιστολή του προέδρου Μπαρόζο προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου pdf - 11 KB [11 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Μπαρόζο έστειλε επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία ανέφερε: "Δεν έχουμε βγει ακόμη από την κρίση, όπως προκύπτει από τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά μπορούμε να δούμε ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κρατών μελών έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, αποκαθιστώντας πολύ σημαντικές ανισορροπίες της ευρωπαϊκής οικονομίας."


Eυρώπη 2020: ένα σχέδιο για τον κόσμο μετά την κρίση
Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα τη στρατηγική "Ευρώπη 2020"

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: "Eυρώπη 2020: ένα σχέδιο για τον κόσμο μετά την κρίση" English

Στη σύνοδο κορυφής για την "Ευρώπη 2020", ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε την προσέγγιση που πρέπει ν' ακολουθήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων: αυτοπεποίθηση και ανταγωνιστικότητα είναι δύο στοιχεία-κλειδιά που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς.


Ήρθε η ώρα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 18 Οκτωβρίου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο English

Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας. Με τον νέο Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό πρέπει να τεθεί τέρμα στην αλληλοσύνδεση του τραπεζικού με το δημόσιο χρέος. Η Ευρώπη χρειάζεται παράλληλα ένα όραμα όσον αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: τη μεγαλύτερη ενοποίηση, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και μια αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική.

 • Έκθεση για το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης pdf - 691 KB [691 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

 • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης English

 • Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο μετά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής English

 • Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής: συνεργασία για μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και για μια καλύτερη οικονομική διακυβέρνηση English

 • Δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης σχετικά με την Ελλάδα English

 • Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

 • Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: Συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης/18ης Οκτωβρίου 2012 English


Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2012
Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο

Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2012, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ομοσπονδίας εθνικών κρατών και ανακοίνωσε ένα σχέδιο στρατηγικής για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια νέα πορεία και ένα νέο τρόπο σκέψης για την Ευρώπη.


Αναγκαία η Ένωση της Ευρώπης
Σχόλιο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, 29 Αυγούστου 2012

Σχόλιο του προέδρου Μπαρόζο English

«Στις 12 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για έναν Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών».

«Οι επικείμενες προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμης προτάσεων για οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση με στόχο τον επανακαθορισμό των ορίων της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


O πρόεδρος Μπαρόζο προτείνει τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης
Oμιλία του προέδρου Μπαρόζο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης -29ης Ιουνίου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο English

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2012, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησαν τη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη, και αποφάσισαν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας σε συνδυασμό με ένα μακρόπνοο όραμα για μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε συνοπτικά τα κύρια στοιχεία της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για τη μελλοντική ανάπτυξη.


Επανεκκίνηση της ανάπτυξης - Επενδύοντας στο μέλλον μας
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 28 Ιουνίου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: Επανεκκίνηση της ανάπτυξης - Επενδύοντας στο μέλλον μας

Ο πρόεδρος Μπαρόζο εξηγεί γιατί η επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και διατυπώνει σχετικές προτάσεις, τονίζοντας ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης. Διαβάστε εδώ την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


Κοινό μέτωπο για την επανεξισορρόπηση της παγκόσμιας ανάπτυξης
Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο μετά τη σύνοδο κορυφής G20 στο Μεξικό, 19 Ιουνίου 2012

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο

Στη δήλωση που έκανε μετά τις συνομιλίες για την παγκόσμια οικονομία και την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ηγέτες της G20 αναγνώρισαν τις προσπάθειες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης και υπογράμμισε ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 • Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου English

 • Κοινή δήλωση για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ/ΗΠΑ English

 • Κοινή δήλωση για τα αποτελέσματα της G20 English

 • Δήλωση των ηγετών της G20 English


Εισαγωγικά σχόλια του προέδρου Μπαρόζο σχετικά με τα επόμενα βήματα στον δρόμο της σταθερότητας, της ανά
Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2012

Εισαγωγικά σχόλια του προέδρου Μπαρόζο σχετικά με τα επόμενα βήματα στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης English

"Κάναμε μια αξιολόγηση της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Και προτείναμε λύσεις: συγκεκριμένες συστάσεις για μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί σταθερότητα, ανάπτυξη και απασχόληση."


Στόχος μας η ανάπτυξη: εξασφαλίζοντας το μέλλον της Ευρώπης μέσω της ανάπτυξης και της σταθερότητας
Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο, 29 Μαΐου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: "Στόχος μας η ανάπτυξη: εξασφαλίζοντας το μέλλον της Ευρώπης μέσω της ανάπτυξης και της σταθερότητας" English

Δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη όταν το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Τα ελλείμματα μειώνονται σε όλη την Ευρώπη και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη και να μειώσουμε τις δαπάνες δανεισμού. Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε ευρώ που εξοικονομούμε από την αποπληρωμή του χρέους είναι ένα ευρώ που μπορούμε να δαπανήσουμε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεων.


Χρειαζόμαστε και σταθερότητα και ανάπτυξη
Ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας των νέων με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, 23 Μαΐου 2012

Μείωση της ανεργίας των νέων: με τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ βοηθούμε τους νέους

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε απόψε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τα πρώτα αποτελέσματα των ομάδων κοινής δράσης για τη μείωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα χρήματα της Ένωσης χρησιμοποιούνται για να βρουν οι πολίτες δουλειά και να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση.


Ν' αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης: μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επ' ευκαιρία της
8 Μαΐου 2012

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο: "Ν' αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για τόνωση της ανάπτυξης: μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επ' ευκαιρία της 9ης Μαΐου" pdf - 100 KB [100 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Στις 9 Μαΐου το Σώμα των Επιτρόπων συζήτησε ένα έγγραφο με τίτλο "Η ώρα των αποφάσεων: δράση για ανάπτυξη, δράση για απασχόληση". Μετά το πέρας της συζήτησης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε: "Η προσέγγιση που ακολουθούμε είναι διττή: αποσκοπεί τόσο στη σταθερότητα όσο και στην ανάπτυξη. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι βασικά για την επίλυση της κρίσης. Πρώτον, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη του στόχου της σταθερότητας. Η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων έχει καθοριστική σημασία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για τη μείωση των δαπανών δανεισμού. Κάθε ευρώ που δαπανούμε για τόκους δανείων είναι ένα ευρώ λιγότερο για την απασχόληση και τις επενδύσεις (...) Δεύτερον, πρέπει να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να τονώσουν την απασχόληση (...) Τρίτον, πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις. Εάν θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα επόμενα επτά χρόνια, που θα θέτει στο επίκεντρο των δαπανών μας μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης."


Τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της πολιτι
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 13 Μαρτίου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο σχετικά με τα αποτελέσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα αποτελέσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα και τα μέτρα για δημοσιονομική σταθερότητα και τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.


Υπογραφή της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση
2 Μαρτίου 2012

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο κατά την τελετή υπογραφής της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "Σε συνδυασμό με τις άλλες Συνθήκες και τα νομοθετικά εργαλεία που διαθέτουμε, από το λεγόμενο "εξάπτυχο" έως τον ΕΜΣ, από τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" για ανάπτυξη και απασχόληση έως τα διαρθρωτικά ταμεία, η Συνθήκη αυτή θα μας βοηθήσει να συνδυάσουμε τη σταθερότητα με την ανάπτυξη."

 • Δείτε το βίντεο English


«Με ορίζοντα την Eυρώπη 2020: χτίζουμε τα θεμέλια για μελλοντική ευημερία"
Σύνοδος Κορυφής για την "Ευρώπη 2020", 27 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: «Με ορίζοντα την Eυρώπη 2020: χτίζουμε τα θεμέλια για μελλοντική ευημερία" English

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Μπαρόζο μίλησε για τις σημαντικές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μόνον εάν προβούμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, καταβάλλοντας εθνικές προσπάθειες έχοντας όμως ένα "πραγματικά ευρωπαϊκό" όραμα και αξιοποιώντας της δυνατότητες που μας προσφέρει η ενωμένη Ευρώπη.

 • Δείτε το βίντεο English


Ανάπτυξη και απασχόληση: τα επόμενα βήματα
Άτυπη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 30 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: Ανάπτυξη και απασχόληση - Τα επόμενα βήματα pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Αύξηση της απασχόλησης των νέων, ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στήριξη των μικρών επιχειρήσεων - Ο πρόεδρος Μπαρόζο ενημέρωσε του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων σχετικά με τις κυριότερες δράσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της ανάπτυξης: ταχεία υλοποίηση της Πράξης για την Ενιαία Αγορά, εξορθολογισμός των δαπανών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, και χρηματοδοτήσεις υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Οικονομική διακυβέρνηση: δήλωση σχετικά με τη διεθνή συμφωνία
Σύνοδος ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 18 Ιανουαρίου 2012

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο: "Η συμφωνία αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση σταθερότητας και ανάπτυξης με βάση τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" και τον χάρτη πορείας που παρουσίασε η Επιτροπή ." English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο χαρακτήρισε τη διεθνή συμφωνία ως ουσιώδες στοιχείο μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του δημόσιου χρέους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ένας ενισχυμένος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Είναι επιτακτική η ανάγκη εδραίωσης ενός τέτοιου μηχανισμού προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η συνοχή της Ευρωζώνης.

 • Παρακολουθήστε τη δήλωση του προέδρου English


Η στρατηγική "Ευρώπη 2020" απαιτεί δράση τώρα
Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επ' ευκαιρία της έναρξης της δανικής προεδρίας, 18 Ιανουαρίου 2012

Εισαγωγική δήλωση του προέδρου Μπαρόζο: "Η εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα." English

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επ' ευκαιρία της δανικής προεδρίας, ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Δανία θα συμβάλει αποφασιστικά στην πραγμάτωση του κοινού ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Ο πρόεδρος επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής για μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση, πέρα από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, και υπογράμμισε την καθοριστική σημασία της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει η στρατηγική "Ευρώπη 2020".


Απολογισμός του Συμφώνου για το Ευρώ+
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 9 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: Απολογισμός του Συμφώνου για το Ευρώ+ pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση, η οικονομική σταθερότητα και η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών έχουν καθοριστική σημασία για την επίτευξη του κεντρικού στόχου της "Ευρώπης 2020", δηλ. μιας έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή του Συμφώνου για το Ευρώ+ και τόνισε τη σημασία της εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση

 • Η ομιλία του προέδρου σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου English

 • Η ομιλία του προέδρου σχετικά με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου English

 • Βασικές πληροφορίες σχετικά με το Σύμφωνο για το Ευρώ+ pdf - 3 MB [3 MB] English (en)

 • Δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης English

 • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English


Ενισχύοντας την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση
Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική διακυβέρνηση, 16 Νοεμβρίου 2011

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: "Στο μέλλον, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερη ολοκλήρωση" English

Στην ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική διακυβέρνηση, ο πρόεδρος Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει την έγκριση της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης - 2012, στην οποία παρουσιάζονται οι προτεραιότητες της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

 • Παρακολουθήστε την πλήρη δήλωση του προέδρου Μπαρόζο για την οικονομική διακυβέρνηση English


Πηγές ανάπτυξης για την Ευρώπη
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 23 Οκτωβρίου 2011

Παρουσίαση από τον πρόεδρο Μπαρόζο: Πηγές ανάπτυξης για την Ευρώπη pdf - 2 MB [2 MB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Το ΑΕΠ της Ευρώπης αυξήθηκε κατά περισσότερο από 30% τα τελευταία 15 χρόνια. Η αύξηση αυτή συνοδεύθηκε από 23 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Μπορούν όμως να γίνουν περισσότερα. Είναι απαραίτητο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πιστώσεις. Ο κλάδος της μεταποίησης εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας της ΕΕ, ιδιαίτερα στον τομέα των "πράσινων" τεχνολογιών, όπου η Ευρώπη είναι πρώτη στον κόσμο. Σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, όπου τα διαρθρωτικά ταμεία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, υπογράμμισε ο πρόεδρος Μπαρόζο.


Συμφωνία Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για την οικονομική διακυβέρνηση
20 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο: "Η συμφωνία αυτή δίνει στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της ένα ισχυρό εργαλείο για να μην πέσουν στην παγίδα του μη βιώσιμου χρέους" English

Έναν χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έξι νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, επετεύχθη συμφωνία. Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος Μπαρόζο περιέγραψε τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία αυτή.


Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο: απολογισμός
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 23-24 Ιουνίου 2011

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Απαιτείται μεγαλύτερη συνοχή και συντονισμός για να επιτευχθεί μια νέα και πιο βιώσιμη ανάπτυξη με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε τα συμπεράσματα του πρώτου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενός ετήσιου κύκλου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που σκοπό έχει την επίτευξη των βασικών στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020".

 • Διαβάστε την ομιλία του προέδρου Μπαρόζο για τις προετοιμασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

 • Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

 • Διαβάστε την ομιλία του προέδρου Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

 • Δήλωση κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη μέρα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

 • Διαβάστε την επιστολή προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 • Συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

 • Στόχοι της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"

 • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

 • Βίντεο: Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συζήτηση των αποτελεσμάτων της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ευρωβουλή English


Συστάσεις ανά χώρα - 2011
7 Ιουνίου 2011

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο: "Οι προσπάθειες αυτές, εφόσον είναι σοβαρές και καταβληθούν από όλους, θα διευκολύνουν την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση και να διασφαλίσει τη μελλοντική της ευημερία"

Ο πρόεδρος Μπαρόζο υπογράμμισε ότι, δημοσιεύοντας αυτές τις 27 συστάσεις για κάθε χώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για να βοηθήσει κάθε κράτος μέλος στην προσπάθειά του για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία απασχόλησης – και, κατ' επέκταση, να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ συνολικά.


Μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική διακυβέρνηση
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 24 – 25 Μαρτίου 2011

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: "Ενισχύουμε τη νομισματική μας ένωση με τη σφυρηλάτηση μιας πληρέστερης οικονομικής ένωσης" English

Μετά την ολοκλήρωση του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νομισματική ένωση έχει ενισχυθεί με τη σφυρηλάτηση μιας πληρέστερης οικονομικής ένωσης.

 • Η ομιλία του προέδρου Μπαρόζο στη συζήτηση που προηγήθηκε της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English

 • Η ομιλία το προέδρου Μπαρόζο μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου English

 • Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου English


"Eυρώπη 2020": Ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος. Απομένουν άλλοι εννέα.
Σύνοδος του Συμβουλίου της Λισαβόνας, 15 Μαρτίου 2011

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο: "Ο σκοπός μας είναι απλός: καλές δουλειές, υψηλό βιοτικό επίπεδο και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους Ευρωπαίους." English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο επανέλαβε ότι η στρατηγική "Ευρώπη 2020" σκοπό έχει τη δημιουργία μιας Ευρώπης που η ίδια θα θέτει για τον εαυτό της υψηλούς στόχους. Τόνισε ότι το σύμφωνο για το ευρώ περιέχει σαφή αναφορά στην "Ευρώπη 2020" και ότι δίνει ύψιστη πολιτική σημασία σε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων της στρατηγικής, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η άμεση εφαρμογή τους.

 • Δείτε το βίντεο English


Οι προτεραιότητες της Ευρώπης: ενέργεια και καινοτομία
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: Οι προτεραιότητες της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας pdf - 608 KB [608 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: Οι προτεραιότητες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας pdf - 424 KB [424 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Φθηνότερη, οικολογικότερη και άφθονη ενέργεια - Παγκόσμια καινοτομία: αυτές είναι δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Οι δαπάνες για ενέργεια αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ και στο 80% των αερίων του θερμοκηπίου που παράγει η ΕΕ. Ο πρόεδρος Μπαρόζο τόνισε ότι χρειαζόμαστε συντονισμένες πολιτικές για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εξωτερικούς προμηθευτές. Η επένδυση του 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην έρευνα και την καινοτομία θα βοηθήσει την ΕΕ να παραμείνει πρωτοπόρος στην έξυπνη ανάπτυξη.


Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης
Έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, 12 Ιανουαρίου 2011

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο σχετικά με την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης: "Ξεκινά μια νέα φάση ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτή είναι η οικονομική μας διακυβέρνηση στην πράξη." English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης με την οποία ξεκινά το πρώτο "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" και παρέχεται σαφής κατεύθυνση στην Ευρώπη για το επόμενο έτος.

 • Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2011 hrvatski (hr)

 • Ευρωπαϊκό εξάμηνο: μια νέα δομή για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ - Ερωτήσεις & Απαντήσεις English

 • Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης: Περίληψη της οικονομικής ανάλυσης και των μηνυμάτων English

 • Η ουγγρική προεδρία δεσμεύεται για την επιτυχή εφαρμογή του πρώτου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου English

 • Δήλωση του Λάσλο Άντορ για την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης English

 • Η Γερμανία εκφράζει την ικανοποίησή της για την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης

 • Δήλωση του Όλι Ρεν για την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης English


Δεν υπάρχει "δωρεάν έλλειμμα"
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νομοθεσία για την οικονομική διακυβέρνηση, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Εισαγωγικές παρατηρήσεις του προέδρου Μπαρόζο: Κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα προς την οικονομική διακυβέρνηση μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε τις προτάσεις ως το μεγαλύτερο βήμα προς την οικονομική διακυβέρνηση μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι προτάσεις αυτές θα αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής διακυβέρνησης. Καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν σήμερα φόρους που δεν θα έχουν αντίκρυσμα στο μέλλον.

 • Δελτίο Τύπου

 • Πακέτο μέτρων οικονομικής διακυβέρνησης (1): Ενισχύοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης English

 • Πακέτο μέτρων οικονομικής διακυβέρνησης (2): Πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών English

 • Πακέτο μέτρων οικονομικής διακυβέρνησης (3): Χρονοδιάγραμμα και επισκόπηση του νέου πλαισίου εποπτείας και εφαρμογής English

 • Σύνδεσμος για τις νομοθετικές προτάσεις English (en)


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθορίζει ομόφωνα τους στόχους της "Ευρώπης 2020"
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 17 Ιουνίου 2010

Δήλωση του προέδρου Μπαρόζο: "Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να έχουμε κοινή πολιτική βούληση" English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη ομόφωνης συμφωνίας στο Συμβούλιο όσον αφορά όχι μόνον τις γενικές γραμμές, αλλά και τους επιμέρους στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη.


"Ευρώπη 2020": μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης
Συζήτηση για την "Ευρώπη 2020" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 5 Μαΐου 2010

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: Ένα αμείλικτο δίλημμα: Η "Ευρώπη 2020" και η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε λύσεις, μεταξύ των οποίων και τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", για να βγει η Ευρώπη από την κρίση. Τόνισε ότι θα αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ότι είναι εξίσου σημαντικό καθένα από τα 27 κράτη μέλη να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


"Πρέπει όλοι να δεσμευθούμε για την εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020""
Τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, 25 Μαρτίου 2010

Εισαγωγικά σχόλια του προέδρου Μπαρόζο: "Πρέπει όλοι να δεσμευθούμε για την εφαρμογή της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"" English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη, οι κοινωνικοί εταίροι, οι περιφέρειες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να αναπτύξουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία με στόχο μια "έξυπνη" και βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς και με υψηλό ποσοστό απασχόλησης.


Σαφείς στόχοι για τη στρατηγική "Ευρώπη 2020"
Σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2010

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο English

Ο πρόεδρος Μπαρόζο υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ ώστε να καθοριστούν σαφείς στόχοι για τη στρατηγική "Ευρώπη 2020".


Ευρώπη 2020: μια στρατηγική για διατηρήσιμη ανάπτυξη και απασχόληση
Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, 11 Φεβρουαρίου 2010

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο: η στρατηγική "Ευρώπη 2020" για διατηρήσιμη ανάπτυξη English

Ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία, κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με υψηλό ποσοστό απασχόλησης, ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία: αυτές είναι οι προτεραιότητες της "Ευρώπης 2020", της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατηρήσιμη ανάπτυξη και απασχόληση, την οποία ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.