AA+A++Nyomtatható változatHonlaptérképRSSRSS

Barroso elnök bankunió létrehozását javasolja

2012 júniusában a tagállamok állam- és kormányfői az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével együtt megbeszélést folytattak az EU növekedési stratégiájáról, amely a gazdaság beindítására és az Európai Unió hosszú távú megerősítésére irányul.

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke az Európai Parlamentben tartott beszédében beszámolt az uniós válságkezelés fő elemeiről és a jövőbeli növekedésre vonatkozó elképzelésekről.

Növekedés

Az Európai Bizottság világos üzenetet fogalmazott meg az Európai Tanács júniusi ülése előtt: a növekedés előfeltételeként stabil államháztartásra, mélyreható szerkezeti reformokra és célzott beruházásokra van szükség.

Az Európai Tanácsnak növekedési kezdeményezést kell elfogadnia, amely három fő elemből tevődik össze:

  1. Újra kell programozni a strukturális alapokat úgy, hogy elsősorban a növekedést és a versenyképességet szolgálják.
  2. Ösztönözni kell az európai szintű beruházásokat az Európai Beruházási Bank hitelezési képességének növelése és projektkötvények bevezetése révén.
  3. Maradéktalanul ki kell aknázni a belső piacban rejlő előnyöket.

Határozottabb gazdasági kormányzás

A május 30-án elfogadott második országspecifikus ajánlások jól szemléltetik, hogyan működik az európai szemeszter a gyakorlatban.

Ezek az ajánlások pillanatképet adnak a 27 tagállam költségvetési és gazdasági helyzetéről, és javaslatokat fogalmaznak meg a feltárt kockázati tényezők és egyensúlyhiányok kiküszöbölésére.

A Bizottság felszólítja az Európai Tanácsot, hogy egyértelműen támogassa az országspecifikus ajánlásokat, és álljon ellen annak a kísértésnek, hogy felhígítsa azokat.

Az EU költségvetése

Ha mindannyian egyetértünk abban, hogy a növekedéshez a szerkezeti reformok kiegészítéseként célzott közberuházásokra is szükség van, az Európai Unió költségvetését is ennek megfelelően kell kialakítani.

A többéves pénzügyi keret mielőbbi elfogadásával egyértelmű jelét adhatjuk annak, hogy az Európai Unió kész beruházni Európa jövőjébe, és eltökélt a növekedés beindítása iránt.

Az Európai Unió költségvetése NEM 'Brüsszel' költségvetése: nem az uniós intézmények és struktúrák fenntartására szolgál. A költségvetési források Európa régióinak, városainak, diákjainak, kis- és középvállalkozásainak és kutatóinak, valamint a többi európainak a javát szolgálják.

A gazdasági és monetáris unió megszilárdítása

Bankunió

Egyre erősebb szándék mutatkozik arra, hogy fokozzuk az euróövezet és az Európai Unió egészének integrációját.

A pénzügyi integráció az egyik olyan terület, ahol rövid idő alatt jelentős előrelépést lehet elérni, akár a Szerződés módosítása nélkül. Ezekből a változtatásokból óriási előnyük származna az uniós polgároknak és befektetőknek a jogi védelem és a piacokba vetett bizalom szempontjából.

Mindebből természetszerűen következik, hogy elemi érdekünk a bankunió létrehozása.

Barroso elnök meglátása szerint két fontos lépést kell megtenni:

  1. Fel kell gyorsítani a már benyújtott javaslatok, például az egységes szabálykönyvre és a bankszanálásra vonatkozó javaslatok elfogadását.
  2. Őszig megállapodást kell elérni a Bizottság által benyújtott legfőbb javaslatokról, melyek többek között a bankfelügyelet fokozott integrációját és a közös betétbiztosítási rendszer létrehozását szorgalmazzák.

Összefoglaló a már meghozott és a közeljövőben várhatóan megvalósuló intézkedésekről

Költségvetési unió

A gazdasági és monetáris integráció elmélyítése és a bankunió létrehozása csak akkor lesz maradéktalanul eredményes, ha létrejön a költségvetési unió.

Az előttünk álló feladatok:

  1. Folytatni kell a költségvetési és a gazdaságpolitikák hathatós összehangolását az európai szemeszter keretében, többek között a javasolt kettes csomag mielőbbi elfogadása révén.
  2. Tökéletesíteni kell az európai pénzügyi stabilizációs mechanizmust, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt English és az annak helyébe lépő Európai Stabilitási Mechanizmust.

Érdemi tárgyalásokat kell kezdeni a tagállamok közös adósságvállalásáról és stabilitási kötvények közös kibocsátásáról (Lásd: a Bizottság zöld könyve English)

Politikai unió

A gazdasági és monetáris unió elmélyítésének előfeltételeként javítani kell az elszámoltathatóságot és a legitimitást politikai szinten. Történelmi jelentőségű döntéseket kell meghoznunk, melyek előkészítésébe be kell vonnunk az európai polgárokat is.