Title of the document in the language of the document - European Commission

Navigation path

Additional tools

  • Print version
  • Decrease text
  • Increase textŰrlap jogsértő állami támogatásokkal kapcsolatos panaszok benyújtásához

Az Európai Bizottság szolgálataihoz egyre több panasz érkezik olyan állami támogatásokkal kapcsolatban, melyeket a panaszos jogsértőnek és a közös piaccal össze nem egyeztethetőnek talál.

Gyakran előfordul, hogy a panaszos kezdetben meglehetősen általános megfogalmazásban terjeszti elő panaszát. Konkrétumok hiányában nehezebb beazonosítani a felmerülő versenyjogi problémákat és értékelni a panasz súlyosságát. Mindez a panaszok kezelése terén jelentős késésekhez vezet.

A panasztétel megkönnyítésére szolgáló űrlap egyértelműen mutatja, mely információk elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Európai Bizottság biztosítani tudja a panaszok hatékony nyomon követését.
Az űrlap ugyanakkor a Bizottság és a tagállamok számára is megkönnyíti a panaszok kezelését.

A Bizottságon belül az állami támogatásokkal kapcsolatos panaszok kezelése decentralizált módon, az illetékes szervezeti egységekben folyik. Az ezekkel a szervezeti egységekkel kapcsolatos részletek az űrlapon szerepelnek. Amennyiben nem egyértelmű, melyik szolgálat illetékes az adott ügyben, a panasz benyújtható a Főtitkárságnak, amely döntést hoz az illetékesség kérdésében.