Navigation path

Az ESZA-val kapcsolatos hírek

Új esély a fiataloknak

12/03/2013

Munkakereső fiatal nők
© European Union

A Bizottság javaslatot tett az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés elindítása érdekében. A 2014 és 2020 közötti időszakban hatmilliárd eurós költségvetéssel rendelkező új eszköz létrehozására az Európai Tanács februárban tett javaslatot.

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés elsősorban az oktatásban vagy képzésben részt nem vevő, munkanélküli fiatalokat kívánja segíteni azzal, hogy támogatja munkaerő-piaci integrációjukat. A kezdeményezés többletfinanszírozást juttat azoknak az uniós régióknak, amelyekben a munkanélküliség 2012-ben meghaladta a 25%-ot.

Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés keretében a forrásokat a 2012. decemberben közzétett ifjúsági foglalkoztatási intézkedéscsomagban vázolt intézkedések megerősítésére és felgyorsítására fordítják. Az uniós foglalkoztatási és szociális miniszterek tanácsának február 28-i ülésén elfogadott ifjúsági garanciáról szóló ajánlás végrehajtásához is biztosítanak forrásokat az uniós tagállamok arra jogosult régiói számára. Az ifjúsági garancia keretében a tagállamok olyan intézkedéseket hoznak majd, amelyek biztosítják, hogy a 25 évesnél fiatalabbak az iskola befejezésétől vagy a munkanélkülivé válás pillanatától számított négy hónapon belül minőségi állásajánlatot kapjanak, folytathassák a tanulást, vagy gyakornoki programban vehessenek részt.

Az ifjúsági foglalkoztatási program más nemzeti szintű – többek között az ESZA támogatásával megvalósuló – projekteket kiegészítve hozzájárul az ifjúsági garanciarendszerek kiépítéséhez és végrehajtásához, például az érintett intézmények és szolgáltatások reformjához is.

A finanszírozás alapja egy, a fiatalok foglalkoztatására előirányzott 3 milliárd eurós költségvetési tétel, amelyet az ESZA még legalább 3 milliárd euróval egészít ki. Tekintettel arra, hogy jelenleg számos ország államháztartási nehézségekkel küzd, a tagállamoknak csak a saját társfinanszírozásukkal kell megtoldaniuk az ESZA hozzájárulását.