Navigation path

MIN BERÄTTELSE

Alla berättelser

En alldeles egen ostbutik

04/03/2009

Hämta

Efter en smärtsam skilsmässa för många år sedan ägnade Anne-Lie åtta år åt att ta hand om sina två döttrar samtidigt som hon arbetade inom psykiatrivården. Till slut blev hon utbränd och deprimerad och var tvungen att sluta på sitt jobb. Men efter att ha blivit utvald för ett av Europeiska socialfondens projekt kunde hon komma ur den här jobbiga perioden. Hon bytte jobb och är nu stolt och lycklig ägare till en liten delikatessaffär specialiserad på ostar.

Sustainable Health-programmet var särskilt utformat för långtidssjukskrivna kvinnor som arbetat inom vården. Programmets syfte var att ge dem de färdigheter och kunskaper som behövdes för att få ett nytt jobb och en nystart. För att hjälpa dem i sin rehabilitering arbetar projektledare med varje enskild individ, och deltagarna får ta det i sin egen takt.

Kämpa för att orka

“Men tack vare stödet från EU kunde projektledarna låta tiden ha sin gång. Det är därför som jag är där jag är i dag och dessutom mår bra.”

Anne-Lie slutade skolan vid 16 års ålder och arbetade sedan närmare 30 år inom psykiatrivården. Under den tiden genomled hon ett turbulent äktenskap och en skilsmässa, och fick därefter ta hand om sina två döttrar själv. Stressen hann till slut ikapp henne 2002. Hon var borta från jobbet i en månad, men fjorton dagar efter att hon börjat jobba igen blev hon återigen sjukskriven.

Efter det kunde hon inte arbeta på tre år. Men en dag kom det ett brev som erbjöd henne en plats i programmet. Trots att hon var skeptisk bestämde hon sig för att ge det en chans.

Gå vidare

Anne-Lie beskriver sin erfarenhet så här: "Det är inte alla som förstår. Det finns en tendens att stressa människor. Men tack vare stödet från EU kunde projektledarna låta tiden ha sin gång. Det är därför som jag är där jag är i dag och dessutom mår bra."

Steg för steg började hon utarbeta en ny affärsplan, och byggde allt eftersom upp det som skulle komma att bli Anne-Lies Ost & Delikatess. Nu berättar hon stolt om hur bra hennes affär går: "Under veckorna före jul var vi fem personer som arbetade här. Jag får nya kunder varje dag."

Det är tydligt att det är viktigt för henne att ge tillbaka. Nu jobbar en annan före detta vårdanställd från rehabiliteringsprogrammet i hennes delikatessbutik. Hon vill hjälpa andra människor som gått igenom samma sak.

Sammanfattningsvis säger hon: "Jag känner mig så lycklig nu, och jag gillar att vara min egen chef. Jag önskar att alla kunde få samma möjligheter som jag fick."

Mer information

Nya vägar till arbete

Fler berättelser

Profil

Fotogalleri

Om projektet

Sustainable Health-programmet ger långtidssjukskrivna kvinnor som arbetat inom vården de färdigheter och kunskaper de behöver för att få ett nytt jobb.