chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En elektronisk plattform för vuxenutbildning i Europa

 
 

| Följ oss på Join us on Facebook Follow us on Twitter Join us on LinkedIn

Hem

Nytt innehåll

Regeringen har redan tagit flera steg för att valideringen ska fungera bättre och presenterar nu förslag på ytterligare åtgärder. Problemet med oklara vägar till validering drabbar inte bara nyanlända utan även inrikes födda som vill få sin reella kompetens bedömd och tillgodoräknad för att kunna korta tiden i utbildning eller underlätta vägen in på arbetsmarknaden. Utbildningsdepartementets har skickat ut en rad förslag på remiss om hur systemen för validering ska bli mer effektiva och tillgängligheten till validering öka.

I Skolverkets promemoria beskrivs statistik om utbildning i svenska för invandrare (sfi) år 2015.

Statistiken för året baseras på uppgifter insamlade 2 gånger per år av Statistiska centralbyrån, på uppdrag av Skolverket. Syftet är att ge en beskrivning av sfi utifrån den officiella statistiken, där de huvudsakliga resultaten lyfts fram. Statistiken är en del av Sveriges officiella statistik.

Skolverket har sammanställt en promemoria som beskriver officiell statistik om elever, kursdeltagare och studieresultat i kommunal vuxenutbildning år 2015. Statistiken är en del av det nationella uppföljningssystemet som ska ge en samlad bild av den kommunala vuxenutbildningen samt utgöra underlag för uppföljning och utvärdering på nationell och lokal nivå. Statistiska centralbyrån (SCB) samlar, på uppdrag av Skolverket, in uppgifter från kommunerna två gånger per år. Uppgifterna läggs samman och redovisas per kalenderår.

Den 1 juli 2016 upphörde utbildning i svenska för invandrare (sfi) som en egen skolform och blir nu i stället en del av kommunal vuxenutbildning (komvux). Kommunerna blir även skyldiga att se till att den som vill påbörja komvux och särskild utbildning för vuxna (särvux) på grundläggande nivå erbjuds studie- och yrkesvägledning samt att en individuell studieplan upprättas för varje elev inom vuxenutbildningen. Lagändringarna när det gäller vuxenutbildningen trädde i kraft den 1 januari 2016 och började tillämpas från och med den 1 juli 2016.

Sidor