chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

En elektronisk plattform för vuxenutbildning i Europa

 
 

Hem

Nytt innehåll

Den 1 oktober 2016 uppmärksammar vi Internationella äldredagen. Enligt uppgifter från FN, fyller 58 miljoner människor varje år 60 och 2030 kommer 16% av befolkningen att vara över 60. Det är mycket viktigt för dessa människor att de får leva i en ålders-inkluderande miljö.
28 september 2016
by Helena Wallinder
(sv)
0 Kommentarer
Den 26 september firar vi Europeiska språkdagen genom att organisera en dagslång skriftlig diskussion för EPALE-gemenskapen. Missa inte din chans att dela med dig av dina erfarenheter i att undervisa i språk till vuxna, olika tips och utmaningar som du stått inför, lär dig de bästa metoderna från experter och diskutera olika ämnen med dina vänner.
26 september 2016
by Helena Wallinder
(sv)
0 Kommentarer

Nordiska ministerrådet sjösätter ett nytt öppet program för samarbete mellan Norden och nordvästra Ryssland. Programmet är tänkt för samarbete inom alla områden som är av ömsesidigt nordiskt-ryskt intresse. Ansökningstiden startar den 3 oktober.

Det nya programmet riktar sig bland annat till lokala och regionala myndigheter, aktörer inom civilsamfundet, utbildningsinstitutioner, tankesmedjor och organisationer inom näringslivet. Det riktar sig också till Nordiska ministerrådets arbetsgrupper och institutioner, med flera.

Propositionen "Rätt till behörighetsgivande utbildning inom komvux" innehåller förslag till ändringar i skollagen (2010:800). Det föreslås en utökad rätt att delta i kommunal vuxenutbildning (komvux) på gymnasial nivå i syfte att uppnå grundläggande och särskild behörighet till högskoleutbildning som påbörjas på grundnivå och som vänder sig till nybörjare.

Läs mer om propositionen på Regeringskansliets webbplats

 

I budgetpropositionen för 2017 satsar regeringen bland annat på lärlingsvux. Ett hinder som i dag förlänger etableringstiden är svårigheten att kombinera språkstudier på lägre nivåer med till exempel kompletterande yrkesutbildning och praktik. Regeringen satsar därför på att utöka platserna inom lärlingsutbildning för vuxna (lärlingsvux). För 2017 avsätts medel för 2 600 platser inom lärlingsvux med möjlighet till studiemedel. Regeringen avser att reservera delar av satsningen för elever inom svenska för invandrare (sfi) och svenska som andraspråk.

Sidor