EPALE
e-Platforma za obrazovanje odraslih u Europi

Home page

Home page

Dobro došli u EPALE

EPALE je nova, višejezična zajednica stručnjaka za obrazovanje odraslih kao što ste vi! Stvorena je kako bi vam pomogla da zajedničkim radom unaprjeđujete kvalitetu i načine pružanja obrazovnih usluga odraslima u Europi i uspostavite snažni sveeuropski sektor za obrazovanje odraslih te kako bi vam omogućila, kao stručnjacima za obrazovanje odraslih i množiteljima znanja, da doprete do svih odraslih.

Stoga, ako ste uključeni u podučavanje odraslih kao stručnjak ili volonter, donositelj politika ili akademski djelatnik, EPALE je stvoren upravo za vas!

Više

EPALE – e-Platforma za
obrazovanje odraslih u Europi

EPALE je višejezična zajednica otvorenog tipa koju financira Europska komisija, kao najnoviju inicijativu u sklopu trajne obveze za poboljšanje kvalitete obrazovnih usluga za odrasle u Europi. O politici EU-a o obrazovanju odraslih više možete pročitati  ovdje.

Stranica je posebno osmišljena kako bi bila zanimljiva učiteljima, instruktorima, istraživačima, akademskom osoblju, donositeljima politika i svima drugima koji profesionalno sudjeluju u obrazovanju odraslih diljem Europe.

U sljedećih nekoliko tjedana na stranici će biti dostupno mnoštvo vrlo korisnih alata, uključujući kalendar događanja i područje za traženje partnera. Zapravo, želimo da EPALE na jednom mjestu objedini sve što trebate znati o obrazovanju odraslih diljem Europe!

Kako se stranica bude razvijala, moći ćete razmjenjivati vijesti, stavove, ideje i izvore s drugim osobama diljem Europe.

Sve će na stranici biti organizirano oko pet važnih tema za obrazovanje odraslih. O našim prijedlozima ključnih tema možete saznati ovdje.

Cilj nam je uključiti vas, zajednicu za obrazovanje odraslih, u sve faze razvoja EPALE-a, kako bi ispunio vaša očekivanja i pružio vam sve što  od takve sveeuropske zajednice na mreži očekujete.

Pomognite oblikovati EPALE!

Dobro došli u EPALE – zajednicu na mreži za stručnjake za obrazovanje odraslih u Europi!!

Niste još čuli za EPALE? To je zato što se radi o potpuno novoj inicijativi u području obrazovanja odraslih koju financira Europska komisija. Dio je dugoročne obveze kojom se promiču poboljšanja i bolje umrežavanje unutar sektora obrazovanja odraslih diljem Europe, a svakoj odrasloj osobi nudi priliku da pristupi visokokvalitetnim obrazovnim mogućnostima.

Zašto stvaramo EPALE? Obrazovanje odraslih sve je važnije europskom gospodarstvu i društvu.  Nedavno međunarodno istraživanje o vještinama koje posjeduju odrasli pokazalo je kako Europa u tom području zaostaje za mnogima od svojih konkurenata. Petina odraslih osoba u EU-u ima vrlo nisku razinu pismenosti i matematičke pismenosti, a četvrtina ne posjeduje vještine potrebne za učinkovito korištenje digitalnih tehnologija.

Budući da su EU i države članice prepoznale važnost cjeloživotnog učenja, usvojen je cilj da se do 2020. godine na razini cijele Europe 15 % odraslih osoba uključi u programe cjeloživotnog učenja – no većina je zemalja još uvijek daleko od ostvarenja tog cilja. To je istaknuto u Europskom programu za obrazovanje odraslih, zajedno sa željom za poboljšanje kvalitete i širom dostupnošću obrazovnih mogućnosti.

Europska komisija prepoznaje činjenicu da je moguće učiniti mnogo više kako bi se pomoglo stručnjacima diljem Europe da zajedno rade i uče, i to je razlog za razvijanje ove višejezične zajednice. Uklanjanjem jezičnih barijera olakšava se otvorena razmjena materijala, alata, izvora i ideja i podupire promicanje dobre prakse, a time se ujedno pomaže u podizanju standarda.

Pretplatite se na naš bilten

Pretplatite se kako bismo vas putem našeg biltena mogli redovito obavještavati o tome kako napreduje razvoj EPALE-ove mrežne stranice. Također smo otvorili račun na Twitteru u svrhu promicanja ankete. (Za sada ćemo koristiti Twitter, osim ako nam ne javite da vam se ne sviđa!)

Obavijest Središnjeg tima za podršku
(Mi radimo u pozadini i pazimo da EPALE bude aktualan i relevantan te da se bavi onime što je vama potrebno. Trenutačno smo zauzeti razvojem EPALE-ove mrežne stranice, ali ćemo vam uskoro predstaviti mnogo uzbudljivih značajki!)