chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up home circle comment double-caret-left double-caret-right like like2 twitter epale-arrow-up text-bubble cloud stop caret-down caret-up caret-left caret-right file-text

EPALE

Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

 
 

Каталог

Най-ново съдържание

В материала за конкурса съм засегнала няколко добри практики при обучение на възрастни в затвора.  В уводната част запознавам със спецификата на работа в училищата към затворите и в частност в нашето училище – Средно училище „Мито Орозов” гр. Враца.  Училището ни има богати традиции, макар да е само на 12 години. Обучаемите са на възраст между 19 и 65 години. Това са хора, които по някаква причина в живота си не са успели да завършат своето образование и училището в затвора им дава тази възможност.

От доста време имам идеята да представя моята добра педагогическа практика, свързана с обучението на възрастни по счетоводство. Защо? Защото пред повечето хора, когато се каже обучение на възрастни, стои една предубеденост и недоверие, че от това обучение ще има ефект, че посещавайки курс за обучение възрастните хора ще могат да научат нещо ново, да се преквалифицират и да започнат нова работа или да работят самостоятелно. С презентацията искам да покажа, че това не е така и хората трябва да повярват, че макар и възрастни, могат да променят своята квалификация и да започнат нова работа.

Изследването насочва вниманието към обучението на възрастни чрез проекти като един от възможните съвременни пътища за постигане на нов тип педагогическо взаимодействие, центрирано към обучаемия, създаващо условия за по-пълно разгръщане на личностния му потенциал. Реализирането на идеята за проектното обучение ще помогне да се преодолеят прекаленият академизъм, откъсването от социалния контекст, ниската личностна ангажираност.

X-LIBRIS е стратегическо партньорство за обучение на възрастни в рамките на ключовата дейност „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” на Програма Еразъм+. Проектът стартира на 1 септември 2014 г. и продължи 2 години. В резултат Регионална библиотека „Пенчо Славейков” Варна предлага на своите потребители 5 нови услуги.

ПГСА-гр.Пазарджик има разработена програма за образователен мениджмънт за прилагане на новата Национална стратегия за учене през целия живот за периода 2014 – 2020 година на училищно ниво.

Основната цел на програмата е превръщане на училището в център за образователна, културна и социална дейност в контекста на европейската цел за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Страници

Накратко

Топ дискусия