Kruimelpad

High level navigation

Page navigation

Extra tools

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Printbare versie
  • Tekst kleiner
  • Tekst groter
Meer informatie is beschikbaar op de Engelse versie van deze pagina!

De Europese Unie (EU) en handel in wilde dieren en planten

RhinosJaarlijks worden naar schatting honderden miljoenen wilde dieren en planten verhandeld. Deze internationale handel levert miljarden Euro’s op. Hierbij moet men niet alleen denken aan levende dieren en planten, maar ook aan dode dieren en planten en delen, afgeleiden en producten daarvan, zoals voedingsmiddelen, lederwaren, hout en medicijnen.

In 1973 werd de CITES overeenkomst (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ondertekend. De overeenkomst heeft tot doel het uitsterven van wilde dieren en planten door internationale handel te voorkomen. CITES omvat verschillende niveaus van bescherming voor meer dan 30.000 dieren- en planten soorten. CITES voorziet in een aantal vormen van controle op de handel van de in CITES opgenomen dieren- en planten soorten. Zo is een in- en (weder)uitvoer document verplicht bij alle soorten opgenomen in het CITES verdrag. De soorten die door CITES worden beschermd, zijn opgenomen zijn vermeldt in drie appendices. Elke van deze appendices omvat een bepaald niveau van bescherming.

Meer informatie over de handel in wilde dieren en planten in de Europese Unie is beschikbaar in dit document.

Opmerking: de volledige informatie is alleen beschikbaar in de Engelse taal. Samenvattingen zijn beschikbaar in een aantal andere officiële EU-talen. Deze vertaalde samenvattingen zijn beschikbaar via het menu boven aan de pagina zodra ze beschikbaar zijn.

De informatie op deze pagina’s is puur informatief en is geen definitieve interpretatie van de Europese wet- en regelgeving. Het Europese Hof is de enige instantie die een definitieve interpretatie kan en mag geven over Europese wetgeving.

Meer informatie is beschikbaar op de Engelse versie van deze pagina!