Navigációs útvonal

További eszközök

  • Nyomtatható változat
  • Szövegméret csökkentése
  • Szövegméret növelése

Kövessen minket

Facebook

Erőforrás-hatékonyság az Európai Unióban

Az újrahasznosítás előmozdítása és a hatékonyság javítása lehetővé teszi, hogy kíméletesebben bánjunk egyre jobban fogyatkozó természeti erőforrásainkkal.

A világgazdaságbővüléseóriási nyomást gyakorol a Föld erőforrásaira. Az egyre növekvő szükségleteket hosszú távon nem lehet kielégíteni. A Föld népessége belátható időn belül eléri a 9 milliárdot, ami tovább nehezíti a helyzetet. A korlátozott mértékben rendelkezésre álló erőforrásokért egyre kiélezettebb verseny folyik, ami az árak emelkedését és az instabilitás elmélyülését fogja maga után vonni. Ezek a globális tendenciák drámai hatást fognak gyakorolni az európai gazdaságra.

Az Európai Unió ezért az erőforrás-hatékonyság javítását szorgalmazza, vagyis azt, hogy az erőforrás-felhasználás terén jobban érvényesüljön a fenntarthatóság szempontja. Nyersanyagainkkal – köztük vizeinkkel, erdeinkkel és ásványi anyagainkkal – teljes életciklusuk során, azaz a kitermeléstől a hulladékártalmatlanításig bezárólag hatékonyabban kell gazdálkodnunk.

Ha Európa csökkenti függőségét a korlátozott mértékben rendelkezésre álló erőforrásoktól, ellenállóbbá válik az ellátás terén jelentkező hiányokkal és a piaci árak ingadozásával szemben. A környezetbarát technológiák alkalmazása, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a környezetvédelmi ipar tevékenysége és az újrahasznosítás mind-mind segíthet ebben. Az eredmény mindenkinek a javát szolgálja. Ha a jelenlegi ütemben folytatnánk a természeti erőforrások kiaknázását, ahhoz 2050-ig nem egy, hanem kettőnél is több bolygóra lenne szükségünk.

A környezeti hatások kétharmadáért az élelmiszer- és italágazat, az építőipar, valamint a közlekedési ágazat felelős. Ezért kell átalakítanunk az élelmiszer-termelést és fogyasztást, és ezért van szükség jobb infrastruktúrára, valamint környezetkímélőbb közlekedési eszközökre. A termékek újratervezése mind a fogyasztók, mind a környezet szempontjából előnyös.

Ahhoz, hogy a szükséges változások végbemenjenek, megfelelő árpolitikát kell alkalmazni. Európának egyértelmű szakpolitikát kell folytatnia ahhoz, hogy a reformokra sor kerüljön.

Az EU olyan gazdaság kialakítására törekszik, mely úgy tud növekedni, hogy eközben tekintetbe veszi az erőforráskészletek szűkösségét és bolygónk tűrőképességének határait. Vállalatok és fogyasztók millióinak kell megváltoztatnia termelési és fogyasztási szokásait ahhoz, hogy erőforrás-hatékonyabbá váljunk. Minden érintettnek gondoskodnia kell arról, hogy a szakpolitika, a pénzügyek, a beruházások, a kutatás és az innováció területén tett erőfeszítések ugyanabba az irányba mutassanak.

Az EU növekedési stratégiája, az Európa 2020 arra irányul, hogy a kontinensen intelligens, fenntartható és inkluzív gazdaság jöjjön létre. A kezdeményezés egyik sarokköve az erőforrás-hatékony Európa megvalósításának ütemterve. Az ütemterv felvázolja, hogyan lehet fenntarthatóbbá tenni a gazdaságot olyan szakpolitikai kezdeményezések segítségével, melyek az innováció ösztönzését célozzák annak érdekében, hogy közép- és hosszú távon gazdasági és környezeti előnyöket biztosítsanak a társadalom számára.