
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON DIRECTIVE 2005/33 - SULPHUR IN MARINE FUELS 

 

1. What are the SOxECA application dates and why are they different from Annex VI? 

Regrettably, the nature and timing of the EU legislative process, and the International 
Maritime Organization’s tacit amendment procedure, meant that the final application dates for 
1.5% fuel sulphur limits in SOx Emission Control Areas under Directive 2005/33 could not 
be precisely aligned with those in the IMO’s air pollution convention, MARPOL Annex VI.   

The Directive sets the following application dates for the 1.5% sulphur limit: 

• 11 August 2006 for all passenger vessels on regular services to or from Community ports, 
and for all ships in the Baltic Sea SOx Emission Control Area.  For the Baltic Sea, this is 3 
months later than the 19 May 2006 enforcement date under the IMO Convention, 
MARPOL Annex VI.  This delay was necessary to allow Member States 12 months to 
transpose the Directive into national law.   

• 11 August 2007 for all ships other than passenger vessels in the North Sea SOx Emission 
Control Area, which includes the Channel.  The latest IMO position (Briefing 35/2005 of 
29 July 2005) is that the date the North Sea SOxECA will be operational “is expected to be 
21 November 2006, with full implementation 12 months later”. According to Annex VI 
this 12 month grace period between the SOxECA operational and enforcement dates is 
only for “ships entering a SOx emission control area”, but this phrase has never been 
clearly defined by the IMO. 

For legal certainty and better implementation, the following interpretation is proposed: 

In the Baltic Sea SOxECA, all ship operators should comply with the 1.5% S fuel limit 
under MARPOL Annex VI from 19 May 2006, though Member States can only begin 
enforcement of the limit under Directive 2005/33 from 11 August 2006. 

Operators of passenger vessels on regular services to or from any Community port 
should comply with the 1.5% S fuel limit from 11 August 2006, while they are in EU 
territorial seas, exclusive economic zones and pollution control areas, including the 
North Sea and Channel.  

In the North Sea and Channel SOxECA, operators of all ships other than passenger 
vessels should comply with the 1.5% S fuel limit from 11 August 2007. 

 

 

 

 

 

NB  Definitive legal interpretation of EU legislation is a matter for the European Court of Justice.  



 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON DIRECTIVE 2005/33 - SULPHUR IN MARINE FUELS 

 

2.  When and under what conditions can abatement technologies be used? 

The new Article 4c sets out conditions for the trials and use of emission abatement 
technologies as an alternative to low sulphur fuel.  There is currently only one vessel in the 
EU equipped with such technology.  However in July 2005 the IMO adopted guidelines on 
the use of exhaust gas cleaning systems, and other ship operators may wish to start using this 
technology in order to comply with the Directive.  Building on the IMO guidelines, the 
Commission intends to begin two EU committee processes as soon as possible to approve the 
equipment(s) and develop criteria for its use in EU sea areas. 

If ship operators wish to use abatement technologies as a means of compliance as soon as the 
Directive’s provisions enter into force, and the EU committee processes to approve the use of 
the technology have not been finalised by then, operators should take advantage of the 18 
month trial period allowed under the Directive, as set out below. 

Ship operators planning to use abatement technology to comply with the directive 
should notify their flag state (if EU-flagged), the EU port state(s) they intend to visit, and 
the Commission, six months before they plan to begin using it as a means of compliance.  
For the start of the Baltic Sea SOxECA and passenger vessel provisions this means they 
should notify by 11 February 2006, for the North Sea SOxECA by 11 February 2007.  

All Member States involved should then assess the trial use of the technology.  If all the 
criteria set out in Article 4c (1) are met, Member States may approve the trial use of the 
technology as an alternative to the use of low sulphur fuels.   

Full results should be provided to the Commission, and made publicly available, within 
six months of the end of the trials. 
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3. What do the provisions on marine distillate fuels (MDO & MGO) mean in practice? 

There are different provisions in Article 4 of Directive 1999/32 and the new Articles 4a and 
4b of 2005/33 which relate to marine gas oils (MGO) and marine diesel oils (MDO).  
Confusion can arise here because the new directive is an amending proposal which has to be 
read in conjunction with the original directive. The following clarification is proposed: 

• Until 10 August 2006, the existing 0.2% sulphur limit continues to apply to all marine 
distillates used in EU territory, including by ships in territorial seas and on inland 
waterways, but excluding ships in the territory of Greece, the French DOM-TOM, 
Madeira, the Azores and the Canary Islands.  The term used in the directive is “marine gas 
oil” but the definition includes all marine distillates under ISO 8217: DMA, DMB, DMC 
and DMX grades, ie also including marine diesel oils. 

• From 11 August 2006 until 31 December 2007, the 0.2% sulphur limit now applies only 
to marine gas oils used in EU territory with a viscosity or density falling within the ranges 
of viscosity or density defined for DMX and DMA grades under ISO 8217. The exemption 
for Greece and the outermost regions continues to apply.  For DMB and DMC grade 
marine diesel oils the 0.2% sulphur limit in EU territory is dropped, and a less stringent 
limit of 1.5% sulphur is introduced with respect to fuels placed on the market in EU 
Member States’ territory.  This is to allow the use of marine diesel oils to comply with the 
SOx Emission Control Areas, in case supplies of 1.5% S heavy fuel oil are insufficient. 

• From 1 January 2008 until 31 December 2009, a 0.1% sulphur limit applies to marine 
gas oils used in EU territory with a viscosity or density falling within the ranges of 
viscosity or density defined for DMX and DMA grades under ISO 8217.  The exemption 
for Greece and the outermost regions continues to apply. 

• From 1 January 2010, the provisions originating from directive 1999/32 and relating to 
the use of marine gas oils in EU territory (described above) are now deleted.  Instead a 
0.1% sulphur limit is introduced for marine gas oils placed on the market in EU Member 
States’ territory, and a 0.1% sulphur limit starts to apply to all types of marine fuel used by 
ships at berth in EU ports and by inland waterway vessels.  This applies to any use of the 
fuel eg in auxiliary engines, main engines, boilers. There are the following exemptions: for 
ships which spend less than 2 hours at berth according to published timetables, for hybrid 
sea-river vessels while they are at sea, and for ships which switch off all engines and use 
shore-side electricity.  The outermost regions continue to be exempt from this provision, 
but Greece does not, apart from a 2-year derogation for 16 named Greek vessels until 
2012. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
NB  Definitive legal interpretation of Directives is a matter for the European Court of Justice.  
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4. Do the passenger vessel provisions apply to cruise ships? 

The directive does not specifically exclude cruise ships.  In this respect it differs from 
previous EU legislation on passenger ships, such as Directive 1999/35 in which definitions 
are explicitly limited to ro-ro ferries and high-speed passenger craft. 

All ships, including cruise ships, must comply with the 1.5% fuel sulphur limit in the SOx 
Emission Control Areas in the Baltic Sea, North Sea and Channel.   

In addition, from 11 August 2006, all ships in other EU territorial seas, exclusive economic 
zones and pollution control zones must comply with the 1.5% sulphur limit for passenger 
vessels on regular services, where they meet the criteria set out in definitions 3f, 3g, Article 
4a(4) and Article 1(2)(d), ie:  

– they carry more than 12 passengers, where a passenger is every person other than  

(i) the master and the members of the crew or other person employed or engaged in any 
capacity on board a ship on the business of that ship, and  

(ii) a child under one year of age; 

  AND 

– they are on regular services to or from any Community port, meaning a series of crossings 
operated so as to serve traffic between the same two or more ports, or a series of voyages 
from and to the same port without intermediate calls, either: 

(i) according to published timetables or  

(ii) with crossings so regular or frequent that they constitute a recognisable schedule. 

This does not apply where ships’ only Community port of call is in the outermost regions 
(French DOM-TOM, Canary Islands, Madeira & the Azores). 

To summarise, the 1.5% fuel sulphur limit applies from 11 August 2006 to all vessels 
with over 12 passengers, including cruise ships, which are on regular services to or from 
any Community port, while they are in EU territorial seas, exclusive economic zones and 
pollution control zones. 
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