This site has been archived on 02/02/2015
02/02/2015

Navigacijski put

This website is no longer being updated.

Please visit the new Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs website.

Igračke

U EU-u je približno 80 milijuna djece mlađe od 14 godina i približno 2 000 poduzeća koja izravno zapošljavaju više od 100 000 ljudi u sektoru igračaka i igara, a pretežno je riječ o malim i srednjim poduzećima (MSP).

Igračke i igre ključni su instrumenti za razvoj djeteta. Proizvođači su odgovorni za sigurnost svojih proizvoda, a uvoznici, prijavljena tijela English (en) i nacionalna tijela osiguravaju da igračke prodane u europskim trgovinama zadovoljavaju sve sigurnosne zahtjeve.

Ključno je osigurati da su sigurnosni zahtjevi i norme u skladu s najnovijim trendovima u industriji igračaka, posebno zato što se novi materijali i proizvodni procesi neprestano razvijaju.

Unutarnje tržište igračaka pozitivno se odrazilo na razvoj sektora i zaštitu potrošača usklađivanjem sigurnosnih obilježja igračaka u cijelom EU-u. Novom Direktivom o sigurnosti igračaka English (en) ojačale su se odredbe u pogledu primjene i uspostave novih sigurnosnih zahtjeva, tako osiguravajući najvišu razinu sigurnosti za djecu.

Novom Direktivom poboljšavaju se postojeća pravila stavljanja na tržište igračaka proizvedenih u EU-u ili uvezenih u EU, čime se žele smanjiti nezgode povezane s igračkama i postići dugoročne koristi za zdravlje.

Danas su i dalje za Europu najvažniji trgovački partneri SAD za izvoz i Daleki istok za uvoz. Jedna od glavnih prilika za europsku industriju igračaka izvozni je potencijal visokokvalitetnih europskih proizvoda, koji Komisija podržava poboljšanjem uvjeta pristupa tržištu u trećim zemljama.

European Toy Safety Campaign

Key content

  • Guidance to toy safety legislation English (en)
  • Legislation: Toy Safety Directives English (en)
  • Ensuring toy safety for our children English (en)
  • Reference documents Deutsch (de)English (en)français (fr)

Share: FacebookGoogle+LinkedInsend this page to a friend

Set page to normal font sizeIncrease font size by 200 percentprint this page