Navigációs útvonal

Mi az EDEN?

Az EDEN betűszó a European Destinations of Excellence (Kiemelt európai úti célok) rövidítése. Az EDEN projekt célja a fenntartható idegenforgalmi fejlesztési modellek támogatása szerte az Európai Unióban. A projekt alapját évente megrendezett országos szintű pályázatok képezik, amelyek során minden részt vevő országban kiválasztanak egy „kiemelt idegenforgalmi úti célt”. Az EDEN az úti célok kiválasztásán keresztül teljesíti azt a célkitűzését, miszerint fel kívánja hívni a figyelmet az európai idegenforgalmi úti célok értékeire, sokszínűségére és közös jellemzőire: javítja a jelenleg felfejlődő európai úti célok ismertségét, platformot kínál a bevált gyakorlatok európai szintű cseréje számára, valamint ösztönzi a díjnyertes úti célok közötti hálózatépítést.

A kiváló európai idegenforgalmi úti célok vetélkedésének középpontjában minden évben más-más téma áll, amelyet a Bizottság választ ki az illetékes nemzeti turisztikai testületekkel együttműködve. Ez a téma vezérmotívumként szolgál: eddig a vidéki turizmus, a szellemi örökség és a védett területek szerepeltek az EDEN projekt központi témáiként.

A kiválasztott úti célok legfontosabb jellemzője, hogy kötelezettséget vállalnak a társadalmi, kulturális és környezeti fenntarthatóságért. A díjat olyan fejlődő, kevéssé ismert európai úti célok nyerhetik el, amelyek a 27 tagállam valamelyikében vagy a tagjelölt országokban fekszenek. Az EDEN projekt hozzájárul ahhoz, hogy a kiválasztott úti célok által követett fenntartható gyakorlatok elterjedhessenek az EU egész területén, és hogy ezeket a helyeket egész évben látogassák a turisták. A folyamat ennélfogva a túl sok turista által felkeresett úti célok zsúfoltságának enyhítését is célozza.

A projekt fejlesztését az Európai Bizottság támogatja, amely azt 2006-ban létrehozta, és ma is kulcsfontosságú szerepet játszik a koordinálásában. A Bizottság feladatai közé tartozik az érintett felek közötti párbeszéd ösztönzése, a kiválasztási eljárások társfinanszírozása, a díjátadó ünnepség megszervezése (amelyre az első két évben az Európai Turizmus Fórum keretében került sor), valamint egy átfogó tájékoztató kampány koordinálása.

Az alábbi anyagok segítségével részletesebben is megismerkedhet az EDEN-nel.

Utolsó frissítés: 13/09/2014 | Az oldal tetejére