Navigation path

Što je EDEN?

EDEN je akronim za Europske destinacije izvrsnosti, projekt koji promiče modele održivog razvoja turizma kroz Europsku zajednicu. Projekt se zasniva na nacionalnim natjecanjima koja se održavaju svake godine, a rezultiraju izborom turističke “destinacije izvrsnosti” za svaku zemlju sudionicu. Izborom destinacija, projekt EDEN učinkovito postiže cilj privlačenja pažnje na vrijednosti, raznolikost i zajednička obilježja europskih turističkih destinacija. Povećava vidljivost europskih destinacija koje se pojavljuju, stvara podlogu za dijeljenje dobre prakse diljem Europe i promiče umrežavanje nagrađenih destinacija.

Ova europska potraga za izvrsnošću u turizmu se razvija oko godišnje teme, koju odabire Komisija zajedno s relevantnim nacionalnim turističkim tijelima. Ova tema funkcionira kao lajtmotiv: dosad su ruralni turizam, nematerijalna baština i zaštićena područja bile glavne teme projekta EDEN.

Ključna značajka izabranih destinacija je njihova predanost društvenoj, kulturnoj i okolišnoj održivosti. Primatelji nagrada se pojavljuju, malo poznate europske destinacije smještene u 27 zemalja članica i zemalja kandidata. Projekt EDEN pomaže u širenju održive prakse koja se primjenjuje u izabranim destinacijama diljem Unije i pretvaranju tih destinacija u mjesta zbivanja tijekom cijele godine. Projekt tako ima za cilj pomoći da se smanji prekomjerna posjećenost turističkih destinacija.

Razvoj ovog projekta podupire Europska komisija koja je pokrenula projekt 2006. i još uvijek igra ključnu koordinacijsku ulogu. Njeni zadaci uključuju podržavanje dijaloga među interesnim grupama, sufinanciranje izbornih postupaka, organiziranje svečanih dodjela nagrada (prve dvije godine, tijekom Europskog turističkog foruma) i koordiniranje potpunom komunikacijskom kampanjom.

Sljedeći materijal će vam pomoći da otkrijete projekt EDEN.

 

Posljednji put ažurirano: 13/09/2014 | Vrh