Sti

Hvad er EDEN?

EDEN kommer af forbogstaverne i European Destinations of Excellence (europæiske førsteklasse destinationer), et projekt der vil fremme bæredygtige turismeudviklingsmodeller i Den Europæiske Union (EU). Projektet er baseret på nationale konkurrencer der finder sted hvert år og som resulterer i udvælgelse af en turist “førsteklasse destination” for hvert deltagende land. Gennem udvælgelsen af destinationer, opnår EDEN effektivt målet om at tiltrække opmærksomhed til værdier, diversiteter og fælles forhold ved europæiske turistdestinationer. Det fremhæver synligheden af fremspirende europæiske destinationer, skaber en platform for udveksling af god praksis i Europa og fremmer netværk mellem belønnede destinationer.

Denne europæiske søgning efter udmærkelse i turisme bliver udviklet over et årligt tema, der vælges af Kommissionen sammen med relevante nationale turismeorganer. Dette tema fungerer som et ledemotiv: indtil nu har landturisme, immaterial arv og beskyttede områder været EDEN hovedtemaerne.

Den centrale faktor hos de valgte destinationer er deres forpligtelse over for social, kulturel og miljømæssig bæredygtighed. Prismodtagerne er fremspirende, lidet kendte europæiske destinationer lokaliseret i de 27 medlemsstater og kandidatlande. EDEN projektet bidrager til at sprede de bæredygtige praksis der anvendes i de valgte destinationer over hele unionen og at udvikle disse steder til helårssteder. Processen vil på den måde også hjælpe med at udtynde de overbesøgte turistdestinationer.

Projektets udvikling bliver støttet af Europa-Kommissionen, der lancerede projektet i 2006 og som stadig spiller en afgørende koordineringsrolle. Dens opgave omfatter opmuntring til dialog melem interessenterne, medfinansiering af udvælgelsesprocedurerne, organisering af prisoverrækkelsesceremonien (i de første to år under det europæiske turismeforum) og koordinering af en omfattende kommunikationskampagne.

Det følgende materiale vil hjælpe dig med at opdage EDEN.

 

Seneste opdatering: 13/09/2014 | Til toppen