Navigacijska pot

Uporabne povezave

Ta stran vsebuje seznam povezav do spletišč v zvezi s turizmom. Tukaj so naslovi uradnih spletišč vseh ministrstev za turizem vseh držav članic in držav EFTA. Poleg tega vsebuje povezave do nacionalnih turističnih organizacij, evropskih ustanov in mednarodnih organizacij in združenj, pa tudi drugih pomembnih spletišč Evropske unije.

 NACIONALNA MINISTRSTVA DRŽAV ČLANIC

AvstrijaBelgija (Bruseljska regija)Belgija (Flandrija)
Belgija (nemška skupnost)Belgija (Valonija)Bolgarija
CiperČeška republikaDanska
EstonijaFinskaFrancija
GrčijaIrskaItalija
LatvijaLitvaLuksemburg
MadžarskaMaltaNemčija
NizozemskaPoljskaPortugalska
RomunijaSlovaška republikaSlovenija
ŠpanijaŠvedskaZdruženo kraljestvo

 EGP/EFTA

IslandijaNorveškaLihtenštajn 

 NACIONALNE TURISTIČNE ORGANIZACIJE

Prek strani Evropske komisije za turizem

 INSTITUCIJE EU

Evropski parlament:Svet EUEvropski ekonomsko-socialni odbor
-Odbor za promet in turizem EPOdbor regijEUROSTAT
- Register dokumentov EP  

 MEDNARODNE ORGANIZACIJE

Svet EvropeOECDUNEP
UNESCOSvetovna turistična organizacija 

 EVROPSKA IN MEDNARODNA ZDRUŽENJA

ACIMednarodni letališki svet

Mednarodni letališki svet (ACI) je edino svetovno strokovno združenje upravljavcev letališč.

AERZdruženje evropskih regij

AER zastopa interese več kot 250 regij iz 32 držav po Evropi. Regije, ki so blizu ljudem, ki tam živijo, želijo izvajati trajnostno politiko, ki v njihove skupnosti prinaša gospodarski, socialni in okoljski razvoj. Turizem je postal neprecenljivo orodje za presojo lokalnih pobud in promocijo ekološkega razvoja, zato si AER prizadeva pomagati svojim članom pri gradnji trajnostnih praks v turizmu.

AEAZdruženje evropskih letalskih prevoznikov

AEA – Združenje evropskih letalskih prevoznikov – združuje 31 glavnih letalskih družb in je že več kot 50 let zanesljiv glasnik evropske letalske industrije.

BEUCEvropska potrošniška organizacija  

Združenje 40 državnih in neodvisnih potrošniških organizacij v Evropi.

BITS –Mednarodni urad za socialni turizem

Svetovna turistična organizacija BITS združuje več kot 145 ustanov članic iz skoraj 40 različnih držav.

CECTATuristično združenje srednjeevropskih držav

To je krovna organizacija v srcu nove Evrope, ki združuje skupne interese Avstrije, Češke republike, Nemčije, Madžarske, Slovaške in Poljske ter turistične industrije, ki jih oskrbuje.

ATLASEvropsko združenje za izobraževanje za turizem in prosti čas

ATLAS vzdržuje forum za spodbujanje izmenjave osebja in študentov, nadnacionalnih raziskav in spodbujanje razvoja učnega programa in strokovnosti.. ATLAS ima trenutno člane iz več kot 70 držav.

EFCTEvropsko združenje kongresnih mest

Edinstveno evropsko združenje kongresnih uradov je hiter, natančen in neodvisen vir informacij, kjer lahko iščete destinacije po Evropi med 90 destinacijami po 30 evropskih državah!

EuroARTEvropsko združenje umetniških kolonij

Umetniške vasi ponujajo prostor daleč od velikih prestolnic, ki so edinstvena kombinacija umetnosti, kulture, vaške tradicije in podeželske krajine – vse v imenu kulturnega turizma!

ENATEvropsko omrežje za dostopnost turizma

ENAT je evropsko omrežje, ki ga sestavlja prek 180 članskih organizacij, ki se neposredno zavzemajo za spodbujanje in razvoj turističnih destinacij, produktov in storitev, dostopnih turistom vseh starosti in sposobnosti.

ERAEvropsko združenje regionalnih letalskih prevoznikov

ERA je nastala kot predstavnica več kot 220 podjetij v Evropi in je edini organ, ki predstavlja interese znotraj evropske panoge za letalski prevoz.

ETAGEvropska akcijska skupina za potovanja in turizem

Skupina za določanje in promocijo skupnih interesov pri razvoju turizma, ki povezuje vse sektorje pri spodbujanju učinkovitih tehničnih povezav in sodelovanja med vladami, nacionalnimi turističnimi agencijami in interesov v turizmu v zasebnem in javnem sektorju.

ETOAEvropsko združenje organizatorjev potovanj

Vseevropsko poklicno združenje podjetij za evropski turizem z več kot 400 člani.

ETTFAEvropsko združenje turističnih sejmov

Združuje nekatere najboljše turistične razstave na svetu.

EUFEDZveza združenj mladinskih hotelov EU

UEFED je zveza, ki na ravni Evropske unije zastopa interese evropskih nacionalnih združenj mladinskih domov in mladih, ki bivajo v mladinskih domovih.

EURADAEvropsko združenje razvojnih agencij

Neprofitna organizacija za promocijo regionalnega gospodarskega razvoja skozi dialog s službami Evropske komisije, z izmenjavo dobrih praks med člani, nadnacionalnim sodelovanjem med člani, in zasnovo regionalnih razvojnih agencij. EURADA združuje okrog 150 razvojnih agencij iz 25 držav Evropske unije ter srednje in vzhodne Evrope.

Eurochambres

Združenje evropskih gospodarskih zbornic zastopa 44 nacionalnih združenj gospodarskih zbornic, evropsko omrežje 2000 regionalnih in lokalnih zbornic z več kot 18 milijoni članskih podjetij v Evropi.

EuroCommerce

EuroCommerce zastopa mednarodno trgovino na debelo in drobno v Evropi in združuje več kot 100 članov, trgovinskih združenj iz 28 evropskih držav, evropska in nacionalna združenja, ki predstavljajo posamezne panoge trgovine, in posamezna podjetja in družbe.

EUROGITES

Evropska zveza za kmečki turizem in turizem na vasi

ECHOREvropski grajski hoteli in restavracije

Promocija grajskega turizma

EUTOZdruženje turističnih delavcev EU

EUTO je organizacija, ki podpira nadnacionalno mrežno povezovanje med vsem evropskim srednjim in višjim vodstvenim osebjem, ki se ukvarja predvsem s promocijo in razvojem turizma.

UEAPMEEvropsko združenje obrtnih MSP

To je neprofitna in nestrankarska organizacija, ki zastopa interese evropskih obrtnikov, rokodelcev in MSP na ravni EU.

Turizem evropskih mest

Vodilno strokovno turistično omrežje za promocijo in povezovanje interesov turizma evropskih mest. Omrežje združuje več kot 105 večjih mest iz 30 držav.

HOTRECHoteli, restavracije in kavarne v Evropi

HOTREC zastopa hotele, restavracije in kavarne v Evropski uniji.

IAAPAMednarodno združenje zabaviščnih parkov in zanimivosti

Neprofitno združenje, ki deluje iz ozadja in pomaga lastnikom zanimivosti pri tekočem in donosnem vodenju poslov.

IACAMednarodno združenje letalskih prevoznikov

IACA zastopa 39 letalskih prevoznikov, ki upravljajo prek 850 najsodobnejših, okoljsko učinkovitih letal in neposredno zaposlujejo več kot 50.000 ljudi.

IATAMednarodno združenje za letalski prevoz

To je najpomembnejše telo za sodelovanje med letalskimi družbami za promocijo varnih, zanesljivih in varčnih letalskih storitev. Danes ima prek 270 članov iz več kot 140 držav na vseh koncih sveta.

IATANMednarodno omrežje letalskih družb – potovalnih agencij

IATAN zagotavlja pomembno povezavo med skupnostjo dobaviteljev in omrežjem potovalnih agencij v ZDA.

IATMMednarodno združenje vodij potovanj

Poklicno združenje izkušenih vodij potovanj (aktivnih članov), ustanovljeno pred več kot 40 leti, ki ima člane po vsem svetu.

ICCMednarodna trgovinska zbornica

ICC (Mednarodna trgovinska zbornica) je glasnik svetovnega poslovanja, ki se zavzema za globalno gospodarstvo kot silo gospodarske rasti, odpiranja novih delovnih mest in blaginje.

ICCLMednarodni svet potniških ladijskih prevoznikov

Poslanstvo Mednarodnega sveta potniških ladijskih prevoznikov (ICCL) je sodelovanje pri procesu priprave zakonodaje in politik ter spodbujanje vseh ukrepov, ki omogočajo varno in zdravo okolje na potniških ladjah.

ICOMOSMednarodni svet za kulturno dediščino

ICOMOS je mednarodna nevladna strokovna organizacija, ki skrbi za ohranjanje svetovnih zgodovinskih spomenikov in znamenitosti.

IFITTMednarodno združenje za IT, potovanja in turizem

Mednarodno združenje za IT, potovanja in turizem (IFITT) želi spodbujati mednarodni dialog o informacijskih tehnologijah na področju turizma.

IHRAMednarodna zveza hotelov in restavracij

Poslovna organizacija, ki zastopa gostinski sektor po vsem svetu.

IRUMednarodna zveza za cestni prevoz

IRU je glasnik celotnega sektorja cestnega prevoza, ki deluje prek nacionalnih združenj na vseh celinah. Pomaga avtobusnim in taksi prevoznikom ter prevoznikom tovornih vozil po vsem svetu in jih obvešča o razvoju dogodkov, ki vplivajo na njihovo poslovanje.

ITFMednarodna zveza transportnih delavcev

ITF združuje 624 sindikatov, ki zastopajo 4.500.000 transportnih delavcev v 142 državah. Je ena od številnih svetovnih zvez sindikatov, ki so združene v Mednarodni konfederaciji svobodnih sindikatov (ICFTU).

IUFMednarodna zveza delavskih sindikatov prehrane, kmetijstva, hotelirstva, gostinstva in tobačne industrije

 

IUF trenutno sestavlja 336 sindikatov v 120 državah, ki skupno zastopajo prek 12 milijonov delavcev. Njen sedež je v Ženevi v Švici.

CABITurizem in prosti čas

Podatkovna baza za turizem in prosti čas omogoča hiter dostop za raziskovanje prostega časa, rekreacije, turizma in gostinstva. Spletišče ponuja informacije, ki odražajo najnovejši razvoj na področju raziskav na ključnih področjih te industrije in daje vsebini resnično raziskovalno vrednost.

OTEOrganizacija za časovni zakup v Evropi

OTE je članska organizacija z več kot 130 člani iz vseh sektorjev panoge po vsej Evropi, ki vključuje graditelje letovišč, podjetja za izmenjavo, upravljanje in trženje, skrbnike, finančne ustanove in podjetja za nadaljnjo prodajo.

ECTAAEvropsko združenje potovalnih agencij in organizatorjev potovanj

Skupina zvez nacionalnih potovalnih agencij in organizatorjev potovanj v okviru EU in mednarodna neprofitna organizacija, ustanovljena po belgijskem pravu, s sedežem v Bruslju. Zastopa interese več kot 120.000 potovalnih agencij in organizatorjev potovanj, ki ponujajo potovanja v državi in zunaj nje.

UNIMednarodna mreža sindikatov

Regionalni in globalni organizator sindikatov v gospodarstvu globalnih storitev.

UNI EUROPAMednarodna mreža sindikatov

V Evropi je UNI-Europa s svojimi 7 milijoni članov glavni sindikalni akter v Bruslju.

WATASvetovna zveza združenj potovalnih agencij

Globalna mreža strokovnjakov za potovanja. WATA je registrirana kot združenje po švicarskem civilnem prava in je pravzaprav neprofitna organizacija.

WTTCSvetovni svet za potovanja in turizem

WTTC je forum svetovnih poslovnežev, ki ga sestavljajo predsedniki, predsedniki uprav in izvršni direktorji 100 najodličnejših svetovnih podjetij. Je edino telo, ki zastopa zasebni sektor v vseh delih panoge potovanj in turizma po vsem svetu.

Zadnja sprememba: 27/10/2014 | Na vrh