Kruimelpad

Nuttige links

Op deze pagina vindt u een lijst met links naar websites die met toerisme te maken hebben. Er zijn officiële websites van de Ministeries voor Toerisme van alle lidstaten, en van de EFTA-staten

Bovendien zijn er links naar nationale toeristische organisaties, Europese instellingen en internationale organisaties en associaties, en andere relevante websites van de Europese Unie.

 MINISTERIES VAN DE LIDSTATEN

OostenrijkBelgië (Brussels Gewest)België (Vlaanderen)
België (Duitse Gemeenschap)België (Wallonië)Bulgarije
CyprusTsjechische RepubliekDenemarken
EstlandFrankrijkFinland
DuitslandGriekenlandHongarije
IerlandItaliëLetland
LitouwenLuxemburgMalta
NederlandPolenPortugal
RoemeniëSlowaakse RepubliekSlovenië
SpanjeZwedenVerenigd Koninkrijk

 EEA/EFTA

IJslandNoorwegenLiechtensteinZwitserland

 NATIONALE TOERISTISCHE ORGANISATIES

Op de site van de European Travel Commission

 EU INSTELLINGEN

Europees Parlement:Raad van de EUEuropees Economisch en Sociaal Comité
-EP Commissie Vervoer en ToerismeComité van de Regio’sEUROSTAT
- EP Documentenregister  

 INTERNATIONALE ORGANISATIES

Raad van EuropaOESOUNEP
UNESCOWorld Tourism Organisation 

 EUROPESE EN INTERNATIONALE ASSOCIATIES

ACI - Airports Council International

Airports Council International (ACI) is de enige beroepsvereniging van luchthavenafhandelaars ter wereld.

AER - Assembly of European Regions

De AER verwoordt de belangen van meer dan 250 regio’s in 32 Europese landen. Regio’s, die dicht bij de burger staan, willen een duurzaam beleid voeren dat garant staat voor een economische, sociale en milieuvriendelijke ontwikkeling in hun gemeenschappen. Toerisme is een instrument van onschatbare waarde gebleken om plaatselijke initiatieven te gelde te maken en om ecologische ontwikkelingen te bevorderen. Daarom heeft de AER zich tot taak gesteld zijn leden te helpen om duurzame toeristische praktijken in te voeren.

AEA -Association of European Airlines

AEA – De Europese brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen verenigt 31 grote maatschappijen en is al meer dan 50 jaar de vertrouwde woordvoerder van de Europese luchtvaartindustrie.  

BEUCThe European Consumers’ Organisation

Het BEUC is een federatie van 40 nationale en onafhankelijke consumentenorganisaties in Europa.

BITS -Bureau International du Tourisme Social

Het internationaal bureau voor sociaal toerisme, een toeristische organisatie die over de hele wereld actief is, telt meer dan 145 aangesloten vestigingen uit bijna 40 verschillende landen.

CECTA - Central European Countries Travel Association

Dit is een overkoepelende organisatie in het hart van het nieuwe Europa, die de gezamenlijke belangen van Oostenrijk, de Tsjechische Republiek, Duitsland, Hongarije, Slowakije en Polen, en de reisindustrie die deze landen bedient, bij elkaar brengt.

ATLAS - European Association for Tourism and Leisure Education

ATLAS biedt een forum ter bevordering van de uitwisseling van personeel en studenten, van internationaal onderzoek en om beroepservaring op te bouwen. Momenteel heeft ATLAS leden in meer dan 70 landen.

EFCT -   European Federation of Conference Towns

De enige Europese federatie van conferentiesteden is een snelle, doeltreffende, onafhankelijke bron van informatie om Europese bestemmingen te vinden uit een aanbod van 90 plaatsen in 30 Europese landen!

EuroART - European Federation of Artists' Colonies

“Kunstenaarskolonies” biedt u gebieden waar u, ver van de grote steden, een unieke samensmelting vindt van kunst, cultuur, dorpstradities en platteland, alles onder de noemer van cultureel toerisme!

ENAT - European Network for Accessible tourism

ENAT is het Europese netwerk van meer dan 180 organisaties die zich rechtstreeks bezig houden met het promoten en ontwikkelen van toeristische bestemmingen, producten en diensten die toegankelijk zijn voor mensen van alle leeftijden en condities.

ERA - European Regions Airline Association

ERA is uitgegroeid tot het enige orgaan dat de belangen van de meer dan 220 bedrijven in de intra-Europese luchtvaarttransportindustrie vertegenwoordigt.

ETAG - European Travel & Tourism Action Group

Deze groep tracht de belangen in de toeristische ontwikkeling die alle sectoren gemeen hebben, te vinden en te promoten teneinde doeltreffende technische verbindingen en samenwerking aan te moedigen tussen regeringen, nationale toeristenbureaus en de belangen van toeristenoperatoren in de privé- en de overheidssector.

ETOA - European Tour Operators Association

Pan-Europese handelsassociatie met meer dan 400 leden voor Europese toeristische ondernemingen.

ITTFA - European Tourism Trade Fairs Association

Brengt enkele van de beste toeristische handelsbeurzen ter wereld bijeen.

EUFED -EU Federation of Youth Hostel Association

EUFED is de federatie die op Europees niveau de belangen vertegenwoordigt van de landelijke verenigingen van jeugdherbergen in Europa, en van jongeren die in jeugdherbergen verblijven.

EURADA - European Association of Development Agencies

Een non-profitorganisatie die streeft naar regionale economische ontwikkeling door dialoog met de diensten van de Europese Commissie, uitwisseling van goede praktijken en internationale samenwerking tussen haar leden, en die werkt aan het idee van regionale  ontwikkelingsbureaus. EURADA verenigt zo’n 50 ontwikkelingsbureaus uit 25 landen, zowel van de Europese Unie als van Centraal- en Oost-Europa.

Eurochambres

De Associatie van Europese  Kamers van Koophandel en Industrie vertegenwoordigt 44 nationale associaties van Kamers van Koophandel en Industrie, een Europees netwerk van 2000 regionale en plaatselijke Kamers met meer dan 18 miljoen aangesloten bedrijven in Europa.

EuroCommerce

EuroCommerce vertegenwoordigt de internationale groot- en kleinhandel in Europa, met meer dan 100 leden, vooral commerciële federaties uit 28 Europese landen, Europese en nationale verenigingen van bepaalde handelssectoren en individuele bedrijven en ondernemingen.

EUROGITES

Europese federatie voor toerisme bij de boer en op het platteland

ECHOR - European Castle Hotels and Restaurants

Voor de promotie van kasteeltoerisme.

EUTO -EU Tourist Officers

EUTO is een organisatie die zich bezighoudt met internationale netwerken tussen het Europese midden- en topmanagement dat zich voornamelijk bezighoudt met toeristische promotie en ontwikkeling.

UEAPME -European Association of Craft SMEs.

Dit is de Europese associatie van ambachtslieden en kleine en middelgrote ondernemingen. Het is een non-profit, niet-partijgebonden werkgeversorganisatie die de belangen behartigt van de Europese ambachts- en handelslieden en het MKB op Europese schaal.

European Cities Marketing

Beheert een professioneel toeristisch netwerk, promoot en verbindt de belangen van het toerisme in de Europese steden. Het netwerk verbindt meer dan 105 grotere steden in 30 landen.

HOTREC - Hotels, Restaurants & Café’s in Europa

HOTREC vertegenwoordigt hotels, restaurants en café’s in de Europese Unie.

IAAPA - International Association Amusement Parks & Attractions

Een non-profitassociatie, die eigenaars van pretparken achter de schermen helpt om hun bedrijf te runnen en winstgevend te exploiteren.

IACA -International Air Carrier Association

IACA vertegenwoordigt 39 luchtvaartmaatschappijen met meer dan 850 zeer geavanceerde, milieuvriendelijke vliegtuigen en met meer dan 50 000 mensen in dienst.

IATA - International Air Transport Association

Dit is het grootste samenwerkingsorgaan tussen luchtvaartmaatschappijen, dat streeft naar veilig, betrouwbaar en betaalbaar luchtvervoer. Vandaag de dag telt het meer dan 270 leden uit meer dan 140 landen over de hele wereld.

IATAN - International Airlines Travel Agents Network

IATAN zorgt voor een vitale link tussen de groep toeleveranciers en het netwerk van reisbureaus in de Verenigde Staten.

IATM - International Association of Tour Managers 

Beroepsorganisatie van ervaren tour managers (actieve leden), al meer dan 40 jaar geleden opgericht en met leden over de hele wereld.

ICC - International Chambers of Commerce

ICC (Internationale Kamers van Koophandel) is de stem van de wereldwijde handel die de globalisering propageert als de weg naar economische groei, het creëren van banen en welvaart.

ICCL - International Council of Cruise Lines

Deze internationale raad van Cruise Lines (ICCL) stelt zich tot taak deel te nemen aan het proces van regelgeving en beleidsontwikkeling en alle maatregelen te bevorderen die leiden tot een veilige en gezonde omgeving voor cruiseschepen.

ICOMOS -International Council of Monuments and Sites

ICOMOS is een internationale non-gouvernementele organisatie van vakmensen, die zorgt voor het behoud van historische monumenten en plaatsen over de hele wereld.

IFITT - International Federation for IT and Travel & Tourism

De International Federation for IT and Travel & Tourism (IFITT) wil de internationale discussie over informatietechnologie in het toerisme bevorderen.

IHRA - International Hotel & Restaurants Association

Businessorganisatie die de hotel- en restaurantindustrie wereldwijd vertegenwoordigt.

IRU - International Road Transport Union

Door haar nationale organisaties op elk continent, spreekt de internationale unie voor het wegvervoer namens de hele industrie voor het vervoer over de weg. De unie helpt bussen, taxi’s en vrachtvervoerders over de hele wereld en houdt hen op de hoogte van de ontwikkelingen in hun sector.

ITF - International Transport Workers' Federation

624 unies met 4.500 000 werknemers in 142 landen zijn lid van de ITF, de internationale federatie van transportarbeiders. Het is één van de Global Union Federaties die zijn aangesloten bij het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen   (IVVV).

IUF - International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurants, Catering, Tobacco and Allied Workers

 De IUF bestaat momenteel uit 336 vakbonden in 120 landen, die tezamen meer dan 12 miljoen arbeiders vertegenwoordigen uit de voedsel- en de agrarische industrie, de horeca, de tabaks- en aanverwante industrieën. Zij is gevestigd in Genève, Zwitserland

CABI -Leisure tourism

De gegevensbank van Leisure tourism geeft snel toegang tot onderzoek naar vrije tijd, recreatie, toerisme en gastvrijheid. De site biedt informatie over de laatste onderzoeksontwikkelingen op belangrijke gebieden in de sector, waardoor de inhoud grote onderzoekswaarde heeft.

OTE -Organisation for Timesharing in Europe

OTE is een organisatie met rechtstreekse leden, meer dan 130 uit alle sectoren van de industrie in heel Europa, waaronder resortontwikkelaars, wisselkantoren, management en marketingbedrijven, trustees, financieringsmaatschappijen en  doorverkoopbedrijven

ECTAA - Travel Agents and Tour Operators in Europe

Een groep van landelijke reisbureau- en touroperatorassociaties uit de EU en een internationale non-profit organisatie naar Belgisch recht en gevestigd in Brussel. Hij behartigt de belangen van meer dan 120 000 reisbureaus en touroperators voor binnenlandse en buitenlandse reizen.

UNI - Union Network International

Regionale en globale organisatie voor vakbonden in een economie van diensten wereldwijd.

UNI EUROPA - Union Network International

Met 7 miljoen leden is UNI-Europa een van de grotere vakbonden in Europa met Brussel als vestigingsplaats.

WATA - World Association of Travel Agencies Association

Een wereldwijd netwerk van reisexperts. WATA staat geregistreerd als een associatie naar Zwitsers recht en is op de eerste plaats een non-profit organisatie.

WTTC - World Travel & Tourism Council

WTTC is het forum voor businessleaders wereldwijd, onder wie de voorzitters, bestuurders en president-directeuren van 100 van de meest vooraanstaande bedrijven ter wereld. Het is het enige orgaan dat de particuliere sector vertegenwoordigt in alle branches van de reis- en toeristenindustrie in de wereld.

Laatste bijwerking: 27/10/2014 | Naar boven