Navigációs útvonal

Hasznos linkek

Ez az oldal idegenforgalommal foglalkozó internetes oldalakra mutató linkeket sorol fel. Megtalálható itt valamennyi tagállam idegenforgalmi minisztériumának és EFTA-államnak a hivatalos honlapja. Hivatkozásokat tartalmaz továbbá az országos idegenforgalmi szervezetek, az európai intézmények, valamint nemzetközi szervezetek és szövetségek honlapjaihoz, illetve az Európai Unió egyéb idevágó internetes oldalaihoz is.

 A TAGÁLLAMOK IDEGENFORGALMI MINISZTÉRIUMAI

AusztriaBelgium (brüsszeli régió)Belgium (Flandria)
Belgium (német közösség)Belgium (Vallónia)Bulgária
CiprusCsehországDánia
ÉsztországFranciaországFinnország
NémetországGörögországMagyarország
ÍrországOlaszországLettország
LitvániaLuxemburgMálta
HollandiaLengyelországPortugália
RomániaSzlovákiaSzlovénia
SpanyolországSvédországEgyesült Királyság

 EGT/EFTA

IzlandNorvégiaLiechtensteinSvájc

 ORSZÁGOS IDEGENFORGALMI SZERVEZETEK

Az Európai Turisztikai Bizottság honlapján keresztül

 UNIÓS INTÉZMÉNYEK

Európai Parlament:Az EU TanácsaEurópai Gazdasági és Szociális Bizottság
-EP Közlekedési és Idegenforgalmi BizottságA Régiók BizottságaEUROSTAT
- EP Dokumentumtár  

 NEMZETKÖZI SZERVEZETEK

Európa TanácsOECDAz Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP)
UNESCOTurisztikai Világszervezet 

 EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGEK

ACIAirports Council International

Az Airports Council International (ACI, Repülőtér-üzemeltetők Nemzetközi Tanácsa) a repülőtér-üzemeltetők egyetlen világszintű szakmai szervezete.

AEREurópai Régiók Közgyűlése

Az AER 32 európai ország több mint 250 régiójának érdekeit képviseli. A lakosságukkal szoros kapcsolatban álló régiók szívesen valósítanak meg olyan fenntartható intézkedéseket, amelyek gazdasági, szociális és környezeti fejlődést hoznak közösségük számára. Az idegenforgalom rendkívül értékes eszközzé vált a helyi kezdeményezések érvényre juttatására és az ökológiai fejlesztés ösztönzésére; az AER ezért is kezeli szívügyeként, hogy támogassa tagjait a fenntartható turisztikai gyakorlatok kialakítása terén.

AEAEurópai Légitársaságok Szövetsége

Az AEA (Association of European Airlines, azaz Európai Légitársaságok Szövetsége) 31 jelentős légitársaságot tömörít, és több mint ötven éve az európai légi közlekedési ágazat elismert szószólója.

BEUCThe European Consumers’ Organisation

40 nemzeti és független európai fogyasztói szervezet szövetsége.

BITSInternational Bureau of Social Tourism

A BITS (Nemzetközi Szociálturisztikai Iroda) világméretű idegenforgalmi szervezet, amelynek közel 40 országban több mint 145 tagintézménye van.

CECTACentral European Countries Travel Association

Ez az átfogó, az új Európa szívében működő szervezet Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, illetve az ezen országokat kiszolgáló idegenforgalmi ipar közös érdekeit képviseli.

ATLASEuropean Association for Tourism and Leisure Education

Az ATLAS az alkalmazottak és a diákok cseréjét, illetve a nemzeteken átívelő kutatást ösztönzi, valamint a tantervfejlesztés és a szakmai fejlesztés megkönnyítésére törekszik. Tagjai jelenleg több mint 70 országban működnek.

EFCTEuropean Federation of Conference Towns

Ez a szervezet a konferenciairodák egyedülálló európai szövetsége, amely gyors, pontos és független információforrást kínál, hogy az érdeklődő megtalálhassa a számára megfelelő európai helyszínt a 30 európai országban található 90 úti cél közül.

EuroART – European Federation of Artists' Colonies

Az Artists’villages honlap olyan helyszíneket ismertet, amelyek – a nagy világvárosokból kilépve – egyedülálló egységét kínálják a művészetnek, a kultúrának, a falusi hagyományoknak és a vidéki tájnak – mindezt a kulturális turizmus nevében!

ENATEuropean Network for Accessible Tourism

Az ENAT-ot (Az Akadálymentes Turizmus Európai Hálózatát) több mint 180 tagszervezet alkotja, amelyek mindegyike közvetlenül a bármely korú és képességű turisták számára egyformán elérhető idegenforgalmi úti célok népszerűsítésével és fejlesztésével foglalkozik.

ERAEuropean Regions Airline Association

Az ERA immár több mint 220 céget tömörít, és az egyetlen olyan testület, amely az Európán belüli légi közlekedési ágazat érdekeit képviseli.

ETAGEuropean Travel & Tourism Action Group

Ez a csoport arra törekszik, hogy feltárja és népszerűsítse a közös érdeklődésre számot tartó, valamennyi ágazatot összekötő kérdéseket az idegenforgalmi fejlesztés területén, hogy ezáltal ösztönözze a hatékony technikai kapcsolattartást és együttműködést a kormányok, a nemzeti turisztikai hivatalok, valamint a köz- és a versenyszféra idegenforgalomban érdekelt szereplői között.

ETOA – Európai Utazásszervezők Szövetsége

Az európai idegenforgalmi cégek 400 tagot számláló páneurópai szakmai szervezete.

ITTFAEuropean Tourism Trade Fairs Association

A világ több kiváló idegenforgalmi expójának közös szervezete.

EUFEDEU Federation of Youth Hostel Association

Az EUFED szövetség az Európai Unió szintjén képviseli a európai ifjúsági szállások országos szövetségeinek, illetve a szállásokat igénybe vevő fiataloknak az érdekeit.

EURADARegionális Fejlesztési Ügynökségek Európai Szövetsége

Nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság szolgálataival folytatott párbeszéden keresztül előmozdítsa a régiók gazdasági fejlődését, segítse tagjai között a bevált gyakorlatok cseréjét, illetve a nemzeteken átívelő együttműködést, valamint népszerűsítse a regionális fejlesztési ügynökségek gondolatát. Az EURADA mintegy 150 fejlesztési ügynökséget tömörít az Európai Unió, valamint Közép- és Kelet-Európa 25 országából.

Eurochambres

Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége a kereskedelmi és iparkamarák 44 országos szintű szövetségét képviseli: egy 2000 regionális és helyi kamarát felölelő hálózatot, amelynek több mint 18 millió európai vállalkozás a tagja.

EuroCommerce

Az EuroCommerce az európai nemzetközi, nagy- és kiskereskedelmi ágazatokat képviseli. Több mint száz tagja van: mindenekelőtt 28 európai ország kereskedelmi szövetségei, egyes kereskedelmi ágazatokat képviselő európai és nemzeti szövetségek, valamint cégek és vállalatok.

EUROGITES

A farm- és falusi turizmus európai szövetsége

ECHOREuropean Castle Hotels and Restaurants

A kastélyturizmus népszerűsítése.

EUTOEU Tourist Officers

Az EUTO szervezet az olyan közép- és felső szintű európai menedzserek közötti transznacionális hálózatépítést segíti, akik elsősorban a turizmus népszerűsítésével és fejlesztésével foglalkoznak.

UEAPMEKézművesek, Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége

Ez a nonprofit, politikai pártoktól független munkaadói szervezet az európai kézműves mesterségek, szakmák és kkv-k érdekeit képviseli az EU szintjén.

European Cities Tourism

Vezető idegenforgalmi szakmai hálózat, amely az európai városi turizmus érdekeit érvényesíti, illetve hangolja össze. A hálózat 30 ország több mint 105 jelentős városa között teremt kapcsolatot.

HOTRECHotels, Restaurants & Cafes in Europe

A HOTREC az Európai Unió országaiban működő szállodákat, éttermeket és kávézókat képviseli.

IAAPAInternational Association Amusement Parks & Attractions

Nonprofit szövetség, amely a színfalak mögött segíti a vidámparkok tulajdonosait abban, hogy vállalkozásukat zökkenőmentesen és jövedelmező módon tudják működtetni.

IACALégi Szállítók Nemzetközi Szövetsége  

Az IACA 39 légitársaságot képvisel, amelyek több mint 850 korszerű, környezeti szempontból hatékonyan működő repülőgépet üzemeltetnek, és közvetlenül több mint ötvenezer embert foglalkoztatnak.

IATANemzetközi Légiforgalmi Szövetség

Ez a szervezet a légitársaságok közötti együttműködés fő eszköze, amelynek célja a biztonságos, megbízható és gazdaságos légi szolgáltatások nyújtásának elősegítése. Jelenleg több mint 270 tagot számlál világszerte több mint 140 országból.

IATANInternational Airlines Travel Agents Network

Az IATAN a beszállítók és az Egyesült Államok utazási elosztó hálózata közötti létfontosságú kapcsolatot biztosítja.

IATMInternational Association of Tour Managers 

A tapasztalt utazásszervezők (aktív tagok) szakmai szövetsége. Több mint 40 éve alapították, a világ minden részéről fogad sorai közé tagokat.

ICCNemzetközi Kereskedelmi Kamara

Az ICC (Nemzetközi Kereskedelmi Kamara) a világ üzleti szférájának hangja, amely a globális gazdaságért mint a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a jólét letéteményeséért küzd.

ICCLHajótársaságok Nemzetközi Tanácsa

Az ICCL (Hajótársaságok Nemzetközi Tanácsa) küldetése, hogy részt vegyen a szabályozások és a szakpolitikai intézkedések tervezésének folyamatában, és olyan lépéseket támogasson, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kirándulóhajókon biztonságos, egészséges környezetet találjanak az utazók.

ICOMOSInternational Council of Monuments and Sites

Az ICOMOS egy szakembereket tömörítő nemzetközi nem kormányzati szervezet, amelynek célja a világ történelmi műemlékeinek és helyszíneinek megóvása.

IFITTInternational Federation for IT and Travel & Tourism

Az IFITT (Nemzetközi Információs Technológiai, Utazási és Idegenforgalmi Szövetség) célja, hogy segítse az információs technológiáknak az idegenforgalom terén betöltött szerepéről folytatott párbeszédet.

IHRAInternational Hotel & Restaurants Association

Üzleti szervezet, amely a világ vendéglátóiparát képviseli.

IRUKözúti Fuvarozók Nemzetközi Egyesülete

A minden földrészen jelen levő országos szervezetein keresztül az IRU a közúti fuvarozási ágazat egészének szócsöve. Világszerte segíti az autóbuszokat, turistabuszokat, taxikat és tehergépkocsikat üzemeltető cégeket, valamint tájékoztatja őket az üzleti tevékenységüket érintő fejleményekről.

ITFSzállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetsége

Az ITF tagságát 624 szakszervezet alkotja, amelyek 4 500 000 közlekedési alkalmazottat képviselnek. A Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségével (ICFTU, International Confederation of Free Trade Unions) összefogó globális szakszervezeti szövetségek egyike.

IUFInternational Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurants, Catering, Tobacco and Allied Workers

 

Az IUF jelenleg 120 ország 336 szakszervezetét tömöríti, és összesen több mint 12 millió munkavállalóból álló tagságot képvisel. Székhelye a svájci Genfben található.

CABILeisure tourism

A szabadidős turizmusról szóló adatbázis gyors hozzáférést biztosít a szabadidős tevékenységgel, pihenéssel, idegenforgalommal és vendéglátással kapcsolatos kutatásokhoz. Az oldal olyan információkat tartalmaz, amelyek feltérképezik és tükrözik a legfrissebb kutatási eredményeket az ágazat legfontosabb területeivel kapcsolatban, így a kutatók számára igazán értékessé teszi a közreadott anyagokat.

OTEOrganisation for Timesharing in Europe

Az OTE közvetlen tagokat tömörítő szervezet, amelynek 130 tagja van a gazdaság minden ágazatából, többek között üdülőhely-fejlesztők, pénzváltó cégek, menedzsment- és marketingcégek, vagyonkezelők, hitelintézetek, valamint kiskereskedelmi vállalkozások.

ECTAATravel Agents and Tour Operators in Europe     

Az utazási ügynököknek és utazásszervezőknek az EU-ban működő országos szövetségei alkotta csoport, amely a belga jog alapján bejegyzett, brüsszeli székhelyű nemzetközi nonprofit szervezetként folytatja tevékenységét. Több mint 120 000 – mind befelé, mind kifelé irányuló utakat kínáló – utazási iroda és utazásszervező érdekeit képviseli.

UNIUnion Network International

A globális szolgáltatóipar szakszervezeteinek regionális és világméretű szervezete.

UNI EUROPAUnion Network International

Az Európában hétmillió taggal rendelkező UNI-Europa jelentős szakszervezeti szereplő Brüsszelben.

WATAWorld Association of Travel Agencies Association

Utazási szakértők világméretű hálózata. A WATA a svájci polgári jog alapján bejegyzett szövetség, alapvetően nonprofit szervezetként működik.

WTTCUtazási és Turisztikai Világtanács

A WTTC a világ üzleti vezetőinek fóruma, tagságát a világ száz élvonalbeli cégének az elnökei, igazgatói és vezérigazgatói alkotják. Az egyetlen olyan testület, amely a versenyszférát képviseli világszerte az utazási és idegenforgalmi ipar valamennyi területén.

Utolsó frissítés: 27/10/2014 | Az oldal tetejére