Navigacijska pot

Dolina Soče (Slovenija)

Mountaineering - Soca Valley destination © Eric Cunder

Dolina Soče se nahaja na najvzhodnejšem delu Julijskih Alp na severozahodu Slovenije. Tukaj se združujejo tri občine: Bovec, Kobarid in Tolmin, ki obsegajo območje 942 km2.

Dolina Soče je barvita dolina, bogata z vodnimi slapovi, bazeni, kanjoni ter floro in favno. Legende, ki lebdijo v zraku, dajejo dolini pridih pravljičnosti.

Nacionalni parki, reke in počitek

Pokrajina se ponaša z bogato zgodovino. Znotraj doline Soče se nahaja Triglavski narodni park, edini narodni park v Sloveniji in eden najstarejših parkov v Evropi. Park nosi ime po Triglavu, slovenskem najvišjem vrhu, ki leži skoraj v osrčju parka.

Dolina Soče je priljubljeno središče za naravoslovce in botanike kakor tudi dom alpskega botaničnega vrta Juliana – prvega alpskega botaničnega vrta v Sloveniji. Tukaj se nahaja tudi dom legendarnega Zlatoroga, nadnaravnega belega gamsa z zlatimi rogovi, ki si lahko povrne svojo moč v naravi. Dolina Soče se prav tako ponaša z avtentično in raznoliko nedotaknjeno pokrajino, kolesarskimi in sprehajalnimi potmi skozi vse leto ter smučarskimi objekti na pobočjih zasnežene gore Kanin, od koder lahko občudujete razgled na morje.

Pokrajino oblikujejo vrhovi, prekriti s snegom, in cvetoča dolina. Pomembna in priljubljena destinacija je modro-zelena reka Soča s svojimi slikovitimi soteskami in prelepimi potoki, bližnjimi slapovi in zelenimi travniki. Poti vodijo do naravnih znamenitosti; tako vas bo pot Soče vodila do veličastne soteske reke Soče, soteske Tolminke in slapov potoka Kozjaka. Obiskovalci se lahko odločijo za aktivne in hkrati sproščujoče počitnice. V dolini Soče so na voljo vodni športi na Soči, pohodništvo, kolesarjenje, skakanje s padalom, jadralno letenje, gorsko kolesarjenje, alpsko smučanje, nordijsko smučanje in smučanje v prostem slogu ter turna smuka, ribarjenje, plezanje, planinarjenje, raziskovanje jam, golf itd. Možnosti za pustolovščino, mir in sprostitev so neomejene. Obiskovalcem lahko pri odkrivanju in razumevanju narave, zgodovine in prebivalcev pomagajo tudi vodiči.

Lokalne kulinarične specialitete, ki jih lahko poskusite v dolini Soče: čompe in skuta, frika, poštóklja in pripravljena soška postrv. Zagotovo vas bodo očarale tudi sladke jedi, kot so na primer bulja in bovški krafi ali kobariški štruklji. Rokodelci prodajajo značilne lokalne izdelke, narejene iz volne, voska in prodnika iz Soče.

Zgodbe Soče

Rafting © Soca Valley destination

Zgodbe Soče je dvodnevna prireditev ob koncu aprila ali v začetku maja. Zgodbe Soče pripovedujejo o prvi svetovni vojni in njenih posledicah za dolino in njeno prebivalstvo ter o vseh, ki so med vojno preživljali težke čase. Cilj prireditve je preoblikovati ta spomin v priljubljen dogodek. S tem promoviramo kulturno, etnološko in naravno dediščino, pa tudi mir.

Prireditev, ki se dogaja v trdnjavi Kluže, temelji na predstavitvi življenja vojakov različnih narodnosti in lokalnih prebivalcev med prvo svetovno vojno.

Obiskovalce pouči o soški fronti in jim pomaga razumeti njeno zgodovino (kronološka, geografska in vsebinska opredelitev, ozadje, predstavitev različnih narodov v vojni) ter vsakdanje življenje vojakov in lokalnega prebivalstva.

Prvi večer poteka branje spominov vojakov, ki so se borili na soški fronti, drugi večer pa obiskovalci z vodiči, oblečeni v uniforme iz prve svetovne vojne, sodelujejo v pohodu po poti miru. Dogodek popestrita tudi zborovsko petje in društvo Dreizehn-dreizehn (1313).

Na prireditvi so na ogled tudi številne zasebne muzejske zbirke, ki vsebujejo artefakte o soški fronti iz prve svetovne vojne, kot na primer »Zbogom, orožje 1915–1917«.

Dolina Soče (Slovenija) pdf - 877 KB [877 KB] English (en)

Zadnja sprememba: 01/07/2011 | Na vrh