Navigacijska pot

Solčavsko (Slovenija)

Po vrhovih, ki so višji od 2000 metrov, lahko pohajkujete vse leto. Sprehodite se po alpskih travnikih, meglenih bukovih gozdovih ali po pobočjih polnih divjih jagod. Tukaj je na stotine pešpoti in razen nekaj redko posejanih kmetij zlahka najdete samoto.

V Logarski Dolini obiskovalci najdejo več kot štirideset naravnih lepot, ki vključujejo slapove, izvire, skalne balvane, ledeniške pečine in častitljiva drevesa. Prav vse doline ponujajo možnost športnih avantur poleti in pozimi. Nedaleč stran so smučišča Krajiške Planine. Čeprav so visoki vrhovi namenjeni predvsem za krpljanje, turno smuko in ledno plezanje, sta tudi kolesarjenje in pohodništvo zelo priljubljena.

Zakaj je Solčavsko posebno?

Cross-country skiing     To je kraj slapov – več kot 20 jih je, med njimi je Rinka najbolj spektakularen. 80 metrski lok vode pada v mehki, gibki vijugi, ki je videti kot valovit konjski rep. Rinka je eden najvišjih prosto padajočih slapov v Sloveniji in je zaščiten naravni spomenik

Osupljivo je, da se v Logarsko Dolino ne morete peljati – niti s kolesom – več kot kak kilometer, dalje morate pešačiti. Sedem kilometrov v dolino najdete prelep slap Rinka, ki ga obdajajo široki travniki z drevesi, ki se vzpenjajo po pobočjih.

Za pristno slovensko izkušnjo lahko stanujete pri družini, ki vam vsak dan pripravi domač zajtrk in večerjo. Planinsko življenje je najbolje okusiti na turistični kmetiji, na primer na turistični kmetiji Govc Vršnik, kamor domačini pogosto prihajajo na kosilo, pa tudi razgled je čudovit.

To je prvobitno alpsko okolje. Lokalne oblasti in turistična združenja se trudijo, da bi tako tudi ostalo. Ne gre pa samo za okolje, tudi slovenska kultura tukaj je pomembna – tu so gozdarji, oglarji in kmetje. Vsi že stoletja živijo v sobivanju z naravo.

Tukajšnje kmetije ohranjajo stare tradicije. Lokalni vodniki kot gozdni delavci predstavijo obiskovalcem zgodovino območja, ki sega 1000 let v preteklost.

V Logarski Dolini je naravoslovno etnografska pot, ki vas vodi do čudovitih točk parka. Pot je bila zasnovana za zbliževanje ljudi z naravo.

Česa se lahko veselite:

  • spomladi: macesen ozeleni, divje cvetje začne rasti, bukovi listi se odprejo,
  • poleti: dno doline vzcveti v divjem cvetju,
  • jeseni: macesen se obarva ognjeno rumeno,
  • pozimi: lesketajoča snežna polja, ki so kot nalašč za tek na smučeh.

Solčavsko ponuja:

  • nočitev v lokalnem, družinsko vodenem rustikalnem hotelu,
  • prebujanje v planinski koči, ki gleda na Savinjske Alpe,
  • krepko in okusno slovensko hrano,
  • raziskovanje območja z gozdarjem,
  • vožnjo z vozom za seno ali tradicionalno kočijo.
Zadnja sprememba: 01/07/2011 | Na vrh