Navigacijska pot

Idriji (Slovenija)

Welcome to Idriji

Idriji Najstarejši slovenski rudniški kraj Idrija leži v zahodnem delu države, v goriški regiji. Idrija, znana po rudniku živega srebra in čipkarstvu, je očarljiva destinacija v veličastnem okolju. Slikovite gore, neokrnjeni gozdovi in Divje jezero oblikujejo osupljivo krajino. Njeno bogato kulturno, naravno in tehniško dediščino varujejo lokalni prebivalci, ki so ponosni na svojo zgodovino. Obnovljeni spomeniki kulturne dediščine in dobro ohranjene naravne znamenitosti v mesto privabljajo vse več obiskovalcev. Narava, ki obdaja Idrijo, nudi najrazličnejše dejavnosti skozi vse leto, od ribolova in smučanja do pohodništva in plavanja. Številne umetnostne galerije, muzeji in razstavni prostori idrijske čipkarske šole prikazujejo obsežne zbirke, ki predstavljajo lokalno zgodovino in obrt. Če pa ste lačni, ne pozabite poskusiti lokalnih specialitet, kot so idrijski žlikrofi, bakalca in smukavc.

OŽIVLJANJE IN OBNOVA

Ko so po 500 letih obratovanja zaprli rudnik živega srebra, je to močno vplivalo na lokalno gospodarstvo in zaposlitvene možnosti prebivalstva v Idriji. Od zaprtja je lokalna oblast s projekti oživljanja kulturnih znamenitosti v Idrijo privabila nove turiste, kar je pripomoglo k oživitvi in razcvetu lokalnega gospodarstva. Ti projekti so bili usmerjeni v oživitev tehniške dediščine in ohranjanje naravnega okolja. Nove dejavnosti, kot so festival čipk, tekaški maratoni ter nove pohodniške in kolesarske poti, prispevajo k temu, da je Idrija tako zanimiva in edinstvena destinacija.

OGLEDI ZNAMENITOSTI

  • Obiščite prvo slovensko realko.
  • Sprehodite se po krajinskem parku Zgornja Idrijca, ki obsega 4000 hektarjev in je čudovito izhodišče za spoznavanje Idrije.
  • Obiščite tudi kraj Spodnja Idrija, ki leži v dolini reke Idrijce. Najbolj znana je po baročni romarski cerkvi Device Marije Vnebovzete.
Zadnja sprememba: 04/10/2011 | Na vrh