Cale de navigare

Jurilovca (România)

Apus de soare la mareBine aţi venit în Jurilovca

Comuna Jurilovca - acolo unde ospitalitatea localnicilor se combină cu liniștea apelor albastre ale Dunării și ale Mării Negre.

Jurilovca este situată într-o parte încărcată de istorie a județului Tulcea, din Dobrogea, în mijlocul unui peisaj de poveste, creionat de Marea Neagră și de Delta Dunării. Delta este cel mai tânăr teritoriu al Europei și reprezintă o chintesență a biodiversității, fiind declarată rezervație a biosferei și inclusă pe lista patrimoniului natural mondial UNESCO. De asemenea, se numără printre siturile Convenției de la Ramsar cu privire la zonele umede de importanță internațională.

Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat, devenind un centru important al pescuitului în zona Deltei Dunării. Casele tradiționale și clădirile vechi reflectă originile comunei.

Accesibilitate

Printre atracțiile locale se numără: plaja de la Gura Portiței, fortăreața antică Argamum (Orgame), plimbările cu barca pe complexul lagunar Razim-Sinoe, pescuitul și tradițiile comunităților române și lipovene.

Pentru a descoperi regiunea în detaliu, vă invităm să parcurgeți un circuit pe țărmul nordic sau sudic al lagunei, un traseu prin pădurea Babadag, un circuit al mănăstirilor sau, de ce nu, să urmați vechiul drum care lega orașele greco-romane din sudul Dobrogei de cele din nord (traseul Razim - Delta Dunării). 

Excursii

  • Bucurați-vă de amestecul de apă dulce și apă de mare din complexul lagunar Razim-Sinoe
  • Descoperiți tradițiile păstrate cu grijă de comunitățile de români și lipoveni
    Casele tradiționale lipovenești sunt văruite în alb și albastru și au acoperișul din stuf. Baia tradițională lipovenească este o construcție separată de locuința propriu-zisă și seamănă cu o saună rusească. Înaintea sărbătorilor religioase în special, îmbăierea se transformă aproape într-un adevărat ritual. Sătenii poartă și acum costume populare, la biserică și în zilele de sărbătoare.
  • Călătoriți în timp vizitând fortăreața greco-romană Argamum (Orgame)
    Fondată în secolul VII î.e.n. de către grecii din Milet, aceasta este prima așezare antică de pe teritoriul actual al României menționată de un izvor scris al antichității. Cetatea a fost locuită timp de peste 12 secole.

  

Ultima actualizare: 16/09/2014 | Începutul paginii