Cale de navigare

Ținutul Buzăului (România)

Ținutul Buzăului

Costume populare Ținutul Buzăului este situat în partea de sud-est a României, în județul Buzău, la răscrucea dintre cele trei provincii istorice ale României: Moldova, Transilvania și Țara Românească.

Farmecul peisajului extrem de divers, cu munți, dealuri și câmpii, este îmbogățit de oamenii locului, care își așteaptă cu bucurie oaspeții pentru a le împărtăși comorile unei veritabile vieți rurale, păstrată cu grijă de-a lungul secolelor.

Patru comune din acest ținut, Berca, Chiojdu, Gura Teghii și Mânzăleşti se află pe lista celor mai frumoase sate din România. 

O gamă largă de activități

Pensiunile din zonă organizează excursii în împrejurimi, invitându-vă să pescuiți la undiță și să culegeți fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale și aromatice și ingrediente pentru pregătirea bucatelor tradiționale. De exemplu, puteți participa la „vânătoarea de trufe” și la un curs de pregătire a mâncărurilor din trufe și produse locale. Tot în Ținutul Buzăului puteți să vă alăturați localnicilor toamna, la cules de struguri. Veți putea chiar să faceți vin sau țuică de prune, după o rețetă tradițională.

Satul Varlaam vă propune un program de reîntinerire unic în România, bazat pe produse locale precum zerul și plantele medicinale din Munții Penteleu. Puteți alege și o terapie de relaxare, în încăperi cu fân.

Bucătăria tradițională este bogată în arome. Iată câteva bucate pe care le puteți savura: brânză, brânză verde și bulz din Varlaam (un preparat din mămăligă și brânză), supă cu lapte și legume, unt de casă, lapte acru în vase de lut, păstrăv afumat în coajă de brad, țuică de Gura Teghii, vin dulce și parfumat („Tămâioasa de Pietroasele”), ceapă de Buzău, cârnați de Pleșcoi, varză buzoiană de toamnă, covrigi de Buzău.

Vă interesează aspectele etnografice și folclorice? Meșteșugarii vă pot arăta cum se încondeiază ouăle, cum se fac opincile și cum se țes și se cos costumele populare. La Piatra Corbului, în zona Colți, puteți vedea mina din care se extrăgea chihlimbarul și modul de prelucrare artizanală a acestuia.

Pe lângă multitudinea de atracții din lumea satului, Ținutul Buzăului vă invită să descoperiți Muzeul Chihlimbarului, Vulcanii Noroioși, așezările și schiturile rupestre, bisericile din lemn, mănăstirile, izvoarele cu apă minerală și zonele sale protejate. Doriți o vacanță dinamică? Vă așteptăm la mountain biking, escaladă (bouldering), echitație, drumeții, înot sau rafting.

Urmăriți videoclipul - 1 minut mpeg-4v - 34 MB [34 MB] - 4 minute mpeg-4v - 92 MB [92 MB]

Vizitați site-ul oficial al Județului Buzău

Punct de contact EDEN pentru Ținutul Buzăului

Ultima actualizare: 09/04/2014 | Începutul paginii