Cale de navigare

Parcul natural Apuseni (România)

Cu peste 1500 de peşteri situate în parc, Apuseni reprezintă un paradis pentru exploratori. Hodobana, un imens labirint subteran, ale cărui meandre măsoară mai mult de 21 de kilometrii, este o atracţie ce trebuie neapărat văzută. La fel şi peştera Zgurăşti, care adăposteşte un spectaculos lac subteran. Aici se află şi Valea Rea, una dintre cele mai importante peşteri ale lumii, ce conţine peste 35 de diferite tipuri de minerale.

Un alt fenomen unic în peisajul parcului, îl reprezintă Groapa Ruginoasa . Această ravină imensă are un diametru de aproximativ 450 de metri şi o adâncime de peste 100 de metri. S-a format prin eroziunea produsă de apă, care a şi-a croit drum prin straturile de gresie şi argile de culoare roşie violacee.

Parcul Apuseni este şi gazda unei mari varietăţi de sporturi alpine. Alpinismul, mersul pe zăpadă (snowshoeing), schiul, sunt doar câteva din multitudinea de sporturi cu care regiunea îi atrage pe turişti.

Ce face ca parcul natural Apuseni să fie deosebit?

Cave in the Apuseni Natural Park  Datorită climatului montan mereu în schimbare, parcul natural Apuseni nu stă niciodată pe loc. Regiunea se modifică constant, cu turbării ce apar la altitudini înalte. Parcul găzduieşte, de asemenea, peste 1550 de specii de plante diferite. Versanţii munţilor sunt acoperiţi de păduri de molizi, iar pe pajişti cresc cireşi sălbatici şi nuci negri

Unul dintre cele mai extraordinare locuri ale parcului este zona carstică Padiş- Cetăţile Ponorului. Aici se găsesc pereţi de stâncă abrupţi, ape repezi şi peşteri adânci.

Recent au fost descoperite în unele din peşteri, specii de animale carnivore, necunoscute până în prezent de lumea ştiinţifică. Aceste descoperiri, împreună cu numărul deja mare de urşi, râşi şi lupi, fac din zonă un habitat cu adevărat impresionant pentru animalele sălbatice.

Turismul în regiune continuă să crească constant, iar parcul natural Apuseni poate face faţă acestei provocări. Zone turistice în dezvoltare, cum ar fi Vlădeasa şi Albac oferă locuri de cazare excelente şi acces facil la atracţiile parcului.

Cele patru anotimpuri reprezintă, de asemenea, un avantaj pentru regiune. Turismul este repartizat în mod egal pe tot parcursul anului, permiţând implementarea de programe care să asigure reabilitarea traseelor de alpinism şi schi. De asemenea, România s-a adresat şi altor ţări pentru a discuta noi probleme legate de mediu şi măsurile ce trebuie luate. Parcul natural Apuseni este un loc deosebit şi guvernul plănuieşte ca acesta să rămână neschimbat.

Ce să căutaţi:

  • Primăvara: Apa curgând cu repeziciune din zăpada topită de pe vârfurile munţilor
  • Vara: Turişti ce coboară în peşterile adânci
  • Toamna: Frunzele schimbându-şi culorile pe măsură ce zilele devin mai scurte
  • Iarna: Schiori aventuroşi în căutare de zăpadă neatinsă

Atracţii interesante ale Parcului natural Apuseni

  • Plimbaţi-vă cu o canoe de-a lungul impresionantelor canioane
  • Petreceţi o seară de vară la un festival montan
  • Faceţi alpinism pe pereţii stâncilor de calcar
Ultima actualizare: 01/07/2011 | Începutul paginii