Cale de navigare

Alba Iulia

În centrul Transilvaniei, străjuită la răsărit de apele limpezi ale Mureşului, iar la apus de dealuri semeţe, înconjurată de apele repezi ale Ampoiului spre nord şi de câmpii roditoare către sud, Alba Iulia e gata mereu să-şi primească oaspeţii şi să-şi împartă cu ei mileniile şi miile de legende. Frumusețea peisajului înconjurător, bogăția patrimoniului istoric și cultural, precum și bunătatea și ospitalitatea localnicilor fac din Alba Iulia o destinație de neuitat. Cetatea Alba Carolina reprezintă inima orașului și este cea mai mare cetate bastionară de tip Vauban din România. În Europa, ocupă locul doi pe lista celor mai mari și mai bine conservate cetăți de acest tip. Aici a avut loc Marea Unire, la 1 decembrie 1918 - moment în care cei 1228 de delegați au decis unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Tot aici, Prințul Ferdinand a fost încoronat rege al României, în 1922. Alba Carolina: locul în care viitorul are o istorie și istoria are un viitor...

Regenerare și renaștere...

Cetatea Alba Carolina a fost construită între anii 1715-1738, în contextul instaurării stăpânirii habsburgice în Transilvania. Ea ocupă Alba Iulialocul unui vechi castru roman și a unei fortărețe medievale. După ani de lucrări de restaurare, cetatea a recăpătat viață și își arată acum adevărata valoare.

Clădirile reabilitate au elemente decorative clasice și baroce, conferind sitului o atmosferă unică.

Șanțurile cetății sunt pentru prima dată deschise publicului. Astfel, vizitatorii pot descoperi pasaje secrete și pot parcurge, pe jos sau cu bicicleta, noi trasee către inima fortăreței și a istoriei românilor.

Sugestii

  • Traseul celor trei fortificaţii le oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători în timp de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificaţii, din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeaşi locaţie, fiecare nouă cetate incluzând-o pe cea veche: Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) şi Cetatea Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban (sec. XVIII).
  • Ceremonialul schimbului de gardă adună în fiecare zi, dar mai ales sâmbăta, zeci de turişti dornici să vadă un spectacol unic, menit să aducă viaţa între zidurile fortificaţiei vechi de trei sute de ani.
  • Urmați traseul celor 7 porți ale cetății
  • Vizitați celula lui Horea, liderul răscoalei țărănești din 1784
  • Descoperiți catedrala romano-catolică din interiorul cetății Alba Iulia. Actualul edificiu a fost construit începând din secolul al XI-lea și adăpostește rămășițele pământești ale vechilor conducători ai Transilvaniei. 
Ultima actualizare: 08/04/2014 | Începutul paginii