Kruimelpad

Veenhuizen (The Netherlands)

WELKOM IN VEENHUIZEN (NEDERLAND)

Veenhuizen Veenhuizen is een klein Nederlands dorpje, gelegen in het noorden van het land, in de provincie Drenthe. In de afgelopen twee decennia hebben ingrijpende veranderingen plaatsgevonden in de gemeente. Het dorp, dat dienstdeed als een kolonie voor de heropvoeding van thuisloze volwassenen en kinderen, is in de loop der jaren drastisch veranderd en een bijzondere toeristische bestemming geworden, bekend om zijn geschiedenis en uniek erfgoed. Het dorp is ook omgeven door bossen en valleien en heeft een schitterende cultuur en architectuur te bieden. FochteloĐĹrveen is zeer geschikt voor fietstochten en is ook een bezoek waard vanwege zijn rijke flora. De band tussen Veenhuizen en het omliggende platteland is zeer sterk en gaat terug tot de 19e eeuw, toen de bewoners van de kolonies het land bewerkten en de wildernis in cultuur brachten.

HERBESTEMMING EN HEROPLEVING

Na het gevangenistijdperk werden veel gebouwen in Veenhuizen verlaten en de plaatselijke economie, die van de gevangenis afhankelijk was, stortte in waardoor de werkloosheid toenam. Er werd besloten om de plaatselijke economie nieuw leven in te blazen door de geschiedenis van de plaats en het unieke karakter van de gevangeniskolonie te promoten. Veenhuizen is vandaag de dag een ongewone rustieke toeristische bestemming, met een verscheidenheid aan culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. De oude gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen met behoud van hun unieke bouwkundige stijl. Een goed voorbeeld daarvan is Maallust, een voormalige graanmolen en opslagruimte die is omgebouwd tot een brouwerij en kaasboerderij. De voormalige apotheek is nu, samen met de keuken en het ziekenhuis, een hotel en gezondheidscentrum. De slaapvertrekken van de katoenfabriek zijn omgebouwd tot gastenverblijven voor bezoekers. Er zijn ook verschillende kunstgalerijen en musea geopend die de unieke geschiedenis van het dorp onder de aandacht brengen. Veenhuizen verwelkomt momenteel elk jaar ongeveer 160.000 bezoekers.

TIPS VOOR BEZIENSWAARDIGHEDEN

  • bezoek het Gevangenismuseum om meer te weten te komen over het gevangenisleven in Veenhuizen
  • ga wandelen in de omringende bossen – Roden, Norg of het Drents-Friese Wold – mooie, afgelegen plekjes met een aantal zeldzame wilde dieren
  • bezoek het Glasmuseum en ontdek meer over glasblaastechnieken en Nederlandse glaskunstenaars
Laatste bijwerking: 19/09/2014 | Naar boven