Kruimelpad

Horsterwold en Hulkesteinse Bos (Nederland)

Meertjes in het HorsterwoldWelkom in het Horsterwold en het Hulkesteinse Bos

In de gemeente Zeewolde in de provicie Flevoland liggen twee unieke bossen: het Horsterwold en het Hulkesteinse Bos, die samen bijna 50 km2 beslaan. Zeewolde is een unieke bestemming die bekend staat om haar gezonde lucht, heldere water en schone bodem.

De bossen liggen in een gevarieerd landschap met een rijke vegetatie. Loofbossen worden afgewisseld met open velden en meertjes. Midden in het Horsterwold ligt de Stille Vallei, een groot natuurlijk bosgebied met open velden en waterbekkens, waar ook konikpaarden grazen. Het gebied is de habitat van talrijke vogels, zoals de wielewaal in het bos en de grote karekiet in het riet aan de oevers van het meer.

In het bos staan eenvoudige hutten waar u kunt overnachten. Omdat het gebied zo groot is, kunt u er uren aan een stuk wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen. Toch is het voor iedereen toegankelijk: er zijn kilometerslange fiets-, wandel- en ruiterpaden. De meertjes zijn uitermate geschikt voor recreatie en watersporten.
U kunt uw eigen route uitstippelen en genieten van de gevarieerde activiteiten, de rijke vegetatie en het landschap. Of.... u kunt de paden verlaten en, ver weg van verkeer en toerisme, de geheimen ontdekken die dit jonge, nog steeds in ontwikkeling zijnde stukje natuur voor u in petto heeft.

Toegankelijkheid

Het Horsterwold is voor iedereen toegankelijk. In en rond Zeewolde zijn er tal van gelegenheden waar u onder het genot van een kop koffie de accu van uw elektrische fiets kunt opladen. Die kunt u in het dorp huren en is juist voor ouderen erg handig.

Er zijn volop veilige fietspaden die, dankzij het goede wegdek, tevens geschikt zijn voor wandelaars en rolstoelgebruikers. Maar ook de Horsterberg, een kunstmatige heuvel die een schitterend uitzicht biedt over de Stille Kern en de Stille Vallei, is onlangs toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers.

Voor de kleintjes is er een speciale route die langs een prehistorische breuklijn voert. De allerkleinsten kunnen daar leren hun zintuigen te gebruiken en spelenderwijs de natuur ontdekken.  

Bezoektips 

  • Een wandeling door de Stille Kern en de Stille Vallei
  • Een kennismaking met het verleden door een bezoek aan de nagebouwde prehistorische boerderij
  • Een tocht door speelbos De Zevensprong, waar kinderen hun zintuigen leren gebruiken en spelenderwijs de natuur ontdekken

 

Laatste bijwerking: 16/09/2014 | Naar boven