Kruimelpad

Park Gravenrode (Nederland)

Met zijn glooiende heuvels en hellende landschappen vormt het gebied een contrast met de rest van Nederland. En dit is nog maar het begin: er is hier nog heel wat moois te ontdekken.

Een park met het grootste indoor skicentrum ter wereld moet wel nieuwsgierige bezoekers aantrekken. Het Snowworld-skicentrum biedt dezelfde kwaliteit als de Europese skipistes, maar dan zonder de drukte. Het skicentrum biedt ook moderne accommodatie en activiteiten voor het hele gezin.

Natuurliefhebbers halen hun hartje op in de ultramoderne, verbluffende Mondo Verde-tuinen. De tuinen werden aangelegd op de Limburgse heuvelruggen en zorgen zo voor weergaloze, majestueuze panorama’s. Niet ver van de tuinen ligt het dierenpark Gaiapark Kerkrade Zoo, een van de meest vooruitstrevende dierentuinen van Nederland.

Het Strijthagerbeekdal en het Anstellerbeekdal zijn twee prachtige natuurgebieden die helemaal werden opgeknapt. Deze nu zo bloeiende landschappen waren ooit twee zwaar vervuilde overblijfsels van de mijnbouw.

Wat maakt het Park Gravenrode zo bijzonder?

Park Gravenrode Toen de plaatselijke Nederlandse overheden op de proppen kwamen met een plan om het gebied nieuw leven in te blazen, wisten ze dat hen een zware taak wachtte. Jaren van verwaarlozing en vervuiling hadden ervoor gezorgd dat de zone er erg aan toe was. Maar dankzij hun doorzettingsvermogen werd dit park een echt pareltje.

Halverwege de jaren 80 werd het vervallen kasteel Erenstein helemaal opgeknapt en verbouwd tot een fantastisch restaurant. Een naburige hoeve werd omgebouwd tot een klassiek hotel. Vervolgens bogen de Nederlanders zich over het milieuaspect van het park. Dankzij hun onvermoeibare inzet is het park nu weliger, kleuriger en bruisender dan ooit.

Park Gravenode heeft een voorbeeldfunctie: het laat zien hoe mensen in staat zijn de klok terug te draaien en een gebied terug te brengen naar de tijd toen de natuur nog prachtig en zuiver was.

Waarom is het park duurzaam?

De plaatselijke bevolking wil niet dat het gebied ooit weer wordt zoals in de duistere periode van de mijnindustrie. Voor het park weer in zijn glorie hersteld werd, waren de historische boerenhoeves, de kastelen en de gebouwen aan hun lot overgelaten en in verval geraakt.

De Nederlanders zijn zich goed bewust van hun verleden, en ze hebben weldoordachte maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat het Park Gravenrode de goede kant op blijft gaan. Geavanceerde recreatiecentra als Snowworld zorgen voor ultramodern vermaak, terwijl de plaatselijke gebouwen werden gerestaureerd en ervoor zorgen dat het gebied verankerd blijft in het ooit zo mooie verleden.

Elk seizoen zijn specialiteit:

  • Lente: De heuvels bedekt met bloeiende bloemen
  • Zomer: Skiërs op de pistes in het indoor skicentrum
  • Herfst: Kleurige bladeren die rustig naar beneden dwarrelen
  • Winter: Gasten die genieten van een warm kopje koffie in het kasteel Erenstein

Hoogtepunten van het park Gravenrode

  • Wakker worden in een hotel dat ooit een hoeve was
  • Een sneeuwballengevecht houden in het indoor skicentrum
  • Uren kijken naar vredig rondwandelende dieren in de zoo
  • Bij zonsopgang vertrekken voor een lange fietstocht
Laatste bijwerking: 29/09/2011 | Naar boven