Navigációs útvonal

Őrség (Magyarország)

Haystacks © Örség region

Az Őrség (www.orsegnet.hu) Magyarország legnyugatibb szegletében található. Mint a neve is jelzi – az Őrség ’őrök által lakott területet’ jelent – a régió eredetileg határ menti védelmi feladatokat látott el a magyar honfoglalás idején. Az Őrség Magyarország egyetlen olyan területe, melynek lakosai a kezdetek óta itt élnek. Az évszázadok folyamán az őrségi lakosok a természettel összhangban formálták a sajátos tájképet. A tájat sokszínű természeti szépségei teszik egyedülállóvá: hegyek és völgyek, lombhullató és tűlevelű erdők, zöld kaszálók, mocsarak, források és patakok. Mindezen gyönyörűségek mellett a megőrzött népi hagyományok és szokások, a hagyományos mesterségek, valamint az önellátó gazdálkodás termékei és az életmód is vonzerőt jelent a látogatók számára.

A régió a következő egyedülálló látványosságokkal büszkélkedik:

  • Növényvilág: az Őrség egész területe természetvédelmi terület. Csoportos túrák, túraösvények és természetvédelmi oktatási központok segítik a látogatókat abban, hogy megismerhessék a vidéket és pontosabb képet alkothassanak a terület növényzetéről és élővilágáról. A védett fajok száma meghaladja a százat.
  • Állatvilág: itt él Magyarország leggazdagabb lepkepopulációja, továbbá nemzetközileg védett, ritka szitakötő fajok is találhatók a régióban. Ez a lelőhelye a dunai ingolának (Eudontomyzon mariae), amely igazi kuriózumnak számít. Számottevő populációval rendelkezik a nagyvadállomány is, többek között vaddisznók, őzek és szarvasok élnek itt. Néhány őshonos haszonállat is jellemző az Őrség területére, pl. szarvasmarhafélék (magyar tarka tehén, magyar szürkemarha), muraközi ló, cigája juh (Ovis ammon f. aries).
  • Mezőgazdaság: az Őrségi Nemzeti Parkban található őshonos gyümölcsültetvényeken mezőgazdasági és kertészeti bemutatón vehetnek részt az érdeklődők.
  • Gasztronómia: az ínyencek az éttermekben, kisvendéglőkbe és csárdákban helyi gasztronómiai különlegességeket (gombaleves, tökös-mákos rétes, vadételek, pohánka zabkása, dödölle [burgonyagombóc], tökmagolajos saláták) és a régióra jellegzetes italokat (mézes snapsz, helyi borok) kóstolhatnak meg. A látogatók igazi disznótoros vacsorákon, szüreti fesztiválokon és gasztronómiai versenyeken (pl.: a sütőtökből készült ételek főzőversenyén) is részt vehetnek.
  • Építészet: az Őrség egy jellegzetes településfajtával büszkélkedhet, amelyet szeresnek hívnak és amely – eredetileg nagyobb családok által lakott – házcsoportot jelent. A hagyományos házak és mezőgazdasági épületek a szalafői szabadtéri skanzenben tekinthetők meg. A turisták Magyarszombatfán megtekinthetik, hogy hol és hogyan élt egy parasztember.
  • Kézművesség: Pityerszeren helyi fazekasáruk vásárolhatók a fazekasműhelyekből vagy az ajándékboltokból. A bátrabbak megpróbálkozhatnak saját kezűleg elkészíteni egy cserépedényt.
  • Hagyományok: az Őrségben eltöltött idő alatt lovasíjász- és hagyományos íjászbemutatókon, valamint tanfolyamon vehetnek részt a látogatók. Kulturális programmal is várja az érdeklődőket a régió, ahol megismerhetik a magyar népzenét (hagyományőrző zenekar citerával kísért előadásán) és az őrségi mesék világát (mesemondó estén).

Az Őrségi Nemzeti Park biztosítja a gyönyörű táj természeti, kulturális, történelmi és néprajzi értékeinek megőrzését. A védett fajok száma meghaladja a százat. Az Őrség remek hely a gombászok számára is. A természeti értékeken felül számos kulturális kincs is várja az érdeklődőket, többek között a régió jellegzetes települései (a régi időkben nagycsaládok által lakott, 5-10 házcsoportból álló úgynevezett szerek), hagyományos házak, harangtornyok, román stílusú templomok és szabadtéri néprajzi múzeumok.

Az idelátogatókat falusi szálláshelyek, gasztronómiai különlegességeket kínáló vendéglők és éttermek, szolgáltatások széles skálája (pl. szekértúrák, lovaglás, horgászat és vadászat, kerékpárkölcsönzés, léghajó utak, csoportos túrák, stb.), különböző múzeumok és további kiállítások várják. Mindezen felül Idegenforgalmi Információs Iroda – Tourinform (orseg@tourinform.hu) – egységes irányjelző táblák, térképek és pontosan feltüntetett úthálózat segíti az Őrséget megismerni vágyó kirándulókat.

A szlovéniai határ mellett fekvő Őrség jó kapcsolatot ápol a határon túli településekkel, és ennek keretében jött létre az Őrállók Útja nevet viselő, határon átnyúló projekt, amely az idegenforgalom fellendítését szolgáló befektetéseket, a régió látványosságait bemutató brosúrák készítését, valamint tanulmányutak szervezését teszi lehetővé. Az előző évek fejlesztési tapasztalatait – köztük a tréningeket és termékfejlesztéseket – a „Nemzeti Park Akadémia” program foglalja keretbe.

Az Őrség idegenforgalmi marketingjének célja a régió egyedi arculatának kialakítása, fejlesztése és fenntartása. Az Őrség arculatát legjobban az jellemzi, hogy itt nyugalmat, friss levegőt, csendet és békét talál az ember, ahol mélyet lélegezve ki lehet kapcsolódni. A ligetek, mezők, legelők és sűrű erdők tükrözik az itt élők és a természet közötti több száz éves harmóniát. De ezen kívül még ezernyi más apró csoda is várja a látogatókat.

A helyi turizmusban érdekeltek közös erőfeszítéseket tesznek és tréningeket tartanak, hogy az Őrségről sajátos kép alakuljon ki és terjedjen el. Továbbá a térség meghatározásának megalapozásához kidolgozták az idegenforgalmi látványosságok gondosan összeválogatott listáját, amely számba veszi a régió arculatát legjobban meghatározó elemeket, valamint egységes keretbe foglalja a brosúrák tartalmát és formátumát, továbbá biztosítja a különböző kiállítási anyagok egységes megjelenését.

Őrség (Magyarország) pdf - 475 KB [475 KB] English (en)

Utolsó frissítés: 01/07/2011 | Az oldal tetejére