Navigációs útvonal

Tisza-tó (Magyarország)

Tisza-tó

River TiszaA Tisza-tó Magyarország legnagyobb mesterséges tava, amelyet az 1973-ban épített duzzasztógáttal hoztak létre a Tiszán. A tó végleges méretét 1990-ben érte el. Jelenleg a tó egy óriási, 127 négyzetkilométeres területet foglal el. A háborítatlan természeti környezetben vitorlázók és szörfösök szelik át a tó kristálytiszta vizét. A környék szépsége ámulatba ejtő. A tótól néhány kilométerre található Európa legnagyobb tavirózsa és tündérfátyol szőnyege. Az egybefüggő növénytakaróban vízigesztenye is látható, a parton pedig szomorúfüzek hajladoznak.

A Tisza-tó mentén a kikapcsolódás számtalan formája kínálkozik. Egész évben a legkülönfélébb vezetett túraútvonalak várják az érdeklődőket. A legnépszerűbbek közé tartoznak a naplemente/napfelkelte túrák, ahol a résztvevők gyönyörű környezetben, eldugott kis helyeken figyelhetik meg a lenyugvó vagy felkelő nap sugarait. A Tanösvény és a Vízi Sétány is rendkívül kedvelt útvonal, amely három szigetet köt össze 1,5 km hosszúságban.

A Tisza-tó egyedülálló szépsége

Lake Tisza

A természetfigyelés olyan kaland, amelybe a látogató már a megérkezés pillanatában belecsöppen, amikor megpillantja a tavat, meghallja a csivitelő madarakat és rácsodálkozik a Tisza-tavat körülvevő falvak bájára. Ez valóban felejthetetlen élmény. A környező falvakban egyedi néprajzi értékeket, szokásokat és hagyományokat őriznek, amelyek az építészetben, a berendezési tárgyakban és a népviseletben egyaránt megjelennek. A helyi kézművesek örömmel osztják meg tudásukat a látogatókkal. Tiszafüreden például a fazekasműhelyekben ismerkedhetünk meg a régmúltban gyökerező kerámiaművészettel.

Semmiképp ne hagyja ki...

  • Látogassa meg a háromnapos Halfesztivált, ahol különleges halétkeket kóstolhat, néptáncelőadásokat és horgászversenyeket láthat.
  • Vegyen részt a GPS-es kincsvadászatban, amely a legmodernebb technikával teszi különlegessé a tantúrákat.
Utolsó frissítés: 25/07/2011 | Az oldal tetejére