Navigációs útvonal

Írottkő Nature Park (Magyarország)

Számos túra-, séta- és bicikliútja révén az Írott-kőnél a látogatók felülmúlhatatlanul közel kerülhetnek a természethez. Az országos kéktúra – Magyarország legfontosabb és legrégebbi, csaknem 120 éves múltra visszatekintő túraútvonala – az Írott-kő tetejéről indul, és kanyargós ösvénye áthalad a park leglélegzetelállítóbb részein.

A kevésbé extrém hegyi élmények kedvelői számára a park jó néhány tanösvényt is kínál, amelyeken rövid túrák tehetők részletgazdag sziklaalakzatok és pompás virágágyások mentén. A Stichwort tanösvény, amely a Kőszegi-hegység csodálatos virágos rétjei között kanyarog, különösen népszerű a természetbarátok körében.

Aki biciklivel szeretné felfedezni a területet, annak rendelkezésére áll a csónakázótó partján található Régiós Kerékpáros Centrum, ahol mindennap lehetőség nyílik kerékpár kölcsönzésére.

Mitől különleges az Írott-kő Natúrpark?

View over the landscape  A belső béke érzése, amelyet a látogatók az Írott-kőnél megtapasztalhatnak, feledhetetlen. Az osztrák határhoz közel eső Hétforrásnál megpihenni egyedülálló élmény. A forrás egyes ágait a hét honfoglaló vezérről nevezték el. A forrás hét kifolyónyílását magába foglaló építményt 1896-ban, a honfoglalás ezredik évfordulója emlékére állították fel

Új program a 2004-ben létrehozott kőszegi borút, ahol a turisták átérezhetik, mennyi időt és energiát szentelnek az ország egyedülálló borai közé sorolható nedűk elkészítésének. A régióban készülő további specialitások közé tartozik a mézeskalács, a kecskesajt, valamint az almából készült finomságok, amelyeket nagy örömmel fogyasztanak a vendégek. Az új Gyógy- és Fűszernövénykert 2005-ben nyitotta meg kapuit, teljesen természetes termékekre összpontosít.

Kiemelt fontosságú, hogy megőrizzük a múlthoz számos szállal kapcsolódó Írott-kő Natúrpark helyét Magyarország gazdag történelmében. A helyi önkormányzatok már egy ideje különösen nagy hangsúlyt fektetnek a természetkímélő eljárások alkalmazására a mezőgazdaság, az építészet és az erdészet terén.

Történtek lépések a források természetkímélő módon való felújítása érdekében, amelyben önkéntesek is segítettek. Emellett minden évben indulnak tisztasági akciók is, amelyek célja az illegális hulladéklerakók és a környezetet sértő egyéb kellemetlen jelenségek felszámolása.

A legfontosabb látnivalók évszakonként:

  • Tavasz: Szőlő Jövésnek könyve ünnepség Szent György napján
  • Nyár: Hegyi túrázók, amint az Írott-kő csúcsa felé tartanak
  • Ősz: Színpompás őszi levélkoronák a hegyoldalakon
  • Tél: A levegőt hosszú métereken keresztül átszelő síugrók

 

Az Írott-kő Natúrpark fénypontjai:

  • Töltsön el egy napot a Gasztronómiai Fesztivál ízeit élvezve!
  • Szabaduljon meg a stressztől egy termálfürdőben lazítva!
  • Lovagoljon végig a hosszú, csendes ösvényeken!
Utolsó frissítés: 01/07/2011 | Az oldal tetejére