Navigációs útvonal

Hortobágy (Magyarország)

Horse rider © Hortobágy

A Hortobágy nem csupán Európa Nagy Alföld régiójának, Európa legnagyobb összefüggő füves területének a része, hanem olyan hely is, ahol a pásztorok mindmáig megőrizték ősi életmódjukat. A Kelet-Magyarországon elterülő, pusztaként ismert Hortobágy lenyűgöző tája egyedülálló példa az emberek és a természet harmonikus együttélésére. A megfontolt földhasználatnak köszönhetően a fajok sokszínűségét és élőhelyét egyaránt sikerült fenntartani. A hagyományos magyar háziállatok (nóniusz ló, magyar szürkemarha, racka juh, vízibivaly, mangalica sertés), csakúgy mint a gulyások, juhászok és lovasok szervesen hozzátartoznak ehhez a vidékhez.

A pásztorok – egy ősi életforma

A hortobágyi pásztoroknak az évszázadok során sikerült megőrizniük szokásaikat, ünnepeiket és konyhaművészetüket. Mintegy 200 család mindmáig az ősi életformát folytatja, sőt egy híres lótenyésztő központot is létrehoztak, amely a Mátai ménes 300 éves múltjáról tanúskodik. A látogatók az országos pásztorverseny és a Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok alkalmával, valamint a Pásztormúzeumban többet is megtudhatnak erről az élő örökségről.

Természetvédelmi területek – a Hortobágyi Nemzeti Park

A 80.000 hektáros Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország legnagyobb természetvédelmi területe. A park egyik legcsodálatosabb látványossága a madárvilága – a különböző költöző madarak, például vadludak, darvak és gázlómadarak egész csapatokban figyelhetők meg a park területén. A nemzeti park nagy részét természetes élőhelyek, szikes, fűvel borított területek és legelők alkotják, amelyek a természetes vízi világ helyreállítását célzó erőfeszítéseknek köszönhetően mocsarakat fognak közre.

Építészeti remekek – A Hortobágyi Csárda

A Hortobágy egykor kereskedelmi csomópontnak számított, és ezzel kapcsolatosan ma is számos látnivalót kínál. A Hortobágyi Csárda a magyar vendéglátó szakma legértékesebb építészeti remeke. A XVII – XVIII. századi épületet több alkalommal is újjáépítették, és jelenleg a népi barokk jegyeit viseli magán. A Csárda válogatott, biológiai termesztésből származó alapanyagokból készülő, tájjellegű ételekkel várja vendégeit.

A Pásztormúzeum épületében egykor a Csárda szállóvendégeinek kocsijait tárolták, ma azonban a múzeum a történelemről, a Hortobágy természeti és kulturális örökségeiről, valamint a pásztorhagyományokról nyújt részletes áttekintést az idelátogatóknak.

Élő kézművesség – A Körszín

A Körszín egyediségét a kézműves hagyományok élőképszerű bemutatása adja. A múzeumban különféle kézművesalkotások vásárolhatók.

Flóra és fauna – Ritka állatfajták a Hortobágyon

Cows © Hortobágy

A Pusztai Állatpark a régi magyar állatfajták, így a nóniusz ló, a magyar szürkemarha, a vízibivaly, a racka juh és a mangalica sertés szabadtéri kiállítása. A Hortobágyi Látogató- és Oktatóközpont természetrajzi kiállítása interaktív multimédiás eszközökkel mutatja be a nemzeti park gazdag növény- és állatvilágát. A központban egy turisztikai információs központ, valamint több kézműves műhely is helyet kapott.

A turisták a fentieken kívül számos egyéb érdekes tevékenység közül válogathatnak, ilyenek például a hortobágyi nemzetközi festőműhely, a nemzetközi kreatív alkotóműhely, a magyar szürkemarha tenyésztésének történetét bemutató kiállítás vagy a pásztorok élő örökségéről szóló fotókiállítás.

Vásárok és egyéb programok

A Hortobágy számos népszerű programnak ad helyet, amelyek jelentős része a pásztorokkal kapcsolatos. Az ősz végén és tavasz elején megrendezésre kerülő ki- és behajtási ünnepeken is a pásztorszokások elevenednek fel.

  • Pásztorok Ünnepe – Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok: a fesztivál több évtizede szolgálja a magyar lovaskultúra értékes hagyományainak a megőrzését.
  • Hortobágyi hídi vásár: ez az állattenyésztéssel kapcsolatos különleges rendezvény és legnagyobb élőállatvásár egyben a kézművesek és a népi kultúra művelőinek találkozóhelye.
  • Daruünnep: az egyik leglátványosabb őszi esemény. Minden év októberében több tízezer daru érkezik Hortobágyra és repül át a füves terület felett éjjeli pihenőhelyére.
  • Kastélykerti esték: az egyhetes programsorozat színes programválasztékkal várja a kikapcsolódni és szórakozni vágyókat. A rendezvénysorozat keretében különböző hagyományőrző programok, mint például az ötórai tea, főzőversenyek, orgonahangversenyek, koncertek, színházi előadások és sportesemények kerülnek megrendezésre.

Ám az év során számos egyéb rendezvényre is sor kerül, ilyen például az Országos Biovásár, az Országos Kézi Aratóverseny, az Országos Bio-főzőverseny, a Debreceni Pulykanapok, a Katonazenekarok Nemzetközi Fesztiválja, valamint a Debreceni Virágkarnevál.

Hortobágy (Magyarország) pdf - 532 KB [532 KB] English (en)

Utolsó frissítés: 25/07/2011 | Az oldal tetejére