Διαδρομή πλοήγησης

Νομαρχία Γρεβενών (Ελλάδα)

Lake and forest in a mountainous region © Grevena

Η νομαρχία Γρεβενών βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μια ορεινή περιοχή με πλούσιους φυσικούς βιότοπους: υπάρχουν πολλά δάση (Πίνδος-Βάλια Κάλντα, Βάλια Κίρνα), κοιλάδες ποταμών (Αλιάκμων, Βενέτικος) με άφθονη πανίδα και χλωρίδα. Η φύση είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό και την ιστορία, καθιστώντας τα Γρεβενά έναν ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες.

Πέτρινα γεφύρια, διατηρητέα μνημεία και γαστρονομία

Τα Γρεβενά έχουν πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά και διαθέτουν μουσεία (ένα μουσείο παλαιοντολογίας και αρχαιολογικούς χώρους), σπουδαία θρησκευτικά μνημεία (εκκλησίες, μοναστήρια) και τα πιο εντυπωσιακά πέτρινα γεφύρια σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Τα πιο σημαντικά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία από την 11η Εφορία Βυζαντινών Μνημείων. Η περιοχή προωθεί το γεωτουρισμό και διαθέτει αλπικά και τουριστικά μονοπάτια. Τα μανιτάρια αποτελούν σημαντικό τμήμα της τοπικής γαστρονομίας και ιστορίας.

Πλήθος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων

Ως ορεινή περιοχή, τα Γρεβενά προσφέρουν ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες – απλή και ορεινή πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία και ποτάμια αθλήματα [καγιάκ και κατάβαση ορμητικών ποταμών με σχεδία (white water rafting)]. Οι περισσότερες δραστηριότητες σχετίζονται με το χιόνι και πραγματοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα Γρεβενά διαθέτουν ένα εξαιρετικό χιονοδρομικό κέντρο (Βασιλίτσα), το μοναδικό με πίστες που διασχίζουν δάση από μαυρόπευκα.

Η οροσειρά της Πίνδου σχηματίζει ένα φυσικό πάρκο με προστατευμένες περιοχές και καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού πάρκου της Πίνδου. Θησαυροί όπως το σπήλαιο στον Τσούργιακα τονίζουν τις φυσικές ιδιομορφίες της περιοχής. Η πανίδα και η χλωρίδα αποτελούν ιδιαίτερους πόρους και συνδυάζονται με χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως πέτρινα γεφύρια, υδρόμυλους και εκκλησίες, για να δώσουν πρόσθετη αξία στην περιοχή. Συστηματική παλαιοντολογική έρευνα και ανασκαφές πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, όπου έχουν βρεθεί πολλά απολιθώματα θηλαστικών.

Πέτρινα γεφύρια, απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Στα Γρεβενά βρίσκονται πολλά ιστορικά γεφύρια από την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας. Υπάρχουν 13 πέτρινα γεφύρια στον ποταμό Βενέτικο, μερικά απ’ τα οποία θεωρούνται τα πλέον σημαντικά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η Βάλια Κάλντα («ζεστή κοιλάδα») είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά καταφύγια της χώρας. Βρίσκεται στην Πίνδο και πραγματικά αξίζει να την επισκεφθεί κανείς. Το Αρκουδόρεμα κυριαρχεί σε αυτό το άγριο τοπίο και τα νερά του φιλοξενούν βίδρες και δύο είδη πέστροφας. Οι σχισμές στα βράχια, οι ψηλές κορυφές και οι λόφοι εναλλάσσονται στο άγριο τοπίο που έχει θέα στις μικρές λίμνες Φλέγγα. Το φαράγγι του Όρλιακα και το σπήλαιο του Τσούργιακα είναι δύο ασυνήθιστοι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί που προσφέρουν καταφύγιο σε πολλά πουλιά.

Παραδοσιακά χωριά

Mushrooms © Grevena

Το χωριό της Δεσκάτης είναι χτισμένο σε παραδοσιακό ρυθμό, με πολλές εκκλησίες και μοναστήρια που αξίζει να επισκεφθείτε. Το χωριό Τρίκωμο, στις ανατολικές πλαγιές των βουνών της Πίνδου ανάμεσα στους λόφους, είναι διάσημο για τα πολυάριθμα αμπέλια του, το δυνατό του τσίπουρο και το άφθονο καλό κρασί του.

Άλλα χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε είναι η Κρανιά, με βαθιά σκοτεινά δάση, τα Βλαχοχώρια, χαμένα μέσα σε δάση, βοσκοτόπια και δροσερά νερά, η Σαμαρίνα που κατοικείται το καλοκαίρι, όπως και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Η Λάβδα, το Πανόραμα και το Πολυνέρι είναι πάνω στον δασικό δρόμο ο οποίος ξεκινά από την Αβδέλα, που προσφέρει συναρπαστική θέα στον Όρλιακα και στη Βασιλίτσα.

Ο εορτασμός του καρναβαλιού – επιστροφή στο παρελθόν

Στη διάρκεια του καρναβαλιού αναβιώνουν στην περιοχή πολλά έθιμα και πραγματοποιούνται παραδοσιακές εκδηλώσεις που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Τα θέματα των πανηγυριών αντλούνται από τις εμπειρίες των κατοίκων, την κοινωνική τους ζωή και την ιστορία της περιοχής. Κάτοικοι και επισκέπτες ψυχαγωγούνται σε μια πολιτιστική διαδρομή που περιλαμβάνει φωτογραφίες, μουσική και τραγούδια, που όλα μαζί δίνουν την αυθεντική αίσθηση μιας πραγματικής γιορτής στα Γρεβενά.

Η περιοχή διοργανώνει ένα υπαίθριο πανηγύρι που ονομάζεται Ανακατωσάρια, το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Κάθε χρόνο η Δεσκάτη γιορτάζει τα Πασχαλόγιορτα. Αναβιώνει το τοπικό έθιμο της Ανδρομάνας, κατά το οποίο οι κάτοικοι αποχαιρετούν την Πασχαλιά οργανώνοντας ένα παραδοσιακό πανηγύρι που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Τα αγόρια του χωριού εκτελούν τον τοπικό χορό της Ανδρομάνας, που είναι μοναδικός σε όλη την Ελλάδα. Ανεβασμένοι ο ένας στους ώμους του άλλου, οι χορευτές σχηματίζουν τρεις σειρές που αποτελούνται από έξι, πέντε και τρία άτομα αντίστοιχα.

Δοκιμάζοντας την τοπική κουζίνα

Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει εξαίσια πιάτα φτιαγμένα με μανιτάρια, κρεατικά, τυριά και οργανικά προϊόντα. Τα σπιτικά προϊόντα, όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά, καθώς και τα τοπικά ποτά, όπως το τσίπουρο, είναι διάσημα σε ολόκληρη την περιοχή.

Ένας τρόπος να παρουσιαστούν και να προωθηθούν τα ιδιαίτερα προϊόντα των Γρεβενών, ειδικά τα τοπικά και οργανικά προϊόντα, είναι η γιορτή μανιταριού που οργανώνεται το καλοκαίρι. Έχει επίσης ιδρυθεί ένας σύλλογος μανιταριών που δίνει πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τα μανιτάρια της περιοχής και τους τρόπους μαγειρέματός τους.

Νομαρχία Γρεβενών (Ελλάδα) pdf - 1024 KB [1024 KB] English (en)

Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2011 | Αρχή σελίδας