Sökväg

Wild Taiga (Finland)

Peaceful lake fishing © Wild Taiga

Kuhmo-Suomussalmi eller Wild Taiga ligger i Kainuu-regionen längst ut vid Finlands östligaste gräns mot Ryssland. Tack vare sitt läge i den västligaste delen av den eurasiska tajgan är det ett förtrollande område med gröna barrskogar, åsar som delar av dalar som formats under istiden, klart vatten och många arter av vilda djur. Dessa lokala landskap har avbildats i många välkända finska målningar.

Områdets läge gör att det också varit ett slagfält där många historiskt betydelsefulla slag har utkämpats. Det finska nationaleposet Kalevala består av muntlig poesi och sammanställdes av Elias Lönnrot. Kalevala är den främsta skatt som denna unika kulturella bakgrund givit upphov till. Verket har sitt ursprung i regional folklor, och särskilt i den muntliga traditionen från Viena-Karelian. Wild Taiga är ett projekt som drivs genom små familjeägda företag och som syftar till att uppmärksamma den lokala befolkningen och dess levnadssätt, traditioner och produkter samt till att föra naturen närmare människorna.

Att beskåda vildmarkslivet i Europas grönbälte

De vidsträckta naturreservaten som finns i regionen utgör tillsammans med skyddsområdena i Ryssland en del av Europas grönbälte. I denna vildmark kan man beskåda och fotografera vildmarkslivet. Det är ett av de bästa områdena i Europa om man vill träffa på vild finsk brunbjörn, lodjur och varg. Två centra vägleder besökarna genom denna vildmark – Petola och Hossa. Tack vare midnattssolen kan man också beskåda livet i vildmarken hela natten lång.

Utomhusaktiviteter

Det finns oändligt många utomhusaktiviteter man kan ägna sig åt, alltifrån hästridning och fiske till vandring och kajakpaddling. De svala höstdagarna är högsäsong för svamp- och bärplockning. Är man ute efter större utmaningar finns det i Hossa vandringsområde 100 km av markerade stigar som löper utefter den ryska gränsen.

Krigsmemorabilia

Denna gränsregion mellan Finland och Ryssland är en korsväg där många betydelsefulla krigsslag, så som det Finska vinterkriget 1939-40, har utkämpats. Krigshistorien presenteras i stora utställningar vid infarten till Raate och på Vinterkrigsmuséet där det visas fotografier, rekonstruktioner av skyttegravar och fästningar och där det också finns andra krigsmemorabilia.

Kalevala spirit

Locals preparing an exhibition to celebrate the Kalevala spirit in a traditional village © Wild Taiga

Kalevala spirit upplevelsepark är en ny attraktion där besökare ges många olika möjligheter att bekanta sig med Kalevala och dess kultur.

Området utmärks av en rik kulturell bakgrund och ett alldeles särskilt förhållande till naturen. Tack vare Juminkeko-stiftelsen och en rad intressanta evenemang kan vi lära känna dessa särdrag och få reda på hur Kalevala-eposet hålls levande.

Årets största evenemang i Kuhmo är Kuhmos internationella kammarmusikfestival. Festivalen har ägt rum sedan 1970 och är idag en av de största i Finland. Under juli månad (som också kallas Jolly Juli) anordnas konserter, musik och danskurser, guidade vandringar i naturen, båtturer, friidrott för barn. Regionen står också som värd för andra festligheter så som Sommelo - den internationella festivalen för etnisk musik och världsmästerskapen i bärplockning.

Traditionell matlagning

Den traditionella maten i Kainuu är ett resultat av hundratals års inflytande från såväl östlig som västlig matkultur. På de lokala restaurangerna serveras vildsvamp, bär, fisk och viltkött och allt kryddas på ett unikt sätt.

Den ortodoxa buffén är ett exempel på karelsk matlagning vars särdrag är bräserade och ugnsbakade rätter. Den lokala maten följer årstiderna och man använder sig av säsongsråvaror. Traditioner respekteras på ett nyskapande sätt. Lokalt fångad fisk från sjöar, kötträtter, en mängd olika pajer, bakelser och svamprätter ingår i buffén. Bland efterrätterna finns ugnsbakad ostkaka med skogsbär och smörbakelser. Turisterna kan också själva lära sig att tillaga traditionella karelska piroger.

Helgtiderna

Juletid kan besökarna njuta av den finska julstämningen med alla dess dofter, levande ljus, musik och snö. Den fästningsliknande Pohjola-anläggningen har en idyllisk innergård med traditionella träbyggnader som bidrar till att skapa en stämning som påminner om en julsaga.

Wild Taiga (Finland) pdf - 541 KB [541 KB] English (en) suomi (fi)

Senaste uppdatering: 01/07/2011 | Till början