Navigointipolku

Wild Taiga (Suomi)

Peaceful lake fishing © Wild Taiga

Kuhmo-Suomussalmi tai Wild Taiga -alue on Suomen itäisimmällä rajalla, Venäjän naapurina Kainuussa. Sen sijainti Euraasian taiga-alueen läntisimpänä osana tekee siitä lumoavan paikan, jossa on ikivihreitä havumetsiä, jääkaudelta peräisin olevia harjulaaksoja, kirkkaita vesiä ja runsas villieläimien kirjo. Tämä paikallinen maisema on ikuistettu moniin kuuluisiin suomalaisiin maalauksiin.

Alueen sijainti on tehnyt siitä historiallisesti merkittävien taisteluiden tapahtumapaikan. Elias Lönnrot kokosi siellä suullisesta runonlaulantaperinteestä koostuvan Suomen kansalliseepoksen Kalevalan, joka on ainutlaatuisen kulttuuritaustan kirkkain helmi. Kalevala on koottu yhteen alueen kansantaruista, etenkin Vienankarjalan suullisesta perimätiedosta. Wild Taiga on pienten perheyritysten hanke ja sen tavoitteena on edistää alueen asukkaiden elintapaa, perinteitä ja tuotteita sekä luonnon ja ihmisen lähentymistä.

Luonnon tarkkailua Euroopan vihreällä vyöhykkeellä

Alueen laajat luontoalueet yhdessä Venäjän suojelualueiden kanssa muodostavat Euroopan vihreän vyöhykkeen. Villi luonto tarjoaa oivalliset puitteet eläimien tarkkailuun ja valokuvaukseen. Se onkin yksi parhaista Euroopan alueista, jossa voi havaita karhun, ilveksen tai suden. Petolan ja Hossan kahdessa keskuksessa opastetaan matkailijoita eräseuduilla matkailuun. Keskiyön auringon valossa on mahdollista tarkkailla villieläimiä koko yön ajan.

Toimintaa ulkoilmassa

Alueella on rajattomasti mahdollisuuksia ulkoilmatoimintaan aina ratsastuksesta vaellukseen ja melontaan. Kirpeät syyspäivät ovat parasta aikaa sienestykseen ja marjastukseen. Haastavampaa toimintaa varten Hossan vaellusalueella on 100 kilometriä merkittyjä reittejä Venäjän rajaa myötäillen.

Sotamuistoja

Suomen ja Venäjän raja-alue on risteyskohta ja merkittävien taisteluiden tapahtumapaikka. Siellä käytiin Suomen talvisodan 1939–1940 taisteluita. Raatteen tien näyttelyissä ja talvisodasta kertovassa museossa esitellään sotahistoriaa kuvien, restauroitujen juoksuhautojen ja muistomerkkien muodossa.

Kalevala spirit

Locals preparing an exhibition to celebrate the Kalevala spirit in a traditional village © Wild Taiga

Kalevala spirit -elämyspuisto on uusi nähtävyys, jossa vierailijat voivat tutustua Kalevalaan ja sen kulttuuriin eri tavoin.

Alueen luonteenpiirteitä ovat rikas kulttuuriperimä ja erityinen suhde luontoon. Tästä ovat osoituksena Juminkeko-säätiö ja lukuisat tapahtumat, jotka myös osoittavat miten Kalevalaa on pidetty elävänä.

Vuoden suurin tapahtuma Kuhmossa on Kuhmon kamarimusiikkifestivaali, joka on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja on nykyään yksi Suomen suurimmista festivaaleista. Konsertit, musiikki- ja tanssikurssit, opastetut luontopolut, veneretket ja erityisesti lapsille suunnatut urheilutapahtumat järjestetään heinäkuussa (jota kutsutaan nimellä hilpeä heinäkuu). Alueella järjestetään myös muita juhlatapahtumia, kuten esimerkiksi kansainvälinen kansanmusiikkijuhla Sommelo, sekä marjanpoiminnan maailmanmestaruuskisat.

Perinteinen keittiö

Kainuun perinneruuat ovat syntyneet idän ja lännen vuosisatojen aikaisista vaikutteista. Metsäsienet, marjat, kala ja riista tuovat paikallisissa ravintoloissa tarjottuihin aterioihin erityisen lisänsä.

Ortodoksien pitopöytä kuuluu karjalaiseen keittiöön, johon kuuluvat pataruuat ja uunissa haudutetut ruoat. Paikallinen keittiö muuntuu vuodenaikojen mukaan ja ruoissa käytetään sesonkituotteita. Keittiö kunnioittaa perinteitä kekseliäästi. Paikallinen järvikala, liharuuat, erilaiset piirakat ja leivonnaiset sekä sieniruoat ovat tarjolla pitopöydässä. Jälkiruokiin kuuluvat uunijuusto metsämarjojen kera ja rahkapiirakat. Matkailijat voivat myös opetella perinteistä karjalanpiirakoiden valmistusta.

Juhlakausi

Joulun aikaan vierailijat voivat nauttia Suomen jouluun kuuluvista tuoksuista, kynttilöistä, musiikista ja lumesta. Linnoitusmaisen Pohjolan talon idyllinen pihapiiri sekä perinteiset hirsirakennukset luovat joulusaduista tutun tunnelman.

Wild Taiga (Suomi) pdf - 645 KB [645 KB] English (en) svenska (sv)

Viimeisin päivitys: 01/07/2011 | Sivun alkuun