Διαδρομή πλοήγησης

Βουνί Παναγιάς (Κύπρος)

Με τα εναλλασσόμενα και γραφικά της τοπία, η περιοχή είναι γνωστή για τις περιπατητικές διαδρομές της. Το Μονοπάτι της Φύσης του χωριού Βουνί Παναγιάς, με το ποικίλο υψόμετρο και το κακοτράχαλο έδαφος, καλύπτει μια έκταση σχεδόν 10 χιλιομέτρων. Οι πεζοπόροι που φθάνουν στο υψηλότερο σημείο ανταμείβονται από την εκπληκτική πανοραμική θέα του χωριού Παναγιά, της χερσονήσου του Ακάμα, καθώς και τα ηλιοβασιλέματα επάνω από την οροσειρά του Τροόδους.

Το περπάτημα στους δρόμους του κρασιού είναι άλλη μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσει κανείς στο Βουνί Παναγιάς. Η περιοχή φιλοξενεί τρεις αμπελώνες που παράγουν ορισμένα από τα πιο εξωτικά κρασιά του νησιού. Ο συνδυασμός του κρασιού με μεζέδες της τοπικής κουζίνας (μια ποικιλία παραδοσιακών μικρών πιάτων) συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Για να γνωρίσετε την αρχαία ιστορία του τόπου, κάντε μια βόλτα έως τη Μονή του Αγίου Νικολάου. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ., επάνω από τα ερείπια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στη Θεά Ήρα.

Τι είναι αυτό που κάνει το Βουνί Παναγιάς ιδιαίτερο;

Village in mountains © Vouni Panagias    Εξαιρετικά σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών και άγριας ζωής κατοικούν στο Βουνί Παναγιάς. Τα τέσσερα μεγαλύτερα είδη ενδημικών θηλαστικών της Κύπρου περιφέρονται στις ορεινές πλαγιές. Ένα από αυτά, το αγριοπρόβατο Mouflon, εμφανίζεται μόνο στο Δάσος της Πάφου. Για τους φυσιολάτρες, υπάρχουν περισσότερα από 650 είδη φυτών, όπως δέντρα, θάμνοι και σπάνια ποώδη φυτά. Η εκπληκτική φυσική βλάστηση κυριαρχεί ολόκληρο το χρόνο και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το τοπίο είναι απαράμιλλο

Το χωριό Παναγιά είναι επίσης η γενέτειρα ενός από τους πιο επιφανείς άνδρες της πρόσφατης ιστορίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και ας μην ξεχνάμε τη φιλοξενία των ανθρώπων. Οι επισκέπτες επαινούν τη δεκτικότητα και τη φιλικότητα των ντόπιων απέναντι στους τουρίστες.

Η μοναδικότητα της περιοχής και η οικολογική της αξία είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες για τους κατοίκους της περιοχής. Το Βουνί Παναγιάς είναι μια αρχαία περιοχή που άκμασε επί σειρά ετών. Οι άνθρωποι κατανοούν την πολιτισμική κληρονομιά και καταβάλλουν προσπάθειες για τη διατήρηση της αυθεντικότητάς της.

Προωθούνται συνεχώς αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του τουρισμού, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η προστασία των φυσικών, καθώς και των τεχνητών ιστορικών χαρακτηριστικών της περιοχής.

Τι να αναζητήσετε:

  • την άνοιξη: οργιώδη κλήματα που εμπλουτίζουν τους αμπελώνες της περιοχής
  • το καλοκαίρι: αναζωογονητικές πηγές που δροσίζουν το θερινό κλίμα
  • το φθινόπωρο: φυσικές διαδρομές μέσα από τις θεαματικές φυλλωσιές του δάσους
  • το χειμώνα: εορταστικά φεστιβάλ με απαράμιλλη τοπική φιλοξενία

Τα καλύτερα στο Βουνί Παναγιάς

  • Κρασί και φαγητό στο Φεστιβάλ Κρασιού της Παναγιάς
  • Θεαματικά ηλιοβασιλέματα από τη θέα από ψηλά
  • Καθαρός αέρας στο Δάσος της Πάφου
  • Διαδρομές διαμέσου των αιώνων στα αρχαία μοναστήρια
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2011 | Αρχή σελίδας