Διαδρομή πλοήγησης

Τρόοδος (Κύπρος)

Roses collected for the 'Roses festival' © Troodos

Το Τρόοδος περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές περιοχές με κέντρο το όρος Όλυμπος, την υψηλότερη κορυφή στην Κύπρο (1.952 μέτρα):

  • Την περιοχή ορεινών θερέτρων Λεμεσού, γύρω απ’ τα κεντρικά υψώματα της οροσειράς Τροόδους, με χωριά ανάμεσα στα πευκοδάση.
  • Την περιοχή Πιτσιλιά (Βόρεια και Νότια), στα ανατολικά του όρους Όλυμπος, με γραφικές κοιλάδες γεμάτες αμπέλια, αμυγδαλιές, φουντουκιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Καλύτερη εποχή να την επισκεφθείτε είναι η άνοιξη, όταν όλη η κοιλάδα είναι ανθισμένη.
  • Την κοιλάδα Σολιά στα βόρεια, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Λευκωσία-Τρόοδος, μια γοητευτική περιοχή με ήσυχα χωριά χτισμένα σε τοποθεσίες μεγάλης φυσικής ομορφιάς.
  • Την κοιλάδα Μαραθάσα, στις βορειοδυτικές πλαγιές της οροσειράς Τροόδους. Είναι μια εύφορη περιοχή με μικρά χωριά και πηγές με κρυστάλλινο νερό, γνωστή για τα κεράσια της.
  • Την περιοχή Κρασοχωριά και «Κουμανταρία», στις νότιες πλαγιές της οροσειράς Τροόδους, που είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν αρκετές μικρές επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην παραγωγή τοπικού κρασιού, δημιουργώντας ποικιλίες κρασιού διεθνούς εμβέλειας.

Το Τρόοδος διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, παραδοσιακές οικίες και ξενώνες αγροτουρισμού. Υπάρχουν σχεδόν 2.000 κλίνες σε διάφορες εγκαταστάσεις, από στοιχειώδη καταλύματα στα χωριά μέχρι ξενοδοχεία 4 αστέρων. Οι επισκέπτες έχουν πολλά να κάνουν και να δουν στην περιοχή: κύριες δραστηριότητες είναι το περπάτημα ή η ποδηλασία μέσα στα δασικά φυσικά μονοπάτια, η παρακολούθηση μιας τοπικής γιορτής σε κάποιο χωριό, η δοκιμή της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και η ανακάλυψη των πολιτιστικών μνημείων που έχουν συμπεριληφθεί στις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Όσοι ασχολούνται με την παρατήρηση πουλιών, οι βοτανολόγοι, οι γεωλόγοι, οι πεζοπόροι, οι ποδηλάτες, οι φωτογράφοι και οι φυσιολάτρεις που αποζητούν ένα ήρεμο διάλειμμα από τα κοσμοπολίτικα θέρετρα των ακτών θα απολαύσουν τη διαμονή τους στην περιοχή!

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο του Τροόδους καλύπτει έκταση 9.337 εκταρίων γύρω από το όρος Όλυμπος. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Χιονίστρα (1.952 μ.) και η χαμηλότερη το δάσος Μονή (700 μ.). Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μεγάλη φυσική ομορφιά και προσφέρεται για δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, το σκι, η ποδηλασία, η μελέτη της φύσης και τα πικνίκ. Το πάρκο έχει πλούσια πανίδα, η οποία προστατεύεται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο γυπαετός, το κοράκι, ο σπιζαετός, ο βουνοδεντροβάτης και η σκαλιφούρτα.

Στη γεωλογία της περιοχής περιλαμβάνεται ένα καλοδιατηρημένο οφιολιθικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε από τον ωκεάνειο φλοιό πριν από περίπου 90 εκατ. χρόνια. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τμήματα αυτού του συγκροτήματος περπατώντας σ’ ένα από τα πολλά φυσικά μονοπάτια του πάρκου.

Στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά στην περιοχή Πιτσιλιάς απαντώνται πάνω από 600 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων είναι και 27 ενδημικά στην Κύπρο. Τα περισσότερα δέντρα δάσους είναι οι τραχείες πεύκες (Pinus brutia) και οι λατζιές (δρυς η κληθρόφυλλη, Quercus alnifolia). Η πανίδα περιλαμβάνει αλεπούδες, λαγούς, σκαντζόχοιρους, φίδια, σαύρες και σπάνια ενδημικά είδη πεταλούδας. Στα είδη πουλιών που ζουν στο πάρκο συγκαταλέγονται ο σπιζαετός, ο τρυποράσιης, η σκαλιφούρτα, η ελατοπαπαδίτσα, ο γκιώνης, η κίσσα, η νησοπέρδικα και η φάσα. Οι δύο σημαντικότεροι ποταμοί της Κύπρου, ο Πεδιαίος και ο Γιαλιάς, έχουν τις πηγές τους στο πάρκο.

Στην περιοχή του Τροόδους υπάρχουν πέντε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο «NATURA 2000».

Timios Prodromos Church © Troodos

Τα αμπέλια καλύπτουν μεγάλο ποσοστό της λοφώδους και ορεινής γης της Κύπρου, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 1.500 μέτρα. Τα περισσότερα αμπέλια είναι συγκεντρωμένα στη νότια περιοχή του Τροόδους, κυρίως στις πλαγιές της περιοχής Κρασοχώρια και «Κουμανταρία».

Από τα αμπέλια της περιοχής βγαίνει ένα γλυκό, γεμάτο κρασί για επιδόρπιο που είναι γνωστό ως κουμανταρία και αρχικά παραγόταν από την «Grand Commanderie» των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατά το 14ο αιώνα· θεωρείται το παλαιότερο κρασί του κόσμου με ονομασία προέλευσης.

Το Τρόοδος αποτελεί επίσης το πνευματικό κέντρο της Κύπρου. Εδώ βρίσκονται παλιές εκκλησίες με τοιχογραφίες, έξοχα δείγματα της βυζαντινής τέχνης. Δέκα τέτοιες εκκλησίες, με τις αξιόλογες ξύλινες επικλινείς στέγες τους, τις εικόνες και τις τοιχογραφίες τους, έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο με τις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το Τρόοδος φιλοξενεί επίσης μερικά από τα αγιότερα μοναστήρια, όπως τις μονές Κύκκου, Τροοδίτισσας και Μαχαιρά.

Η παράδοση και η κληρονομιά αποτελούν σημαντικό τμήμα της ζωής στην περιοχή, όπου υπάρχουν πολλά μικρά μουσεία και κέντρα αφιερωμένα σε παραδοσιακές τέχνες, στο περιβάλλον, στην εικονογραφία και στην αγροτική ζωή. Τα τοπικά πανηγύρια στη γιορτή του προστάτη αγίου κάθε χωριού είναι βασικό κομμάτι της ζωής στην περιοχή. Άλλες εκδηλώσεις καλύπτουν ευρεία γκάμα θεμάτων όπως τα φεστιβάλ λαϊκής τέχνης, οι εκθέσεις ψωμιού, διατηρημένων γλυκών, κρέατος και άλλων τοπικών προϊόντων και οι εκδηλώσεις δοκιμής κρασιών.

Πέρα από τις εκδηλώσεις που επικεντρώνονται στην τοπική παράδοση και κληρονομιά, το Τρόοδος φιλοξενεί πολυάριθμες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλα τα γούστα και σε όλες τις ηλικίες. Αυτές ξεκινούν από τους αγώνες κλασικών αυτοκινήτων και φτάνουν σε ολοήμερες εκδηλώσεις όπου ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να δοκιμάσει τοξοβολία, ιππασία ή ορεινή ποδηλασία.

Περισσότερες πληροφορίες για την περιοχή του Τροόδους μπορείτε να βρείτε στους δικτυακούς τόπους www.visitcyprus.com και www.rural-cyprus.com.

Τρόοδος (Κύπρος) pdf - 557 KB [557 KB] English (en)

Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2011 | Αρχή σελίδας