Διαδρομή πλοήγησης

Αγρός (Κύπρος)

Pine branch © Troodos

Χτισμένο στις πλαγιές του όρους Τρόοδος, στην καρδιά της περιοχής Πιτσιλιά που βρίσκεται στο κέντρο της Κύπρου, το χωριό Αγρός προσφέρει μια αυθεντική, παραδοσιακή ταξιδιωτική εμπειρία. Η εγγύτητά του σε όλες τις πόλεις και στα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου εγγυάται την εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο.

Ο Αγρός αποτελεί ιδανικό αγροτικό προορισμό ολόκληρο το χρόνο όχι μόνο λόγω του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και χάρη στις τοπικές παραδόσεις και τους χώρους πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το όνομα του χωριού προέρχεται από ένα μοναστήρι του 11ου αιώνα. Ο Αγρός ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και ανέπτυξε τη διάσημη βιομηχανία ροδοστάγματος με την εισαγωγή της Ροδής της Δαμασκηνής από τη Μεσοποταμία στις αρχές του 20ού αιώνα. Το χωριό προσφέρει λοιπόν στους επισκέπτες του μοναδικές ευκαιρίες να συμμετάσχουν στις γιορτές της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ομορφιάς της φύσης, όπως η γιορτή τριαντάφυλλου τον Μάιο.

Η περιοχή ανατολικά του όρους Όλυμπος, γνωστή ως Πιτσιλιά, αποτελείται από 40 χωριά συμπεριλαμβανομένου του Αγρού. Οι γραφικές κοιλάδες είναι γεμάτες αμπέλια, αμυγδαλιές, φουντουκιές, καρυδιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα. Η Πιτσιλιά είναι γνωστή ως ο οπωρώνας της Κύπρου. Η καλύτερη εποχή να την επισκεφθείτε είναι η άνοιξη, όταν όλη η κοιλάδα είναι ανθισμένη.

Αγρός

Το χωριό Αγρός βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Πιτσιλιά μέσα σε μια όμορφη κοιλάδα, με τους γύρω λόφους γεμάτους άγριες τριανταφυλλιές. Υπάρχουν πολλοί χώροι αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και ειδικά μονοπάτια για περπάτημα και πεζοπορία για όσους αγαπούν τη φύση και τους αρέσει να ανακαλύπτουν την πανίδα και τη χλωρίδα.

Τα όμορφα διαμορφωμένα αμπέλια, οι αμυγδαλιές, οι καρυδιές, οι οπωρώνες και οι πηγές με κρυστάλλινο νερό που τρέχει όλο το χρόνο καθιστούν τον Αγρό ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα του νησιού.

Φυσικά μονοπάτια

Την περιοχή του Αγρού διασχίζουν τρία φυσικά μονοπάτια, ιδανικά για να απολαύσει ο επισκέπτης το ειδυλλιακό τοπίο. Μια βόλτα μέσα στο χωριό αποκαλύπτει σημαντικές πλευρές της παράδοσης, της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του νησιού είναι το Μουσείο Φραγκουλίδη. Το μουσείο λαϊκής τέχνης, που στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό κτίριο, διαθέτει μια συλλογή από τοπικά τεχνουργήματα και αντικείμενα. Στα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματά του συγκαταλέγεται ένας παραδοσιακός ελαιόμυλος.

Εκκλησίες στον Αγρό

Ο χριστιανισμός είναι συνυφασμένος με την κυπριακή ιστορία και στην περιοχή του χωριού βρίσκεται ένα συναρπαστικό μοναστήρι του 19ου αιώνα. Η εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας, που ανεγέρθηκε στα ερείπια του μοναστηριού του Αγρού, είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής και διαθέτει τεράστιο τρούλο. Στην εκκλησία φυλασσόταν επίσης η εικόνα της Παναγίας Ελεούσας μέχρι το 1990 οπότε και μεταφέρθηκε σ’ ένα κοντινό παρεκκλήσιο.

Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου (Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή) είναι μια βασιλική του 19ου αιώνα που βρίσκεται στον ανατολικό Αγρό.

Οινοποιεία του Αγρού

Ο Αγρός βρίσκεται πάνω σε μια διαδρομή του κρασιού που διασχίζει περιοχές με πεύκα και αμπέλια στις πλαγιές του βουνού. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύο οινοποιεία: το οινοποιείο Βασιλικόν στην Κυπερούντα και το οινοποιείο Τσιάκκας στο Πελένδρι.

Καλλιέργεια και συγκομιδή του τριαντάφυλλου

Lemesos Apollo temple © Troodos

Στη διάρκεια του Μαΐου, οι καλλιεργητές τριαντάφυλλου μαζεύουν περίπου μισό εκατομμύριο μπουμπούκια πολύ νωρίς το πρωί, όσο τα φύλλα είναι ακόμα υγρά από την πρωινή πάχνη. Αυτά τα λουλούδια πλημμυρίζουν ολόκληρη την περιοχή μ’ ένα ευωδιαστό άρωμα. Οι χωρικοί του Αγρού και των γύρω κοινοτήτων χρησιμοποιούν αυτό το εκχύλισμα για να παραγάγουν έλαιο τριαντάφυλλου, ροδόσταγμα, λικέρ και μπράντι. Το ροδόσταγμα χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στην κυπριακή κουζίνα.

Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και να αγοράσει διάφορα προϊόντα σε πολλά εργαστήρια του χωριού. Το παραδοσιακό εργαστήριο ροδοστάγματος του Αγρού έχει προϊόντα όπως λικέρ, μπράντι, γλυκά και αρώματα, όλα με βάση το ροδόσταγμα και το έλαιο τριαντάφυλλου.

Κυπριακή κουζίνα

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του Αγρού διατηρούν και προάγουν την παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα. Οι γαστρονομικές επιλογές περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία από τους διάσημους κυπριακούς μεζέδες και σπεσιαλιτέ όπως το χαλούμι (άσπρο τυρί με χορταρικά), παραδοσιακά γλυκά σαν το σουτζιούκο (μείγμα μούστου και αμύγδαλων ή καρυδιών), το μαχαλεπί (άμυλο από ρύζι με σιρόπι ροδόνερου), κομπόστες, αλατισμένες και παστές λιχουδιές, γνωστά προϊόντα από χοιρινό όπως ο παστουρμάς, καυτερά λουκάνικα και καπνιστά προϊόντα όπως το χοιρομέρι (καπνιστό χοιρινό), η λούντζα (καπνιστό χοιρινό φιλέτο) και το μπέικον.

Η γιορτή τριαντάφυλλου

Το τριαντάφυλλο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιουδαιοχριστιανικής και της μουσουλμανικής παράδοσης ως σύμβολο αγνότητας, αφοσίωσης και αγάπης. Οι λάτρεις των τριαντάφυλλων θα απολαύσουν μια επίσκεψη στον Αγρό στη διάρκεια του Μαΐου για την ετήσια γιορτή τριαντάφυλλου, που διαρκεί μία εβδομάδα την εποχή που ανθίζουν τα τριαντάφυλλα. Η γιορτή περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες, εκθέσεις και επιδείξεις με αντικείμενο την ομορφιά της φύσης και τις τοπικές παραδόσεις.

Στις δραστηριότητες περιλαμβάνονται το μάζεμα των τριαντάφυλλων με το χέρι στους αγρούς, μέσα στα αρώματα, τα χαρούμενα χρώματα και τους ήχους της φύσης· η παρακολούθηση της διαδικασίας παρασκευής ροδοστάγματος, ώστε ο επισκέπτης να μάθει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η χρήση προϊόντων από τριαντάφυλλα· η συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να πληροφορηθεί για τον μακραίωνο πολιτιστικό συμβολισμό των τριαντάφυλλων και των προϊόντων τους· ζωντανές παραστάσεις και θεάματα που ανεβάζονται από τον τοπικό θεατρικό σύλλογο και την ομάδα χορού. Στο χώρο της γιορτής τοπικοί παραγωγοί και ο όμιλος γυναικών του Αγρού προσφέρουν κυπριακές λιχουδιές φτιαγμένες με τοπικές συνταγές.

Η καλλιέργεια της Ροδής της Δαμασκηνής και η παραγωγή προϊόντων από τριαντάφυλλα, όπως αρώματα, μπράντι και λικέρ από τριαντάφυλλο και τοπικές συνταγές για προϊόντα αρτοποιίας, αποτελούν επίσης το θέμα σεμιναρίων και ξεναγήσεων. Όμιλοι νέων και πολιτιστικοί σύλλογοι οργανώνουν απαγγελίες ποίησης και ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις με θέμα τα τριαντάφυλλα και το χωριό Αγρός, ενώ εκτελούνται χοροί υπό τους ήχους της τοπικής παραδοσιακής μουσικής.

Αγρός (Κύπρος) pdf - 896 KB [896 KB] English (en)

Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2011 | Αρχή σελίδας