Navigation path

Nin (Hrvatska)

Nin

Adriatic SeaNin je smješten u plitkoj uvali i približno je 14 km udaljen od regionalnog središta, grada Zadra, na istočnoj obali Jadranskog mora. Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad jer bio je prva metropola hrvatskih kraljeva od 9. stoljeća. Smješten je na malom otoku koji je povezan kopnom sa dva kamena mosta iz 16. stoljeća.

Dobro uhodani putovi i prirodne pješčane plaže omiljena su mjesta za obitelji s malom djecom, a izvan sezone savršena su mjesta za dugačke šetnje u prirodnom okruženju. Također, ovaj grad je i nadahnuće za svakoga u potrazi za pričama iz povijesti i kulture. Ovdje možete pronaći čuvene starohrvatske crkve izgrađene između 9. i 12. stoljeća, jedinstvene u Hrvatskoj i široj mediteranskoj regiji. Posjetitelji starog grada mogu pristupiti otoku preko jednog od dva stara mosta izgrađena u 16. stoljeću ili kroz očuvana donja gradska vrata (16.-18. stoljeće) i započeti s istraživanjem gradskih zidina i mnoštva vrijednih spomenika.

Jedinstvenost Nina

Bridge to Nin

Jedinstven dio prirodnog naslijeđa su ljekoviti mulj (peloid) i klimatski uvjeti ovog područja. Medicinski centar u Zadru već 40 godina koristi ljekoviti mulj za liječenje raznih bolesti, reumatskih oboljenja, problema s kralježnicom i raznih bolesti kože. Tijekom ljeta puše maestral koji ublažava ljetnu žegu. Nin je zbog toga turistička oaza i nudi idealne uvjete za odmor i rekreaciju.

Prije odlaska nikako ne zaboravite...

  • Posjetiti krunidbenu crkvu Svetog Nikole
  • Otkriti izvorne hrvatske brodove iz 11. stoljeća, zvane kondura
  • Posjetiti crkvu Svetog Križa – ”najmanju katedralu na svijetu”
Posljednji put ažurirano: 19/11/2012 | Vrh