Navigation path

Sveti Martin na Muri (Hrvatska)

Wooden house © Sveti Martin na Muri

Veličine 2.525 hektara s 3.154 stanovnika, općina Sveti Martin na Muri nalazi se na najsjevernijoj točki Republike Hrvatske, u blizini granice sa Slovenijom i Mađarskom, na mjestu na kojem rijeka Mura ulazi u teritorij Hrvatske.

Općina Sveti Martin na Muri bila je prva lokalna zajednica u Hrvatskoj koja je usvojila dokument “Strategija razvoja ruralnog turizma općine Sveti Martin na Muri”. Od tog trenutka zajednica malim, ali kontinuirano progresivnim koracima primjenjuje sve što je navedeno u tom dokumentu.

Glavni je cilj bio uspostaviti održiv ekonomski razvoj temeljen na očuvanju prirodne baštine. Primjena strategije osigurala je svježi poticaj lokalnoj zajednici, naročito uvođenjem održivog turizma kao najvažnije ekonomske aktivnosti. Ovakav pristup pridonio je poboljšanju i raznolikosti ponude turističkih usluga, ne samo u Svetom Martinu na Muri, nego i cijeloj međimurskoj regiji te čak i širom kontinentalne Hrvatske.

Turizam se ozbiljnije počeo razvijati 2005. godine kad su, koristeći termalni izvor ljekovite vode, u neposrednoj blizini Svetog Martina na Muri izgrađene Toplice Sveti Martin, najveće i jedne od najljepših toplica u Hrvatskoj. Osim turističkih atrakcija, ovakav razvoj također potpomaže komunalnu infrastrukturu dobre kvalitete.

Odredište Sveti Martin na Muri profilira se kao ruralno odredište, ali i kao toplice (http://www.tz-sv-martin.hr) i dio je prodajnog programa svih većih turističkih agencija u Hrvatskoj.

U Svetom Martinu na Muri nude se sljedeće turističke usluge:

  • atrakcije i zabava: farma jelena u vlasništvu obitelji Dvanajščak; dvije skele na rijeci Muri; obrazovno-ekološka staza uz Muru, najsjeverniju točku Hrvatske; Izložba autohtonih vrsta voća u Međimurju; Dani turizma u Svetom Martinu – turistička i zabavna događanja, uključujući obilazak tradicionalnih zanata i obrta te druga događanja u trajanju od četiri vikenda; Međunarodni ekološki kamp mladih volontera; Dan mlinova – ekološka i etnološka manifestacija; Međunarodna utrka čamaca na Muri – maraton tradicionalnih čamaca iz četiri susjedne države; Likovna kolonija; tradicionalno vjersko hodočašće od Svetog Martina do Kapelščaka; programi koje su pripremili Kulturno-umjetničko društvo Sveti Martin na Muri i zbor Grlice.
  • kulturalni i tradicionalni elementi: crkva Sveti Martin na Muri – spomenik nulte kategorije – kapela Sv. Margarete; brojni stupovi i kipovi u nišama kapela; ploveći riječni mlin; stare vinogradske kleti; stara tradicionalna obiteljska kuća obitelji Šilec; etnografska zbirka obitelji Trstenjak; zbirka poljoprivrednih alata i oruđa u restoranu Potrti kotač; zaštićeni krajolik rijeke Mure; arheološko nalazište Helicanum; lokalna povijesna zbirka Svetog Martina na Muri.
  • ponuda jela i pića: vinska cesta s tridesetak vinskih kuća, jedna od najkvalitetnijih te vrste u Hrvatskoj; vinski podrum Jastreb; kavana Monika; seoski turizam Goričanec; “Martinje”: slavlje vina i gastronomije; obilježavanje Vincekova: natjecanje u proizvodnji vina u siječnju; Dani međimurske kuhinje.
  • smještajni objekti: apartmansko naselje “Regina” u Toplicama Sveti Martin (392 kreveta); seoski turizam Goričanec (36 kreveta); sobe u kavani Monika (20 kreveta); sobe u restoranu Potrti kotač (12 kreveta).
  • sportski i rekreacijski sadržaji: četiri velika nogometna terena; 3 terena za mali nogomet; asfaltirana igrališta za košarku, odbojku i rukomet; u sklopu Toplica Sveti Martin nalaze se četiri teniska terena, teren za mali nogomet, igrališta za košarku i odbojku na pijesku, biciklističke staze; rafting na rijeci Muri; trim staza kroz šumu (4 km); teren za jahanje; vanjski i unutarnji bazeni; mjesta za pecanje na rijeci Muri s dvije ribarske kolibe; lovačka koliba u sklopu lovačkih terena za mala natjecateljska i sportska događanja kao što su: Međunarodni panonski biciklistički maraton kroz tri države (Hrvatska, Mađarska, Slovenija) u srpnju; Međunarodni maraton čamaca na Muri od Mureka u Austriji do Svetog Martina na Muri (sudionici iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije) u lipnju; Međunarodno natjecanje u jahanju u kolovozu; Tradicionalni turnir u malom nogometu u srpnju; Rally Sveti Martin u travnju; četiri međužupanijska natjecanja u sportskom ribolovu tijekom cijele godine.

Presudni utjecaj koji održivi turizam ima na razvoj ovog kraja najbolje se može vidjeti iz sljedećih aspekata:

  1. EKONOMSKI – 60 ljudi izravno zaposlenih u turizmu u Svetom Martinu na Muri, što čini 50 % svih zaposlenih i predstavlja porast od 30% s obzirom na 2005. Do danas, 20 milijuna € investirano je u kapitalne projekte Toplica Sveti Martin, s tim da većinu radova obavljaju lokalne građevinske tvrtke; cijena nekretnina porasla je za 150% u usporedbi s 2005. godinom.
  2. SOCIJALNI – znatno je porasla osjetljivost i obrazovanje pučanstva, naročito s obzirom na očuvanje tradicionalne baštine, ekologije, visoke kvalitete prehrambenih usluga, općeniti porast kvalitete života.
  3. DEMOGRAFSKI – Do 1991. Sveti Martin na Muri imao je negativnu demografsku sliku. Popis iz 2001. pokazuje porast populacije od 2,75%.
  4. EKOLOŠKI – prva lokalna zajednica u Hrvatskoj koja je usvojila Programe održivog razvoja u ruralnim područjima; standardi zaštite okoliša poštuju se na vrlo visokoj razini: organizirano je sakupljanje i razvrstavanje otpada, raščišćena su sva nezakonita odlagališta smeća i kultivirana je zemlja; tijekom izgradnje toplica poštivali su se tradicionalni stilovi građenja i koristili prirodni materijali; izrađen je detaljni urbanistički razvojni plan; ugostiteljski objekti nude tradicionalna jela i vina s naglaskom na lokalne dobavljače.
  5. KULTURNI – očuvan je kulturni identitet na vrlo visokoj razini, a puno pažnje poklanja se restauraciji i očuvanju spomeničke i tradicionalne baštine koja ima važnu ulogu u ponudi turističkih usluga.

Sveti Martin na Muri (Hrvatska) pdf - 427 KB [427 KB] English (en)

Posljednji put ažurirano: 01/07/2011 | Vrh