Navigation path

Nacionalni park Sjeverni Velebit (Hrvatska)

1981. godine zasluženo je proglašen nacionalnim parkom zahvaljujući bujnim šumama, raznolikom biljnom svijetu i velikom broju životinjskih vrsta kojima se, između ostalog, odlikuje.

Ulaz u ovo područje s bogatom poviješću koja datira mnogo stoljeća unatrag čuva grad Senj.

Što ovdje možete raditi?

Nacionalni park Sjeverni Velebit pravi je raj za istraživače. Duboke vrtače, špilje i ostali upušteni zemljopisni oblici parku pružaju nenadmašan doživljaj raznolikosti. Hajdučki i Rožanski kuk zajedno sadrže više od 150 špilja, a najpoznatija je Lukina Jama koja ponire 1392 metra u zemlju.

Za posjetitelje u potrazi za planinskim sportovima, park je nenadmašan izvor aktivnosti. Veliki broj staza za pješačenje, biciklizam i skijaško trčanje koje vijugaju između planina otkriva panoramske poglede na zadivljujuće krajolike. Šetnja Premužićevom stazom povest će šetače čarobnim šumama i bujnim zelenim livadama.

Osobitosti nacionalnog parka Sjeverni Velebit

The Northern Velebit National Park  Toplo i vlažno morsko vrijeme u spoju s planinama koje streme u nebo čine park Sjeverni Velebit istinski posebnim kutkom prirode. Grabežljivci poput divljih mačaka, medvjeda i vukova lutaju obroncima planina, a najveća populacija šumskih jarebica svoje je stanište našla u samom središtu parka

Biljni je svijet također u izobilju. Park nastanjuje 1500 biljnih vrsta, od submediteranskih do planinskih. U toplijim mjesecima planinska flora duginim bojama prekrije padine, pružajući spektakularan prizor.

Tijekom cijele godine područje obiluje lokalnim događanjima. Mnogi Hrvati hrle u park u potrazi za zabavom i odmorom na planini, a odnedavna sve je više i stranih turista.

Budući da je broj posjetitelja (10.000-15.000) svake godine sve veći, lokalne su vlasti počele pozorno pratiti ekološku ravnotežu na tom području. Trenutno se raspravlja o budućim planovima za razvoj turističke infrastrukture sa sadržajima izmještenim iz parka u obližnje gradove. Cilj je što bolje očuvati park u netaknutom stanju.

Također se razvijaju planovi za omogućavanje boljih doživljaja posjetiteljima parka, osobito u pogledu životinjskog i biljnog svijeta.

Što tražiti u:

  • proljeće: prekrasnu floru na padinama.
  • ljeto: planinarske entuzijaste na podnožju planina.
  • jesen: ptice koje odlaze u područja s toplijom klimom.
  • zimu: avanturiste pri skijaškom trčanju duž planinskih staza.

Preporuke za boravak u nacionalnom parku Sjeverni Velebit:

  • udišite čisti planinski zrak dok šećete kroz strme kanjone.
  • uz čašu vina kušajte neke od lokalnih domaćih vrsta sira.
  • provedite Dan planeta Zemlje u planinskom raju.
  • upustite se na biciklističku rutu od Svetog Jurja do Zavižana.
Posljednji put ažurirano: 01/07/2011 | Vrh