Navigation path

Đurđevac - Grad Picoka (Hrvatska)

Fireworks © Ðurdevac

Između rijeke Drave i šumskog područja Bilogore nalaze se voćnjaci, livade i vinogradi koji su obilježje Koprivničko-križevačke županije u čijem središtu leži Đurđevac.

Ime Đurđevac prvi put se spominje u 13. stoljeću, no grad se tek u 15. stoljeću razvio u vojno središte. Povijesna, kulturna i tradicionalna baština grada, koja se temelji na legendi o picoku, oživljava administrativno, kulturno i ekonomsko središte Podravine.

Prirodne ljepote

Đurđevački pijesci, ili “krvavi peski” kako se nazivaju u narodu, specifično su europsko stanište vegetacije kojoj pogoduje pjeskovito tlo, jedinstvene flore i faune koja se može pohvaliti autohtonim vrstama i vidljivim ostacima pješčanih dina.

Park-šuma Borik je stara borova i bagremova šuma u kojoj posjetitelji mogu uživati u dobro održavanim krivudavim stazama koje su obilježene oznakama za pješake, trkače, trekere, bicikliste i sportaše u potrazi za treningom u prirodi.

Područje je netaknut izvor geotermalnih voda.

Kulturna baština

Izložbe se u Đurđevcu održavaju u galeriji Stari grad smještenoj u središnjem dijelu utvrde. Zahvaljujući donaciji od oko 2000 izložaka, koje je Đurđevcu poklonio slikar Ivan Lacković Croata, galerija Stari grad smatra se Hrvatskim Louvreom. Galerijska cesta naivne umjetnosti ljubiteljima lijepe umjetnosti pruža jedinstveni način obilaska grada i galerija.

Etnografska zbirka Slavka Čambe s gotovo tisuću izložaka je zbirka predmeta zaštićena od strane Ministarstva kulture. Ova zbirka posjetiteljima daje pravi uvid u odvijanje svakodnevnog života stanovnika ove regije kroz stoljeća.

Crkva Sv. Jurja, zaštitnika Đurđevca, predstavlja reinterpretaciju starohrvatske crkve s romaničko-bizantskim stilskim elementima. U popis vrijednih sakralnih spomenika kulture i povijesnih spomenika također su uključene barokne skulpture na tri originalna oltara u kapeli Sv. Rozalije iz 18. stoljeća.

Hrana i vino

Vinske ceste đurđevačkog krajolika prolaze kroz najpitoresknije vinograde smještene na obroncima nježno krivudavih dolina. Vozeći kroz ovaj krajolik, posjetitelj prolazi pored tradicionalne arhitekture očuvane u starim vinogradskim kletima. U ovim kletima nalaze se brojni stari predmeti etnografske baštine, a prostorije za kušanje vina na obiteljskim gospodarstvima otvorene su za posjetitelje.

Regija je poznata po različitim vrstama kolača, kao što su diganke, zlevanke, mazanice, pogačice i prkači te domaćem kukuruznom kruhu i jelima pripremljenim prema starim, gotovo zaboravljenim receptima. Piletina je naročito omiljeni sastojak u lokalnoj, pikantnoj hrani.

Picok – duh i folklor

Street in Ðurdevac © Ðurdevac

Intrigantno ime grada predstavlja proslavu lukavstva nad silom, koja se odnosi na vrijeme kad su stanovnici grada u 16. stoljeću, braneći se od opsade, obmanuli vojsku da misli kako Đurđevac može beskonačno dugo izdržati opsadu zahvaljujući bogatim zalihama hrane. Ostavši na zadnjem, žilavom, starom pijetlu, stanovnici grada tjerali su ga da kukuriče i kukuriče i tako natjerali napadače na pomisle kako njihovi pokušaji da izgladne stanovnike i tako ih natjeraju na predaju nikada neće uspjeti.

To je povod za festival pod nazivom Picokijada (picok znači pijetao) na kojem se ponovno odigravaju događaji iz bitke uz koncerte, sportska događanja i umjetničke izložbe. Legenda o picoku obilježila je ne samo grad Đurđevac, nego i identitet ljudi – festival se održava zadnjih četrdeset godina i proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske.

Osim Legende o picokima, u sklopu Picokijade održava se tridesetak drugih događanja od kojih priredba “Podravina od leta do leta”, povorka posebno aranžiranih kola i izložba folklorne i etnografske baštine Podravaca, privlači najveći broj posjetitelja. Radionice tradicijskog načina tkanja te platna i ručnici sada se nude kao suveniri Đurđevca.

U Đurđevcu se tijekom godine održava i niz drugih kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija, primjerice karnevalska priredba Mali fašenk, Gastro Picok, glazbeni festival Kukuriček, Đurđevo, “Mamice so štrokle pekli”, Podravski salon umjetničke fotografije i festival bundeva.

Ostali zabavni sadržaji

Đurđevac je atraktivan grad koji sijeku dvije važne biciklističke rute – dravska i bilodravska ruta. U gradu postoji i “Galerijska cesta” koja vodi do izložaba i galerija u raznim gradovima te u isto vrijeme spaja bicikliste i ljubitelje lijepe umjetnosti.

Đurđevac - Grad Picoka (Hrvatska) pdf - 967 KB [967 KB] English (en)

Posljednji put ažurirano: 04/07/2011 | Vrh